Att få en god start som ung

Publicerad 2016-03-14 | Uppdaterad 2016-03-22

Ett sätt att skapa möjligheter för unga att lära sig om, och våga prata om, sex, kroppen och relationer är att anordna dockteatervisningar i byarna i projektområdet. Tanzanian Men As Equal Partners dansar och underhåller hela publiken. Därefter delas den upp i grupper för att samtala om vad de fått lära sig.

Kommentera | 0 kommentarer

– Dockteatern gör det lättare att ta upp känsliga ämnen. Det öppnar upp så att publiken inte blir så blyga. Människor vill prata om sex, men dom har inte rätt forum att göra det. När de väl får möjligheten vill dom inte sluta, berättar Cuthbert Maendaenda från TMEP In Development.

Gladness, 22 år, har sett på dockteater.

"Jag tycker att männen också ska lära sig om mens"
Gladness, 22 år, i byn Mgongo:
– Jag har ett barn som är ca 1,5 år. Hon föddes på sjukhuset här i närheten. Jag lärde mig inte om sex i skolan utan mina vänner har lärt mig. Det är samma med mens, jag lärde mig av mina kompisar. Jag tycker att det är viktigt att även män lär sig om mens så att dom förstår en bättre.

– Av dockteatern lärde jag mig om vad som kan hända om man missbrukar droger, om könsbaserat våld och om att man ska respektera sina föräldrar.

– Jag jobbar som kock på en lokal restaurang. Och så tar jag hand om mitt barn samtidigt. Nu har jag fått p-spruta för att skydda mig mot graviditet och använder kondom när jag har sex för att skydda mig från könssjukdomar.

Dockteater.

"Jag har inte fått lära mig om preventivmedel i skolan"
Titus Frank, 20 år:
– Dockteatern är lärorik. Det är viktigt för att föra fram budskapet att vi har möjlighet att skydda oss från att vara gravida. Jag lärde mig om drogmissbruk, om vikten av rent vatten och om preventivmedel. Jag har inte fått lära mig något av det här i skolan. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från En god start

Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

När värkarna börjar är det dags att börja vandra

Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

Läs mer
 
 

Att få en god start som pappa

En god start vill verka för att öka jämställdheten i familjen genom utbildningar, workshops och samtal.

 

Att få en god start som mamma

När Rehems Lyembel födde sitt tredje barn kunde hon duscha efter förlossningen, och tvätta sin bebis. Det är stor skillnad mot hur det var förr.

 

Att ge en god start som vårdgivare

Det händer att chefbarnmorska Theresia P. Ntui, som jobbar på Singida Regional Hospital, på egen hand får förlösa fyra kvinnor samtidigt. Numera är det lättare att hålla god hygien.

 

Att få en god start som ung

Ett sätt att skapa möjligheter för unga att lära sig om, och våga prata om, sex, kroppen och relationer är att anordna dockteatervisningar.

Hitta rätt