Att föda barn i Dar es Salaam

Publicerad 2017-02-24 | Uppdaterad 2017-03-30

Kommentera | 0 kommentarer

Mariam i väntrummet.

Under tre års tid har RFSU och WaterAid tillsammans drivit projektet En god start i Tanzania, med syfte att stärka kvinnors sexuella rättigheter och hälsa. Medan WaterAid bidragit med de delar som har med tillgången till vatten och hygien att göra så har RFSU:s roll varit att arbeta för öka jämställdheten och därmed möjligheten för kvinnor att själva bestämma om och när de blir gravida. När projektet nu nått sitt slut var det dags att åka tillbaka till Tanzania….

Dar es Salaam, en modern fyramiljoners stad på Tanzanias östkust.
Medan parlamentet flyttades till Dodoma redan 1996 så har presidenten dröjt sig kvar. Men nu är han på väg även han. Allt för att minska trycket på staden dit allt fler kommer i jakt på ett bättre liv.
Och ett bättre liv blir det för många, även om också slummen breder ut sig. Inne i stan finns i alla fall rent vatten och el, utbildning och jobbtillfällen. Och här finns tillgång till preventivmedelsrådgivning samt kostnadsfri och trygg mödra- och förlossningsvård.

För ett år sedan var vi, i samband med projektet En god start, ute på landsbygden i Tanzania och fick veta mer om hur det är att vara gravid och föda barn där. Men hur är det inne i en storstad?

Vi åkte för att besöka några kvinnor på en klinik i centrala Dar es Salaam. I
nne i det enorma väntrummet på mödra- och barnavårdscentralen sitter ett hundratal kvinnor. Det är svårt att föreställa sig hur länge var och en kommer att få vänta. Fläktarna i taket svalkar något i den varma, fuktiga luften. Kvinnorna samtalar lågmält med varandra mellan varven och då och då gnäller ett barn till. Några sitter och ammar, andra ser ut att sova. Ett fåtal män finns också här. De uppmuntras att följa med sina fruar till på kontrollerna under graviditeten. Flera av dem kommer förmodligen även att medverka vid förlossningens så småningom.

V
i får prata med Mariam som är här för sista kontrollen innan förlossningen
som är beräknad till om ca tre veckor. Det är hennes andra barn och hon känner sig väl förberedd, sånär som på att hon inte vet könet på bebisen.
–      Förra gången kände jag hur barnet i magen hela tiden sparkade åt vänster. Då visste jag att det skulle bli en pojke.
Hon fnissar lite förläget när hon berättar det. Förmodligen vet hon innerst inne att det bara är vidskepelse. Men så säker på sin sak var hon att hon när det var dags att föda tog med sig pojkbebiskläder till sjukhuset. Annars är det vanligt att man bara tar med sig ett tygstycke, att behöva sätta pojkkläder på en flicka eller tvärtom tycks helt otänkbart.
Med sig till förlossningen hade hon också gummihandskar till barnmorskan, medicin för att stoppa blödningar om det skulle behövas samt ett rakblad.
Rakbladet används för att snitta vaginan vid förlossningen och därmed undvika sprickor. De flesta sys ihop därefter medan andra får självläka. För inte så värst länge sedan var detta ett vanligt förfarande vid förlossningar även i Sverige.

M
ariam berättar att hon var orolig när hon kom in till förlossningen.
Orolig för det okända och för att hon hört om mammor och barn som inte överlevt. Andra kvinnor i hennes närhet hade pratat om förlossningen i ganska svepande ordalag och även om hon fått information vid träffarna på mvc var det svårt att förstå hur allt skulle gå till. Någon smärtlindring verkar inte erbjudas. Sköterskorna vi pratar med säger att ”om det inte gör ont så kommer inte barnet ut” och att mamman får en starkare känslomässig koppling till barnet genom smärtan. För Mariam verkar smärtan ha varit överkomlig.
–      När min son väl kom ut och jag tog honom i famnen var det som att jag helt glömde bort att jag haft ont. Han började amma direkt utan problem och efter en dag fick vi åka hem.

rosmary tanzania
Rosmary har kommit för att få p-piller.

En trappa upp finns en privat mottagning som erbjuder preventivmedelsrådgivning. Den fanns här innan den offentliga mottagningen där nere öppnade och har nu allt färre patienter. De som ändå väljer att gå hit, istället för gå gratis en trappa ner, gör det för att slippa köandet och för att de får längre tid med sjuksköterskan. Här får vi träffa Rosemary. Hon har kommit för att få preventivmedel utskrivet. Tidigare har hon använt p-stav och injektioner, men nu vill hon gå över till p-piller.
–      Min man är helt med på det. Vi har två barn och vill gärna ha ett till, men det får vänta några år. Min yngsta är bara ett.
Äv
en Rosemary var osäker första gången hon kom in för att föda barn.
Hon vågade inte gå och kissa för hon trodde att barnet skulle kunna komma ut i toaletten. Den andra förlossningen var betydligt lättare. Då var också hennes man med i förlossningssalen.
–      Men han stod mest där och tittade. Han hjälpte inte till på något sätt. Att klippa navelsträngen är barnmorskans jobb, säger hon.

Ulrika Hammar
Foto: Carl Osvald

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 26 maj!

Kom med i vår folkrörelse! Här finns all information om hur du engagerar dig!

Läs mer
 
 

Årets regnskydd: Elodie Details!

WA WA WOMB. Så heter det mönster av livmödrar som klär årets regnskydd och väska i Barnvagnsmarschen. De delas ut på landets alla marscher den 26 maj. Läs om samarbetet med Elodie Details som designat regnskyddet och se produktbilder här!

Gravida kvinnor med tidiga värkar väntar på Singida Regional Hospital.
 

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

 

Arrangörerna: Så här ordnar du en marsch!

I filmklippet berättar Moni och Julia hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch. - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Nepal leder väg mot säkrare förlossningar

Gravida kvinnor i avlägsna byar i Himalaya har ofta långt till sjukvård. Men Nepals satsningar gör att färre kvinnor dör.

Mer om mödradödlighet

 • Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

  När värkarna börjar är det dags att börja vandra

  Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

  Omslaget till Tweeniebrud 2016

  Stoppa barnäktenskapen!

  Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

 • Alliances pappa

  Historien om en förlorad dotter

  Alliance Mubonesi blev 17 år. Hon var en av drygt 3 000 flickor och kvinnor som dog i barnsäng i Zimbabwe, bara under 2013. För Ottar berättar...

  Livshotande när barn föder barn

  Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 • Aborträtt

  Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

  Världens första barnvagnsdemonstration

  Under Barnvagnsmarschen återuppstår barnvagnen som en symbol för kvinnors rättigheter – där frivilligt föräldraskap är målet. Nu är det dags igen.

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 till 2017.

Läs mer
 
Banner-bli medlem
 

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt