Barnvagnsmarschen 2017 engagerade fler än någonsin

Publicerad 2017-03-30 | Uppdaterad 2017-03-31

Den 11 mars 2017 arrangerades Barnvagnsmarschen för åttonde året i rad. På 49 orter runt om i Sverige arrangerades marschen, vilket är fler än någonsin. Arrangörerna samlade cirka 3 900 personer över hela landet. Ett enormt engagemang mot mödradödlighet och kvinnors rättigheter!

Kommentera | 0 kommentarer

I Stockholm arrangerades Barnvagnsmarschen i samarbete med Women’s March Stockholm och cirka 1 000 personer deltog. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström gick med i marschen och vid Mynttorget tog han emot RFSU:s krav till Sveriges regering.

Detta var kraven:
Vi som går Barnvagnsmarschen kräver att Sveriges feministiska regering:

- ökar det finansiella stödet till sexuell och reproduktiv hälsa generellt med ökat fokus på abort.

- visar internationellt ledarskap genom att stå upp för kvinnors rättigheter i internationella förhandlingar.

- säkerställer ett enat politiskt stöd på internationell nivå och samordnar biståndsgivare för ökad finansiering till sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.

Under hela vintern har RFSU märkt ett ökat engagemang för frågor som mödrahälsa, aborträttigheter och sexualupplysning. USA:s president Donald Trumps neddragning av biståndsmedel är en av orsakerna. Trumps neddragning gör att många kvinnor kommer att dö till följd av bristande sexualupplysning, brist på preventivmedel och osäkra aborter. Och de som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom. Världens ledare har i Agenda 2030 enats om målet att det inte ska förekomma några dödsfall kopplat till graviditet som går att förhindra genom insatser år 2030.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 2017 engagerade fler än någonsin

På 49 orter runt om i Sverige arrangerades marschen, vilket är fler än någonsin. Arrangörerna samlade cirka 3 900 personer över hela landet.

Läs mer
 
Kvinnor i Afrika.

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

Läs mer
 
Gabriel Wikström mottar kraven. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
 

Barnvagnsmarschens politiska krav 2017!

Den 11 mars 2017 marscherar vi över hela Sverige. För att minska mödradödligheten krävs politisk vilja. Det här vill vi som går Barnvagnsmarschen!

 

Arrangörerna berättar: Så här ordnar du en marsch! (film)

Arrangörerna Moni och Julia berättar om hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch! - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Köp kondomer och bidra till kampen mot mödradödlighet

Kondomer räddar liv! Om alla som ville hade tillgång till preventivmedel skulle världens oönskade graviditeter minska med två tredjedelar. Just nu,...

 

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 fram till 2016.

 
 
Banner-bli medlem
 

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt