Att föda barn i Dar es Salaam

Publicerad 2017-02-24 | Uppdaterad 2017-03-30

Kommentera | 0 kommentarer

Mariam i väntrummet.

Under tre års tid har RFSU och WaterAid tillsammans drivit projektet En god start i Tanzania, med syfte att stärka kvinnors sexuella rättigheter och hälsa. Medan WaterAid bidragit med de delar som har med tillgången till vatten och hygien att göra så har RFSU:s roll varit att arbeta för öka jämställdheten och därmed möjligheten för kvinnor att själva bestämma om och när de blir gravida. När projektet nu nått sitt slut var det dags att åka tillbaka till Tanzania….

Dar es Salaam, en modern fyramiljoners stad på Tanzanias östkust.
Medan parlamentet flyttades till Dodoma redan 1996 så har presidenten dröjt sig kvar. Men nu är han på väg även han. Allt för att minska trycket på staden dit allt fler kommer i jakt på ett bättre liv.
Och ett bättre liv blir det för många, även om också slummen breder ut sig. Inne i stan finns i alla fall rent vatten och el, utbildning och jobbtillfällen. Och här finns tillgång till preventivmedelsrådgivning samt kostnadsfri och trygg mödra- och förlossningsvård.

För ett år sedan var vi, i samband med projektet En god start, ute på landsbygden i Tanzania och fick veta mer om hur det är att vara gravid och föda barn där. Men hur är det inne i en storstad?

Vi åkte för att besöka några kvinnor på en klinik i centrala Dar es Salaam. I
nne i det enorma väntrummet på mödra- och barnavårdscentralen sitter ett hundratal kvinnor. Det är svårt att föreställa sig hur länge var och en kommer att få vänta. Fläktarna i taket svalkar något i den varma, fuktiga luften. Kvinnorna samtalar lågmält med varandra mellan varven och då och då gnäller ett barn till. Några sitter och ammar, andra ser ut att sova. Ett fåtal män finns också här. De uppmuntras att följa med sina fruar till på kontrollerna under graviditeten. Flera av dem kommer förmodligen även att medverka vid förlossningens så småningom.

V
i får prata med Mariam som är här för sista kontrollen innan förlossningen
som är beräknad till om ca tre veckor. Det är hennes andra barn och hon känner sig väl förberedd, sånär som på att hon inte vet könet på bebisen.
–      Förra gången kände jag hur barnet i magen hela tiden sparkade åt vänster. Då visste jag att det skulle bli en pojke.
Hon fnissar lite förläget när hon berättar det. Förmodligen vet hon innerst inne att det bara är vidskepelse. Men så säker på sin sak var hon att hon när det var dags att föda tog med sig pojkbebiskläder till sjukhuset. Annars är det vanligt att man bara tar med sig ett tygstycke, att behöva sätta pojkkläder på en flicka eller tvärtom tycks helt otänkbart.
Med sig till förlossningen hade hon också gummihandskar till barnmorskan, medicin för att stoppa blödningar om det skulle behövas samt ett rakblad.
Rakbladet används för att snitta vaginan vid förlossningen och därmed undvika sprickor. De flesta sys ihop därefter medan andra får självläka. För inte så värst länge sedan var detta ett vanligt förfarande vid förlossningar även i Sverige.

M
ariam berättar att hon var orolig när hon kom in till förlossningen.
Orolig för det okända och för att hon hört om mammor och barn som inte överlevt. Andra kvinnor i hennes närhet hade pratat om förlossningen i ganska svepande ordalag och även om hon fått information vid träffarna på mvc var det svårt att förstå hur allt skulle gå till. Någon smärtlindring verkar inte erbjudas. Sköterskorna vi pratar med säger att ”om det inte gör ont så kommer inte barnet ut” och att mamman får en starkare känslomässig koppling till barnet genom smärtan. För Mariam verkar smärtan ha varit överkomlig.
–      När min son väl kom ut och jag tog honom i famnen var det som att jag helt glömde bort att jag haft ont. Han började amma direkt utan problem och efter en dag fick vi åka hem.

rosmary tanzania
Rosmary har kommit för att få p-piller.

En trappa upp finns en privat mottagning som erbjuder preventivmedelsrådgivning. Den fanns här innan den offentliga mottagningen där nere öppnade och har nu allt färre patienter. De som ändå väljer att gå hit, istället för gå gratis en trappa ner, gör det för att slippa köandet och för att de får längre tid med sjuksköterskan. Här får vi träffa Rosemary. Hon har kommit för att få preventivmedel utskrivet. Tidigare har hon använt p-stav och injektioner, men nu vill hon gå över till p-piller.
–      Min man är helt med på det. Vi har två barn och vill gärna ha ett till, men det får vänta några år. Min yngsta är bara ett.
Äv
en Rosemary var osäker första gången hon kom in för att föda barn.
Hon vågade inte gå och kissa för hon trodde att barnet skulle kunna komma ut i toaletten. Den andra förlossningen var betydligt lättare. Då var också hennes man med i förlossningssalen.
–      Men han stod mest där och tittade. Han hjälpte inte till på något sätt. Att klippa navelsträngen är barnmorskans jobb, säger hon.

Ulrika Hammar
Foto: Carl Osvald

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 2017 engagerade fler än någonsin

På 49 orter runt om i Sverige arrangerades marschen, vilket är fler än någonsin. Arrangörerna samlade cirka 3 900 personer över hela landet.

Läs mer
 
Kvinnor i Afrika.

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

Läs mer
 
Gabriel Wikström mottar kraven. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
 

Barnvagnsmarschens politiska krav 2017!

Den 11 mars 2017 marscherar vi över hela Sverige. För att minska mödradödligheten krävs politisk vilja. Det här vill vi som går Barnvagnsmarschen!

 

Arrangörerna berättar: Så här ordnar du en marsch! (film)

Arrangörerna Moni och Julia berättar om hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch! - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Köp kondomer och bidra till kampen mot mödradödlighet

Kondomer räddar liv! Om alla som ville hade tillgång till preventivmedel skulle världens oönskade graviditeter minska med två tredjedelar. Just nu,...

 

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 fram till 2016.

 
 
Banner-bli medlem
 

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt