En kvinna har fått munnen övertejpas

”Vi förlorar våra mammor, vi förlorar våra döttrar”

En ung kvinna håller på att förblöda. Hon har i desperation försökt framkalla en abort. Judith försöker hjälpa sin vän, men med Trumps nya abortpolitik blir det allt svårare. Podden handlar denna vecka om det som kallas The global gag rule och dess dödliga konsekvenser.

Läs mer
 

Vatikanens dolda makt i FN

I en ny podd kan RFSU dokumentär avslöja vad Vatikanens representanter år 2017, säger bakom stängda dörrar i förhandlingar i EU och FN.

Läs mer
 
Under den svarta måndagen förra året användes många plakat med denna bild.

Podd om den svarta måndagen

Polen har några av Europas hårdaste abortlagar. Nu riskerar de att skärpas ytterligare. RFSU dokumentär uppmärksammade nyligen "den svarta måndagen", den folkliga mobiliseringen då hundratusentals polska kvinnor gick ut på gatorna och protesterade.

Läs mer
 

Abortpiraterna

I höstens första RFSU dokumentär följer vi aktivisterna på den flytande abortkliniken. De möts av skrikande abortmotståndare och trotsar militära kanonbåtar i länder där abort är förbjudet. Nu styr de skutan mot Texas och Trump.

Läs mer
 

RFSU dokumentär: "Min kropp har varit kidnappad"

Zinat är 16 år och kär i grannpojken. När familjen upptäcker det går det snabbt. Några dagar senare står hon i en för stor brudklänning med nylonstrumpor i bh:n och gifter sig med en krigsveteran som familjen valt ut åt henne. Här kan du höra hennes berättelse.

Läs mer
 

"De skrev: Vi vet vem du är och var du bor. En dag kommer vi och tar dig."

Han försökte leva öppet som hbtq-person i Bangladesh. När Rajeeb blir känd som hbtq-aktivist i Dhaka och ledare för gruppen ”Boys of Bangladesh” så börjar hoten och hatet att flöda. När två andra hbtq-aktivister och vänner till Rajeeb brutalt mördas blir situationen ohållbar och Rajeeb tvingas fly.

Läs mer
 

"Jag flög till Sverige för att göra abort"

40-åriga Valeria råkar bli gravid mot sin vilja. Nu har hon två val. Att betala för en olaglig abort och därmed begå ett brott och riskera sitt jobb. Eller att åka till sin kusin i Sverige och betala för en laglig abort där. Det här är RFSU dokumentär om att leva i ett land där abort är ett brott.

Läs mer
 

Kommer Gud att förlåta mig om jag har sex?

Amanda från Texas var 19 år när hon äntligen gifte sig efter en rekordkort förlovning. – Jag gifte mig för att jag var så kåt. Jag ville bara få giftemålet överstökat så att vi skulle kunna ha sex.

Läs mer
 

”Det var lättare att komma ut som gay än som hiv-positiv”

Prästen Japé Mokgethi-Heath får sitt hivbesked samtidigt som sin make Paul. Virusnivåerna är så höga att han utvecklat aids. Läkaren berättar att han har 3-6 månader kvar att leva. Nu börjar en intensiv behandling som ingen testat förut.

Läs mer
 

"De använde min barnkropp som vapen"

14-åriga Arhe Hamednaca ligger ihopkrupen på ett kallt cementgolv medan etiopiska soldater sparkar och slår honom. Han skriker inte, det gör ingen nytta. Hatet i honom växer, och 15 år gammal blir han "en riktig man" som står upp för sitt hemland med kniv och kalasjnikov.

Läs mer
 

"Jag är stolt över att jag fortfarande lever"

När Stosh var åtta år stoppade han en majskolv i byxan. Det har aldrig funnits någon tvekan om att han är en man, trots att alla andra sett honom...

Läs mer
 

Jag skrek: mamma hjälp mig!

Hon kallas för vinden för att hon springer så snabbt. Nu hålls 8-åriga Anissa fast av sin mamma, moster och mormor, de vuxna som hon älskar allra mest. Någon sitter på hennes ben och hon skriker förtvivlat på hjälp medan hon könsstympas. Nu kommer livet aldrig att bli som förut igen.

Läs mer
 

Gravid på flykt del 1

Nathalie sitter på ett kallt toalettgolv. Hon är gravid i sjunde månaden och har precis landat på Kastrup flygplats efter en månad på flykt. Nu blöder hon från näsan och underlivet. Hon ringer sin man som befinner sig i en container på en lastbil, någonstans i Europa. Varför hamnade hon här?

Läs mer
 

Gravid på flykt del 2

”Du är inte den enda gravida här” säger receptionisten på Migrationsverket. Nathalie är ensam och höggravid. På flykt från Syrien, med stukad fot och återkommande blödningar från underlivet. Hur mår bebisen i magen? Ska hon få starta det nya liv hon drömmer om? Lyssna på andra delen av nya podden RFSU dokumentär.

Läs mer
 

Om RFSU dokumentär

RFSU dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Det är personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och om att utvecklingen trots allt går framåt. Malin Holgersson är producent.

 

Produktionsbolaget Filt Hinterland producerar podden. Exekutiv producent är RFSU:s Rasmus Malm.

 

Podden finns även på Itunes, Podcaster och andra ställen där poddar brukar finnas.

Hitta rätt