Bakgrund och historik

Publicerad 2009-12-18 | Uppdaterad 2015-10-01

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en kvinna som säljer tomater.

RFSU har sedan starten 1933 haft ett internationellt engagemang. Elise Ottesen Jensen ”Ottar”, RFSUs grundare, var en av dem som tog initiativet till den globala organisationen IPPF (International Planned Parenthood Federation). RFSU är den svenska medlemmen i IPPF, som finns representerat i nästan alla länder på jorden och som arbetar för alla människors sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter. 

Det började på 80-talet

När Ottar skulle ha fyllt 100 år, 1986, samlade RFSU in pengar till den tanzaniska IPPF-organisationen Umati vars projekt riktade sig till ogifta, gravida skolflickor. Det var startskottet för ett mer systematiskt internationellt arbete på RFSU.

Från slutet av 1990-talet ökade RFSUs internationella engagemang avsevärt. Läs mer om våra avslutade projekt här.

Förutom att kanalisera stöd till organisationer har RFSU hållit kurser som riktat sig till aktivister och myndighetspersoner från Afrika, Asien, Mellanöstern, Sydamerika och Östeuropa och som gått av stapeln i Sverige.

Vårt påverkansarbete

RFSU har också använt såväl de nationella som internationella erfarenheterna för att påverka den globala politiken. RFSU var med i den svenska delegationen till Kairo 1994, där 179 av FNs medlemsländer tog fram det handlingsprogram som ligger till grund för arbetet med att stärka sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter globalt. RFSU var även med i delegationen till uppföljningskonferensen 2014 där handlingsprogrammet fick fortsatt mandat.  Sedan Kairokonferensen har RFSU bidragit med expertis i internationella förhandlingar gällande SRHR. RFSU granskar också Sveriges och EUs biståndspolitik ur ett SRHR-perspektiv.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Internationellt

kvinna med barn

Barnvagnsmarschen 26 maj!

Varannan minut dör en människa av en graviditet, förlossning eller osäker abort. Alldeles i onödan. Sedan 2010 arrangerar RFSU Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Läs mer om frågan och hur DU kan engagera dig för förändring här!

Läs mer
 
 

Sexualupplysning

I Sverige har sexualundervisning varit obligatoriskt i skolan sedan 1955. Men i de flesta delar av världen är tillgången till sexualundervisning...

 

Aborträtt

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

 

Sexualitet och ickediskriminering

Överallt i världen kränks sexuella rättigheter genom barn- och tvångsäktenskap, sexuellt våld, våldtäkt, social kontroll över kvinnor och unga,...

 

Länder vi samarbetar i

Preventivmedel, sexualupplysning och aborträtt är livsavgörande. Vi är engagerade i flera viktiga projekt i Afrika och Asien.

RFSU dokumentär

RFSU dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Det är personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och om att utvecklingen trots allt går framåt.

Läs mer
 

Hitta rätt