Gubbelax - preventivmedlet för makthavare

Publicerad 2015-09-23 | Uppdaterad 2016-07-04

Kommentera | 1 kommentar

Läs noga igenom denna viktiga bipacksedel innan du börjar använda läkemedlet.

Vad är Gubbelax?

Gubbelax är ett propplösande och kunskapshöjande läkemedel som verkar mot preventivmedelsfobi. Det är särskilt framtaget för makthavare med stort inflytande över människors tillgång till preventivmedel. Det används vid behandling av maktmissbruk, ignorans och politisk ovilja. Gubbelax är extra verksamt mot förlegade uppfattningar om ungas sexualitet, i synnerhet tjejers.

Bild på förpackning med Gubbelax

Varför Gubbelax?

Jo, för att:

  • 222 miljoner kvinnor saknar preventivmedel
  • det resulterar i 150 000 graviditeter varje dag.
  • det dör 800 kvinnor varje dag av en graviditet

Biverkningar av Gubbelax

  • Fler ungdomar stannar i skolan
  • Kvinnor föder friskare barn senare i livet.

Om alla kvinnor som ville fick tillgång till preventivmedel skulle 79 000 kvinnoliv räddas varje år. Läs det igen: 79 000 liv!

Varför använder inte folk preventivmedel?

En stor orsak stavas: politisk ovilja. Makthavare världen över struntar helt enkelt i att miljontals kvinnor, tjejer och barn dör av farliga graviditeter och förlossningar. Preventivmedel är en bortglömd och bortprioriterad fråga. Varför? För att kvinnors liv och hälsa är lågt värderade. Och för att det finns makthavare som tycker att kvinnors sexualitet ska kontrolleras och hämmas. Som felaktigt tror att preventivmedel leder till att folk har mer sex. Detta är gubbiga, unkna och farliga åsikter som bottnar i att kvinnor värderas lägre än män.

Det behövs helt enkelt en ny form av preventivmedel som sprider kunskap om det allvarliga läget i världen och ökar det politiska trycket.

Vadå, är inte Gubbelax ett "riktigt" preventivmedel?

Nej, det är ju inte ett klassiskt preventivmedel. Det är något mycket bättre! Gubbelax är ett preventivmedel för de makthavare som antingen motsätter sig preventivmedel eller som helt enkelt inte prioriterar frågan politiskt. Att inte prioritera kvinnors hälsa och rättigheter är ett maktmissbruk. Politisk vilja och resurser är det som behövs. Därför har vi tagit fram Gubbelax!

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 


Barnsligt om ett allvarligt ämne.

Sagt av: Krister 2017-09-29 16:55:58

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Dagen då 25 män ändrade inställning till kondomer

I det Sidafinansierade projektet TMEP är det centralt att involvera män i samtalen om jämställdhet och preventivmedel. Journalisten Petter Bolme har...

Läs mer
 

Hitta rätt