Att få en god start som mamma

Publicerad 2016-03-14 | Uppdaterad 2016-03-14

Kommentera | 0 kommentarer

"Efter förlossningen kunde jag duscha"
Rehems Lyembele med dotter Msala, 3 månader (till vänster på bild) på Mgongosjukhuset:
– Detta är mitt tredje barn. När hon föddes fanns det rent vatten på sjukhuset så jag behövde inte ta med något själv. Det enda jag tog med mig var en stor termos med te. Jag behövde inte heller ta med mig skräp och smutsiga kläder hem. Efter förlossningen kunde jag tvätta min bebis och duscha.

– När värkarna startade så började jag gå till sjukhuset. Det tog en timme. Min mamma gick med mig. Min man fick vara hemma. Han försörjer familjen så att vi kan köpa mat, det är hans uppgift. Svägerskan tog hand om dom äldre barnen när jag skulle föda den här gången.

– Jag vill ha ett eller två barn till. Jag vill ju passa på att utnyttja det faktum att det blivit så fint här på sjukhuset och det finns rent vatten (skratt).

Mamma med bebis på sjukhuset.

"Jag har fått tillåtelse av min man att sätta in en p-stav nu"
Eveline Mwerdu med Tatu, 9 månader:
– Jag har fött två barn hemma och tre här på sjukhuset. Anledningen till att jag inte kunde ta mig till sjukhuset alla gånger var att smärtorna blev för starka och jag insåg att jag inte skulle kunna hinna dit. Då hjälpte min mormor mig att föda hemma. Hon har förlöst många kvinnor i vår by.

– Efter att jag fått tillåtelse från sin man så har jag nu satt in en p-stav. Jag fick argumentera med honom för att få genom det, han hade velat ha fler barn, men jag orkar inte.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från En god start

Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

När värkarna börjar är det dags att börja vandra

Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

Läs mer
 
 

Att få en god start som pappa

En god start vill verka för att öka jämställdheten i familjen genom utbildningar, workshops och samtal.

 

Att få en god start som mamma

När Rehems Lyembel födde sitt tredje barn kunde hon duscha efter förlossningen, och tvätta sin bebis. Det är stor skillnad mot hur det var förr.

 

Att ge en god start som vårdgivare

Det händer att chefbarnmorska Theresia P. Ntui, som jobbar på Singida Regional Hospital, på egen hand får förlösa fyra kvinnor samtidigt. Numera är det lättare att hålla god hygien.

 

Att få en god start som ung

Ett sätt att skapa möjligheter för unga att lära sig om, och våga prata om, sex, kroppen och relationer är att anordna dockteatervisningar.

Hitta rätt