Barnvagnsmarschens politiska krav 2017!

Publicerad 2017-02-22 | Uppdaterad 2017-08-30

På Barnvagnsmarschen den 11 mars 2017 marscherade människor över hela Sverige för att manifestera mot mödradödligheten i världen. I Stockholm tog folkhälsominister Gabriel Wikström emot RFSU:s krav å regeringens vägnar. – Den svenska regeringen ställer upp på alla tre kraven och ser fram mot kommande marscher med ännu skarpare krav, sade Gabriel Wikström.

Kommentera | 1 kommentar
Gabriel Wikström mottar kraven. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU

Folkhälsominister Gabriel Wikström mottog kraven på Mynttorget. Här kan du se hans tal när han tar emot RFSU:s krav (film.)

Krav till regeringen 2017:
Varje dag dör fler än 800 kvinnor av komplikationer vid en graviditet, osäker abort eller förlossning. Miljontals kvinnor skadas och tiotusentals dör årligen i sviterna av osäkra aborter. De som drabbas hårdast är de fattiga. Detta är inte ok!

Mödradödligheten har minskat de senaste åren, men det krävs ett ständigt globalt stöd för kvinnors rättigheter för en fortsatt positiv utveckling. Utvecklingen äventyras i och med den så kallade Global Gag Rule (Mexican City Policy) som USAs president Trump återinförde i januari i år. Global Gag-regeln innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder som till exempel Sverige.Det här är katastrofalt för världens kvinnor då USA är en av världens största biståndsgivare inom mödrahälsa och beräknas stå för cirka 30 procent av det globala hälsobiståndet!Historien visar också att hälsan hos gravida har försämrats kraftigt under tider av Gag Rule och att aborttalen snarare stigit än sjunkit! Regeringar, civilsamhället och vi alla måste därför mobilisera oss och stå upp mot dessa orättvisor! Världens kvinnor behöver vårt stöd!

Vi som går Barnvagnsmarschen kräver att Sveriges feministiska regering:
-Ökar det finansiella stödet till sexuell och reproduktiv hälsa generellt med ökat fokus på abort.
-Visar internationellt ledarskap genom att stå upp för kvinnors rättigheter i internationella förhandlingar.
-Säkerställer ett enat politiskt stöd mellan regioner och samordnar biståndsgivare för ökad finansiering till sexuella och reproduktiva rättigheter och hälsa.

Foto: Daniel Ivarsson/RFSU

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Det låter bra - det kör vi på
Jag marscherar i morrn.

Sagt av: Mattias Qvarsell 2017-03-10 14:42:41

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

Barnvagnsmarschen 2017 engagerade fler än någonsin

På 49 orter runt om i Sverige arrangerades marschen, vilket är fler än någonsin. Arrangörerna samlade cirka 3 900 personer över hela landet.

Läs mer
 
Kvinnor i Afrika.

Nu räcker det!

Varje dag dör 800 kvinnor för att de blivit gravida. Mödradödlighet är katastrofen som makten glömde. Och det är de fattiga som drabbas.

Läs mer
 
Gabriel Wikström mottar kraven. Foto: Daniel Ivarsson/RFSU
 

Barnvagnsmarschens politiska krav 2017!

Den 11 mars 2017 marscherar vi över hela Sverige. För att minska mödradödligheten krävs politisk vilja. Det här vill vi som går Barnvagnsmarschen!

 

Arrangörerna berättar: Så här ordnar du en marsch! (film)

Arrangörerna Moni och Julia berättar om hur det är att arrangera en barnvagnsmarsch! - Det låter kanske stort och komplicerat, men det är lätt!

 

Köp kondomer och bidra till kampen mot mödradödlighet

Kondomer räddar liv! Om alla som ville hade tillgång till preventivmedel skulle världens oönskade graviditeter minska med två tredjedelar. Just nu,...

 

Tidigare barnvagnsmarscher

Här hittar du bilder och filmer från våra tidigare barnvagnsmarscher från 2010 fram till 2016.

 
 
Banner-bli medlem
 

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt