Barnvagnsmarschen 2016

Publicerad 2016-08-16 | Uppdaterad 2017-03-31

5 mars 2016 rullade Barnvagnsmarschen på 45 orter och i Stockholm marscherade nästan 700 personer för att lämna RFSU:s rekommendationer till biståndsminister Isabella Lövin.

Kommentera | 0 kommentarer

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet har aldrig varit mer högaktuell. Tre av fem av de som dör av en graviditet eller förlossning är drabbade av krig, konflikt eller naturkatastrof. Det är över femhundra kvinnor per dag. 5 mars 2016 rullade marschen på 45 orter och i Stockholm marscherade nästan 700 personer till Mynttorget för att lämna RFSU:s rekommendationer för minskad mödradödlighet över till biståndsminister Isabella Lövin. Fler än 800 kvinnor dör dagligen på grund av komplikationer av en graviditet eller förlossning. Detta är oacceptabelt, men kan förhindras och därför har RFSU och privatpersoner har anordnat barnvagnsmarscher sedan 2010 runt om i Sverige. Intresset har varit rekordstort.

– RFSU arbetar för att fler ska ha rätt till sexuell och reproduktiv hälsa, inte minst kvinnor på flykt. Att vara gravid i krig när tillgång till mödrahälsovård, eller aborter, är obefintlig kan vara förenat med livsfara. Rätt till vård men även tillgång till sexualupplysning och preventivmedel måste omfatta alla, även de som är på flykt eller lever i krig. Just därför hoppas vi att Barnvagnsmarschen i år slår alla rekord och vi blir fler än någonsin, säger RFSU:s förbundsordförande Kristina Ljungros.

Det har aldrig varit så många människor på flykt i världen sedan andra världskriget och för kvinnor på flykt är risken för komplikationer av en graviditet eller förlossning ännu större än för andra.

– Osäkra aborter är en stor anledning till att så många kvinnor dör varje år. Orsakerna bakom mödradödlighet är bland annat bristande tillgång till sexualupplysning, preventivmedel, säkra aborter och mödrahälsovård. Vi som engagerar oss i Barnvagnsmarschen vet att det här går att förändra. 9 av 10 dödsfall kan förhindras med politisk vilja och resurser och det är därför Barnvagnsmarschen behövs. Därför jobbar vi politiskt i Sverige, men även inom EU och FN för att kvinnors hälsa och rättigheter ska prioriteras, säger RFSU:s generalsekreterare Maria Andersson.

Barnvagnsmarschen arrangerades för sjunde året i rad.

Se bilder från Barnvagnsmarschen

Här kan du se bilder från marscher i hela Sverige!

Här kan du se bilder från den stora marschen i Stockholm!

Fakta om mödradödlighet

- Varje år dör nästan 50 000 kvinnor av osäkra aborter och 5 miljoner kvinnor får allvarliga skador och vårdas på sjukhus

- Av de kvinnor som blir gravida i låg- och medelinkomstländer får fyra av tio ingen hälsovård alls under graviditeten

- I Afghanistan finns det en (1) barnmorska per 10 000 människor

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tidigare barnvagnsmarscher

Barnvagnsmarschen 2016

Barnvagnsmarschen rullade på hela 45 orter över hela Sverige. Årets tema var gravid på flykt! Tack till alla er som var med!

Läs mer
 
Bild från barnvagnsmarschen i Stockholm
 

Barnvagnsmarschen 2015

2015 gick 1379 personer barnvagnsmarschen i Stockholm (2014 var vi 600). Marschen gick på 45 orter i hela Sverige, att jämföra med 2014 då det marscherades på 34 orter.

Bild på tre personer som går i barnvagnsmarschen med turkosa barnvagnsskydd
 

Barnvagnsmarschen 2014

2014 arrangerades Barnvagnsmarscher på hela 34 orter runt om i Sverige, vilket är nytt rekord. Tack alla ni som var med!

 

Barnvagnsmarschen 2013

För femte året i rad anordnades Barnvagnsmarschen över landet. 2013 slog Barnvagnsmarschen flera rekord - totalt samlades över 2 600 människor på 32 orter i landet!

600 anslöt sig till demonstrationen i Stockholm
 

Barnvagnsmarschen 2012

I Stockholm demonstrerade 600 personer mot att 1000 kvinnor fortfarande dör varje dag för att de inte får den mödravård och de preventivmedel och aborter de behöver.

Barnvagnsmarschen
 

Barnvagnsmarschen 2011

På internationella kvinnodagen 2011 marscherade över 2 000 personer mot mödradödlighet i 19 städer runt om i Sverige.

Bild från barnvagnsmarschen
 

Barnvagnsmarschen 2010

Varje minut dör en kvinna någonstans i världen på grund av obefintlig mödravård eller en osäker abort. Det är inte ok, tyckte de runt 600 personer som tillsammans med RFSU marscherade i mot mödradödlighet.

Stå upp för aborträtten!


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Osäkra aborter utgör en stor del av mödradödligheten. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj och visa ditt stöd för en livsviktig rättighet! Läs mer här.

 

Hitta rätt