Att få en god start som pappa

Publicerad 2016-03-14 | Uppdaterad 2016-03-14

En god start vill verka för att öka jämställdheten i familjen genom utbildningar och samtal med hjälp av organisationen Tanzanian Men As Equal Partners. Projektet baseras på uppfattningen att män är betydelsefulla när det gäller att förespråka säkrare sex och förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara infektioner, hiv och aids, och könsbaserat våld. Genom att involvera män stärks kvinnor och skapas stödjande nätverk.

Kommentera | 0 kommentarer

"Jag har fått pappaledigt i två veckor"
Emmanuel Josphal sitter på en bänk utanför Singida Regional Hospitals BB-avdelning:
– Det är mitt andra barn. Det känns bra att kunna vara här och hjälpa till. Min fru fick göra kejsarsnitt så hon är där inne och får vård. Jag var jätteglad när det visade sig att jag skulle bli pappa igen, men jag blev orolig när det visade sig att det skulle bli kejsarsnitt. Nu är jag bara glad! Jag har fått två veckors ledigt från jobbet, jämfört med vanligtvis 3-5 dagar.

En pappa har tagit med sina barn till sjukhuset

"Jag och min fru delar på ansvaret hemma"
Daudi Amos har kommit med sina sjuka barn Elianne och Amos till Mwankoko:
– Vi delar på ansvaret för barnen. Just nu är min fru upptagen med annat så jag har tagit med barnen hit. Papporna får dessutom gå före i kön. Jag brukade hjälpa min fru, sedan blev jag involverade i TMEP och då blev jag uppmuntrad att göra det ännu mer. Enligt traditionen ska männen inte göra kvinnosysslor. Därför är många av mina vänner inte så jämställda. Jag hoppas att jag kan bli en förebild. Om jag ser något som verkligen är orättvis så försöker jag ingripa. Genom att hjälpa min fru så har vi fått större respekt för varandra och blivit mer omtänksamma mot varandra. På så vis har kärleken vuxit mellan oss.


Pappa med sin sjuka son på sjukhuset.

"Det har gjorts stora framsteg på sjukhuset"
Bore Maryeske har tagit med sin son, Guiwe, till Mgongosjukhuset för att han har feber.
– Vi fick tvillingar för fyra år sedan. När min fru blev gravid gick vi båda och hiv-testade oss. Jag blev ombedd att ta med min fru till sjukhuset när det var dags att föda. Det gjorde jag. Både för att jag blev uppmanad att göra det, och för att jag bryr mig om henne. Min svärmor följde också med, vi fick båda vänta utanför. Jag har en nyfödd son hemma och när han föddes fanns det tillgång till rent vatten på sjukhuset. Situationen har utvecklats mycket om man jämför förlossningen med tvillingarna och den senaste. Det har gjorts stora framsteg här. Vi är nöjda!Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från En god start

Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

När värkarna börjar är det dags att börja vandra

Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

Läs mer
 
 

Att få en god start som pappa

En god start vill verka för att öka jämställdheten i familjen genom utbildningar, workshops och samtal.

 

Att få en god start som mamma

När Rehems Lyembel födde sitt tredje barn kunde hon duscha efter förlossningen, och tvätta sin bebis. Det är stor skillnad mot hur det var förr.

 

Att ge en god start som vårdgivare

Det händer att chefbarnmorska Theresia P. Ntui, som jobbar på Singida Regional Hospital, på egen hand får förlösa fyra kvinnor samtidigt. Numera är det lättare att hålla god hygien.

 

Att få en god start som ung

Ett sätt att skapa möjligheter för unga att lära sig om, och våga prata om, sex, kroppen och relationer är att anordna dockteatervisningar.

Hitta rätt