Sex och politik

    Därför är polyrelationer en het potatis

    Publicado 14/12/2005 | Ultima actualización  29/04/2010

    Ett av de stora samtalsämnena under RFSU:s kongress i våras, både i debatten och under fikapauserna, var RFSU Stockholms motion om polyrelationer. Jimmy Mannung på förbundskansliet förklarar varför det är en sån het fråga just nu.

    Commentarios | 0 Commentarios
    Symboler för man och kvinna.

    Hej Jimmy, vad är egentligen en polyrelation?

    – En polyrelation är en kärleksrelation och/eller sexuell relation med fler än två inblandade. Rent praktiskt kan detta se ut på mängder av olika sätt. Det kan handla om ett par som lever tillsammans men som också har relationer med andra människor. Eller om tre människor som har valt att leva sitt liv tillsammans. Definitionerna på polyrelationer är nog nästan lika många som antalet människor som lever i polyrelationer. För många handlar det om att gemensamt få möjlighet att själva konstruera gränser och regler för sina relationer, och därmed slippa samhällets underförstådda regelpaket.

    Varför tycker RFSU Stockholm att detta är så viktigt att man motionerar om det?

    – Det finns en väldigt stark norm, en tvåsamhetsnorm, som säger att människor ska leva två och två, och den passar inte alla människor. Det har den aldrig gjort, och kommer heller aldrig att göra. Ändå är samhällets lagar och människors attityder skapade utifrån idealet två, och det ställer ofta till med stora problem för de som vill leva på ett annat sätt. Helt plötsligt blir ens privatliv en politisk manifestation där man hela tiden måste försvara sitt levnadsval. Vi vill underlätta för människor att leva på det sätt de mår bra av, och ifrågasätta siffran tvås monopol på relationsmarknaden.

    Så nu är det omodernt att bara vilja leva med en person?

    – Nej, däremot är det omodernt att inte själv få bestämma om man vill det eller inte.

    Hur ska RFSU jobba med frågan?

    – RFSU bör vara en organisation som påpekar det orimliga i att tvåsamhetsnormen gång på gång lyfts fram som enda alternativ. Detta kan innebära såväl intern kunskapsbildning som externt opinionsarbete.

    Lena Levin

    Comentarios

    Enviar commentario.

    Comentar

    Aceptonormas de uso
    Verificación, por favor, copie el código a la derecha:  captcha

    Más sobre 14/12 2005

    Symboler för man och kvinna.

    Därför är polyrelationer en het potatis

    Ett av de stora samtalsämnena under RFSU:s kongress i våras, både i debatten och under fikapauserna, var RFSU Stockholms motion om polyrelationer....

    Leer más
     
     

    Hatar Gud bögar?

    Ottar rapport intervjuar prästen och hbt-kämpen Lars Gårdfeldt om hans nya avhandling.

     

    Stort stöd i Tyskland för legal prostitution

    Den svenska sexköpslagen sågad på internationell konferens.

     

    Allt i detta nummer