Sex anledningar till varför NASA bör skicka ut en kondom i rymden

Publicerad 2016-09-22 | Uppdaterad 2016-09-26

NASA har skickat ut alla möjliga prylar i rymden med hopp om att någon ska hitta dem och få en lite bättre förståelse för jorden och mänskligheten. RFSU vill nu att en av världens viktigaste uppfinningar ska packas ned: kondomen!

Kommentera | 2 kommentarer

1. Kondomen räddar liv

Bra sex är underbart! Men oskyddat sex kan få livshotande följder, särskilt i länder där det saknas sjukvård och säkra aborter. Aidsrelaterade sjukdomar skördar fortfarande över en miljon människoliv per år. Hundratusentals kvinnor och flickor dör av osäkra aborter och förlossningsrelaterade komplikationer. Kondomer hjälper till att förhindra det! Vilken uppfinning!

2. Kondomen är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar

Både människor och rymdvarelser vill ju helst slippa könssjukdomar. Varje dag smittas nästan 6 000 med hiv på jorden. Och mindre än hälften av dem som lever med hiv har tillgång till bromsmediciner.

3. Kondomen är FORTFARANDE det enda enkla preventivmedlet för killar!

Visst är det sjukt! Det går ju att sterilisera sig, men det ingreppet kräver en rätt stor insats. Preventivmedel är ju superviktigt för att vi människor ska kunna fatta beslut om och när vi vill ha barn - ett beslut som handlar om ett gemensamt ansvar. Det är dock kvinnor som får bära det tyngsta lasset vid en oönskad graviditet. På många håll i världen går det inte att få tag i säkra aborter, vilket gör att miljontals utför osäkra aborter varje år. Aborter som kan leda till livslånga skador och i värsta fall döden. En stor del av dödsfallen kan förhindras med kondom!

4. För att världen blir så mycket bättre när människor själva får bestämma över sitt barnafödande, sin kropp och sexualitet

När människor kan bestämma över sitt barnafödande stannar de i skolan längre, får bättre ekonomi, föder friskare barn senare i livet med färre risker för sin egen hälsa. Preventivmedel är inte bara bra för en människa utan det gynnar hela samhällen på jorden! Det är ju något som våra rymdkompisar borde gilla!

5. För att fler ska få njuta av sex

Kondomen ger dig sexuell frihet, oavsett om du väljer att gänga med jordlingar eller rymdvarelser. Träning ger färdighet, ju vanare du är desto enklare är det att använda kondom. En sak till; du uppfattas som mer ansvarfull och omtänksam om du använder kondom. Upplevelsen av självsäkerhet och erfarenhet kan du ta med dig för att göra det du och din partner vill. Kondom är på så sätt fantastisk för lusten!

6. Om NASA skickar ut en kådis i rymden kanske vi jordlingar äntligen förstår hur viktigt preventivmedel är!

Idag saknar över 225 miljoner människor preventivmedel. Vad är då skälet till att människor inte använder preventivmedel? Det hänger förstås till stor del ihop med att sex är en så laddad fråga. En stor orsak stavas också politisk ovilja. Antingen prioriterar makthavarna inte frågan eller så motsätter de sig preventivmedel. Unga, ogifta och hbtq-personer möter fördomar som gör att det är svårt att få tag på preventivmedel. Vi tror att rymdkondomen kan vara ett bra sätt att väcka uppmärksamhet och få möjlighet att prata om vikten av bra preventivmedel. Att väcka uppmärksamhet kring en väldigt viktig, men osynlig utvecklingsfråga.

Genom att många delar vår film får preventivmedel mer uppmärksamhet. Om NASA skickar upp en kondom kommer ännu fler att prata kondomer! Det kan i förlängningen leda till att preventivmedel hamnar högre upp på den politiska dagordningen. Något RFSU tycker är superviktigt!

Se hela filmen här

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Heteronormativt att låtsas sex och graviditet måste ha koppling.
"Preventivmedel är ju superviktigt för att vi människor ska kunna fatta beslut om och när vi vill ha barn - ett beslut som handlar om ett gemensamt ansvar."

Det där är heteronormativt även det delvis handlar om hur man tolkar det. Men det finns massor av människor som aldrig riskerar en oönskad graviditet vid sex, samkönat sex, oralsex, petting, analsex, sterila personer och när en kvinna efter klimakteriet har sex.

Kul kampanj annars.

Sagt av: Bengt Held 2016-10-01 12:32:40

Vilka är är de andra 5 orsakerna?
Så ni påstår att ni har 6 olika argument för varför man ska skicka upp en kådis i rymden, men ni presenterade bara en där ni faktiskt pratade om varför de skulle upp i rymden? Och det argumentet var rätt värdelöst. Folk kommer inte börja med det bara för att man skickar upp det i rymden. Faktum att NASA har försökt med en massa sådana stunts utan resultat...

Sagt av: Skrytis 2016-09-27 21:38:26

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Mer om Swedish space condom

Sex anledningar till varför NASA bör skicka ut en kondom i rymden

NASA har skickat ut alla möjliga prylar i rymden med hopp om att någon ska hitta dem och få en lite bättre förståelse för jorden och mänskligheten....

Läs mer
 

Se filmen!

Läs mer
 
Kondompraktika
 

Kondompraktika

Kondompraktikan innehåller tio fakta om penis som har betydelse för när man ska använda kondom. Allt från storlek och längd till form och förhud....

 

Skriv under uppropet

Tycker du också att kondomen förtjänar en plats i rymden?

 

Pressmeddelande: Swedish Space Condom!

Kondomen är en av mänsklighetens främsta uppfinningar och därför bör NASA skicka upp en kondom i rymden

 

Länder vi samarbetar i

Preventivmedel, sexualupplysning och aborträtt är livsavgörande. Vi är engagerade i flera viktiga projekt i Afrika och Asien.

En mobil klinik som erbjuder kvinnor preventivmedel och cellprovstagning på landsbygden i Kenya.

Preventivmedel för alla ska bli verklighet - RFSU:s politiska arbete

2030 ska alla ha tillgång till preventivmedel. Det har världens ledare lovat. Men hur ska det gå till?

Läs mer
 

Hitta rätt