Trots politisk oro och fattigdom leder Nepal vägen mot säkrare förlossningar

Batuli Shahi var höggravid med sitt fjärde barn och förstod att något var väldigt fel när hon plötsligt drabbades av svåra magsmärtor. Hon bor i en by i Humla, ett fattigt bergsdistrikt i norra Nepal utan landsvägar. Närmsta sjukstuga är fyra timmars promenad från hennes by och det är två dagars vandring till ett sjukhus som kan utföra kejsarsnitt.

nepal1Batuli Shahi återhämtar sig på BB i Katmandu efter att ha fött ett dödfött barn. Bredvid henne sitter hennes styvdotter Gambira Shahi.


Batulis magsmärtor gav inte med sig, men lyckligtvis kunde en lokal hälsovolontär i byn
kontakta distriktets vårdcentral, som såg till att en helikopter flög 35-åriga Batuli till Katmandu.

- Jag är bara väldigt tacksam att jag lever, säger hon med svag röst från sin sjukhussäng. Sorgligt nog var hennes barn dödfött.

Bredvid henne på sängen sitter den 18 år gamla styvdottern Gambira Shahi som har tagit hand om Batuli på sjukhuset. Gambira studerar till medicinsk-teknisk assistent och säger att det kändes som att historien upprepade sig när styvmodern gick igenom den komplicerade förlossningen som nästan tog livet av henne. För fem år sedan blödde nämligen hennes egen mamma till döds när hon födde barn i Humla.

- Det är fortfarande svårt att få tillgång till sjukvård i min by och det innebär att kvinnors liv är i fara, som i min mors fall, säger den tystlåtna tonåringen.

- Fem år efter min mammas död lider kvinnor fortfarande av samma situation. Jag hoppas kunna återvända till min by efter mina studier och bidra till bättre möjligheter till sjukvård för kvinnor och nyfödda.

Gravida kvinnor i avlägsna byar i Himalaya har ofta långt till sjukvård.

- Vi kämpar fortfarande med att nå de kvinnor som behöver kejsarsnitt för att föda, säger doktor Naresh Pratap KC som är ansvarig för hälsoministeriets familjeplaneringsavdelning.

 

"En annan bidragande faktor är legaliserandet
av abort i Nepal år 2004.
Därigenom fick kvinnor också möjlighet att göra ingreppet på alla distriktsjukhus,
vilket dramatiskt har minskat antalet illegala aborter som tidigare en viktig orsak till
mödradödligheten i landet."


Men Nepal har gjort betydande framsteg när det gäller att minska antalet dödsfall i samband med barnafödande
. Enligt Världsbanken har landets mödradödlighet minskat drastiskt, från 901 dödsfall per 100 000 födslar 1990 till 258 år 2015. Den här framgången har uppnåtts trots politisk oro i landet. Ett årtionde av väpnade konflikter föregick störtandet av den tvåhundraåriga monarkin år 2008. Det är också anmärkningsvärt att mödradödligheten kunnat reduceras utan dyra akuta kirurgiteam. Istället har hälsoadministratörer fokuserat på rutinåtgärder som information om preventivmedel, tillskott för att motverka järnbrist och uppmuntran till kvinnor att skaffa barn senare i livet. En annan bidragande faktor är legaliserandet av abort i Nepal år 2004. Därigenom fick kvinnor också möjlighet att göra ingreppet på alla distriktsjukhus, vilket dramatiskt har minskat antalet illegala aborter. Det var tidigare en viktig orsak till mödradödligheten i landet.


Inom ramen för regeringens plan för säkert mödraskap erbjuds alla havande kvinnor gratis förlossningar vid statligt drivna förlossningscenter. Kvinnorna får också, beroende på var i landet de befinner sig, mellan 500 och 1500 rupees (ca 40-120 SEK) för att täcka sina resekostnader. Enligt planen delas även 400 rupees ut till de kvinnor som genomgår minst fyra undersökningar innan förlossningen och minst en efteråt.

"Det tog henne över en månad att återhämta sig
efter födseln och återgå till arbetet på familjens gård."


Asta Kumari Kapali som bor i Changunarayan, en by i utkanten av huvudstaden Katmandu, har själv upplevt dessa förändringar för kvinnor. Hennes första barn Ashmita föddes hemma utan hjälp när hon var 19. Det tog henne över en månad att återhämta sig efter födseln och återgå till arbetet på familjens gård. Under den andra graviditeten insisterade familjen återigen på en traditionell hemmafödsel. Men när värkarna tog sin början övertygade grannarna familjen att ta henne till närmsta sjukhus, nästan en timmes körväg från hemmet. När det tredje barnet Alex föddes var Asta 36 år och hon upplever överlag förloppet som lugnare, säkrare och lyckligare. Asta säger att den senaste graviditeten var den lättaste eftersom hon för första gången visste ända från början att förlossningen skulle ske på
sjukhus.

- Det var första gången jag tog järntabletter och vitaminer och besökte den lokala vårdcentralen under graviditeten. Kanske var det därför jag kände det som om jag kunde gå och till och med springa direkt efter förlossningen
, säger en lycklig Asta medan hon smeker sin sons inoljade hår.
Hon sitter med korslagda ben och ammar honom på en halmmadrass i sitt enplanshus med utsikt över senapsfälten.

- Till skillnad från mina tidigare graviditeter är min man involverad och tar hand om vår bebis hela tiden den här gången och det gör mig så lycklig, tillägger hon.

En av anledningarna till Astas välmående är Sarita Bhadel.
Hon är en av de tusentals kvinnliga hälsovolontärer som kämpar för att reducera de dödsfall som inte hade behövt inträffa bland kvinnor och småbarn. Ofta är de relaterade till undernäring, blodbrist, diarré och andningsproblem. Det var hon som höll reda på Astas prenatala läkarbesök och gav järntillskott. Sedan födseln påminner hon också Asta om sonens vaccinationer.

Sarita Bhadel är själv mamma till två tonåringar. Hon gick en grundläggande förlossningsutbildning genom Nepals hälsomyndighet innan hon för 15 år sedan började arbetet som hälsovolontär.
Det innebär att hon följer 150 hushåll i sin bergsby. Liksom andra volontärer får hon en liten ersättning som täcker lunch och resekostnader när hon bjuds in av organisationer för att tala om hälsa och hygien i lokala samhällen eller när hon behöver medverka på vaccinationsdagar.

 

neapel2Hälsovolontär Sarita Bhadel (höger) mäter den blivande mamman Binita Shrestas armar.


Sarita Bhadel driver även en liten tebutik nära sitt hus och får därigenom inkomster till räkningar men det ger också möjlighet att snabbt ge sig av när hon är behövd. Ett exempel på Saritas arbete är när hon en gråmulen februarimorgon stänger sin butik tidigt och går nerför gatan för att knacka på Binita Shresthas dörr. Binita, 36, är gravid med sitt tredje barn. Sarita Bhadel binder ett färgkodat måttband runt Shresthas arm: en röd linje i början av bandet indikerar smala undernärda armar medan en grön linje vid 25- centimeterssträcket signalerar god hälsa. Shrestas armar är i den hälsosamma gröna zonen.


- Jag har tagit järn- och kalcuimtillskott på syster Saritas rekommendation
, säger Binita vars två tidigare barn föddes hemma.
- Den här gången kommer jag att åka till sjukhuset.

Av Bhrikuti Rai
Källa för siffror från Världsbanken: http://data.worldbank.org/indicator/SH.STA.MMR

Hitta rätt