När värkarna börjar är det dags att börja vandra

Publicerad 2016-03-14 | Uppdaterad 2016-03-21

Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet. Syftet är att stärka rättigheter och förbättra hälsa för kvinnor och barn. Det görs med hjälp av ökad tillgång till toaletter och rent vatten, utbildningar i hygien samt samtal om jämställdhet i syfte att öka kvinnors möjlighet att själva bestämma när och om de vill bilda familj och hur många barn de vill ha. Hur skulle det vara om du var gravid och skulle föda barn på landsbygden i Tanzania?

Kommentera | 0 kommentarer
Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

Gravida kvinnor i tidigt värkarbete på Singida Regional Hospital i Tanzania.

När värkarna börjar är det dags att börja gå till sjukhuset. Det tar ungefär en timme. Din mamma går med dig, och kanske din man. Du önskar att han hade kunnat skaffa sig en cykel så att han kunde skjutsa dig istället.

Det är alltid du eller någon av dina döttrar som hämtar vatten till familjen. Om en man hämtar vatten så är det för att sälja, inte för att ni ska ha det. Vid dina tidigare förlossningar var du tvungen att bära med dig vatten till sjukhuset, att dricka och tvätta dig i. Du var osäker på om det ens fanns tillräckligt med vatten för att barnmorskorna skulle kunna hålla en god hygien. Den här gången har du bara med dig en termos med te och rent ombyte.

Kvinna får rådgivning på sjukhus.

När du kommer fram får du berätta vem du är och fylla i blanketter. Du önskar att din man kunde göra det istället, det är jobbigt när värkarna blivit starkare. Nu vill du bara vila så mycket det går inför förlossningen. Det är skönt att du får en egen brits att sitta på utanför förlossningsrummet. Du andas så där som din mamma lärt dig, när värkarna kommer, och sluter ögonen däremellan.

Efter vad som känns som en evighet kommer en barnmorska ut och undersöker dig. Du är öppen nog att komma in i förlossningsrummet säger hon. Här ligger redan två andra kvinnor på varsin brits. Du får också lägga dig ner och blir tillsagd att ligga stilla. Värkarna ökar i styrka.

Förlossningsrum
Förlossningssalen på Singida Regional Hospital. Här föder upp till fyra kvinnor barn samtidigt.

Utanför väntar din mamma och din man. Det finns inte plats för någon mer i rummet än du, de andra födande kvinnorna och barnmorskan. Du önskar att din man kunde vara med. Inte för att du tänker att han skulle kunna hjälpa dig just nu på något sätt, utan för att det vore bra för honom att se hur det är. Om han såg hur ont du hade just nu, skulle han inte då gå med på att du satte in en p-stav sedan? För dig räcker det gott och väl med det här femte barnet. Han vill, som de flesta andra män i byn, ha ännu fler. Det anses manligt att vara pappa till många barn.

Du har inte ens hört talas om smärtlindring. Om barnmorskan har en liten stund över kommer hon och masserar din ländrygg. Det känns skönt och tillsammans med andningsövningarna gör det allting lättare. Plötsligt känner du hur krystvärkarna kommer. Du ropar på barnmorskan som strax är där. Och så kommer barnet ut och upp i din famn. Det är en flicka och du vet redan att hon ska heta Abeni. Så hör du hur kvinnan i sängen bredvid skriker högt och barnmorskan försvinner bort. Tydligen var det en till som ville ut samtidigt. Ska du inte få hjälp med att krysta ut moderkakan? Och vem klipper navelsträngen? Jo, barnmorskan kommer strax tillbaka och hjälper dig. Nu känns allt lugnt.

Säng att vila ut på efter förlossningen.

Du har tur och britsen utanför är ledig. Tidigare har du fått vila ut i ett av sjukhusrummen istället. Det känns inte bra att ligga där bland sjuka människor, du är rädd om ditt nya barn och oroas för infektionsriskerna.

Vid dina tidigare förlossningar fick du bara klä på dig igen och linda in ditt barn i ett tygstycke innan det var dags att ta sig hemåt igen. Att tvätta dig själv och barnet fick vänta tills du kom hem. Du fick bära med dig skräp och smutsiga kläder. Men den här gången är det annorlunda. Tack vare projektet En god start har sjukhuset nu tillgång till rent vatten, toaletter och sophantering. Det gör att du haft vatten att dricka under förlossningen och att barnmorskan hela tiden kunnat tvätta sig själv och sin utrustning mellan varven. Det gör också att du nu, efteråt, kan tvätta ditt barn och ta en varm dusch. Efteråt smörjer du in hela kroppen med olja och det känns ljuvligt. När du kommer hem till byn igen välkomnas du av de andra kvinnorna. De vill se på bebisen, men säger också skämtsamt: ”Har du fött barn? Det syns verkligen inte!”

Mamma och nyfödd bebis.
Patricia Fidels med sin nyfödda bebis Sania.

En god start-projektet håller också utbildningar och samtalsgrupper om mannens roll i familjen. Du har hört om män i byn som börjat hämta vatten till familjen, och hjälper till på andra sätt, som att ta barnen till vårdcentralen när de blir sjuka. Din kompis säger att hennes man har större respekt för henne nu, och faktiskt är mer omtänksam. Det har fått hennes kärlek till honom att växa. Du hoppas att det ska göra att din man lyssnar på din önskan om att börja använda preventivmedel. Och att det ska få honom att ta större ansvar för sina barn så att de får en närmare relation än den du hade med din pappa.
Text och foto: Ulrika Hammar, RFSU. Texten baseras på intervjuer med flera olika kvinnor och män samt barnmorskor i Tanzania.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från En god start

Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

När värkarna börjar är det dags att börja vandra

Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

Läs mer
 
 

Att få en god start som pappa

En god start vill verka för att öka jämställdheten i familjen genom utbildningar, workshops och samtal.

 

Att få en god start som mamma

När Rehems Lyembel födde sitt tredje barn kunde hon duscha efter förlossningen, och tvätta sin bebis. Det är stor skillnad mot hur det var förr.

 

Att ge en god start som vårdgivare

Det händer att chefbarnmorska Theresia P. Ntui, som jobbar på Singida Regional Hospital, på egen hand får förlösa fyra kvinnor samtidigt. Numera är det lättare att hålla god hygien.

 

Att få en god start som ung

Ett sätt att skapa möjligheter för unga att lära sig om, och våga prata om, sex, kroppen och relationer är att anordna dockteatervisningar.

Hitta rätt