Barnvagnsmarschen 2017 engagerade fler än någonsin

Publicerad 2017-03-30 | Uppdaterad 2017-03-31

Den 11 mars 2017 arrangerades Barnvagnsmarschen för åttonde året i rad. På 49 orter runt om i Sverige arrangerades marschen, vilket är fler än någonsin. Arrangörerna samlade cirka 3 900 personer över hela landet. Ett enormt engagemang mot mödradödlighet och kvinnors rättigheter!

Kommentera | 0 kommentarer

I Stockholm arrangerades Barnvagnsmarschen i samarbete med Women’s March Stockholm och cirka 1 000 personer deltog. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström gick med i marschen och vid Mynttorget tog han emot RFSU:s krav till Sveriges regering.

Detta var kraven:
Vi som går Barnvagnsmarschen kräver att Sveriges feministiska regering:

- ökar det finansiella stödet till sexuell och reproduktiv hälsa generellt med ökat fokus på abort.

- visar internationellt ledarskap genom att stå upp för kvinnors rättigheter i internationella förhandlingar.

- säkerställer ett enat politiskt stöd på internationell nivå och samordnar biståndsgivare för ökad finansiering till sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.

Under hela vintern har RFSU märkt ett ökat engagemang för frågor som mödrahälsa, aborträttigheter och sexualupplysning. USA:s president Donald Trumps neddragning av biståndsmedel är en av orsakerna. Trumps neddragning gör att många kvinnor kommer att dö till följd av bristande sexualupplysning, brist på preventivmedel och osäkra aborter. Och de som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom. Världens ledare har i Agenda 2030 enats om målet att det inte ska förekomma några dödsfall kopplat till graviditet som går att förhindra genom insatser år 2030.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 26 maj!

Kom med i vår folkrörelse! Här finns all information om hur du engagerar dig!

Läs mer
 
 

Årets regnskydd: Elodie Details!

WA WA WOMB. Så heter det mönster av livmödrar som klär årets regnskydd och väska i Barnvagnsmarschen. De delas ut på landets alla marscher den 26 maj. Läs om samarbetet med Elodie Details som designat regnskyddet och se produktbilder här!

Gravida kvinnor med tidiga värkar väntar på Singida Regional Hospital.
 

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

 

Arrangörerna: Så här ordnar du en marsch!

I filmklippet berättar Moni och Julia hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch. - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Nepal leder väg mot säkrare förlossningar

Gravida kvinnor i avlägsna byar i Himalaya har ofta långt till sjukvård. Men Nepals satsningar gör att färre kvinnor dör.

Mer om mödradödlighet

 • Gravida kvinnor på Singida Regional Hospital i Tanzania

  När värkarna börjar är det dags att börja vandra

  Sedan ett år tillbaka bedriver RFSU, tillsammans med Wateraid Sverige, projektet ”En god start” i Tanzania med finansiering av Postkodlotteriet....

  Omslaget till Tweeniebrud 2016

  Stoppa barnäktenskapen!

  Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

 • Alliances pappa

  Historien om en förlorad dotter

  Alliance Mubonesi blev 17 år. Hon var en av drygt 3 000 flickor och kvinnor som dog i barnsäng i Zimbabwe, bara under 2013. För Ottar berättar...

  Livshotande när barn föder barn

  Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 • Aborträtt

  Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

  Världens första barnvagnsdemonstration

  Under Barnvagnsmarschen återuppstår barnvagnen som en symbol för kvinnors rättigheter – där frivilligt föräldraskap är målet. Nu är det dags igen.

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 till 2017.

Läs mer
 
Banner-bli medlem
 

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt