Go straight home - en kortdokumentär

Publicerad 2013-01-21 | Uppdaterad 2015-08-21

Go straight home handlar om Reba som bor i Bangladesh. Filmen är ett porträtt av en fjortonårig flicka, men visar på något större: alla de flickor vars utbildning och framtid hotas av sexuella trakasserier och av bortgifte. Nu kan du se hela filmen här!

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från filmen Go straight home

Go Straight Home av Maud Nycander och Iga Mikler from Film and Tell on Vimeo.

Om Go straight home

RFSU har varit med från filmprojektets start och är stolt partner till filmen som visar hur viktigt det är att arbeta med jämställdhet för att förbättra människors livsvillkor.

Bild på Reba som dansar

Rebas dröm är att få en utbildning. Men så mycket är i vägen. Killarna i gathörnet som skriker efter henne. Eller bortgiftet som kanske kommer. Rädslan för våldtäkt blandas med drömmar. Att få det hennes mamma aldrig fick. Go straight home är en film om Rebas kamp. Och om hur flickor i Bangladesh straffas enkom för att de fötts som flickor.

Bild på män som trakasserar Reba på väg till skolan

– Genom att skildra en flicka, i gränslandet mellan barndomen och vuxenlivet, då så mycket slutligen avgörs, hoppas vi kunna väcka tankar och lyfta en diskussion om unga flickor som Reba. Och i förlängningen stärka flickors rättigheter och möjligheter, säger Maud Nycander och Iga Mikler, regissörer.

Flickor i Bangladesh har en svår situation. Landet är fattigt, hederskulturen är stark och hela samhället genomsyras en djup strukturell diskriminering. De senaste åren har framsteg gjorts, men att födas till flicka är fortfarande att födas med sämre förutsättningar.

Bild på Maud Nycander, Reba och Iga Mikler

Go straight home har producerats av Film and Tell och den välmeriterade producenten Oscar Hedin. Maud Nycander är en av Sveriges främsta dokumentärfilmsregissörer, nu aktuell med biosuccén Palme som nominerats till Guldbagge Bästa Dokumentärfilm. För fotot står den prisbelönta Iga Mikler. Hanna Lejonqvist, som varit klippkonsulent till den Oscarsnominerade Searching for Sugarman, har klippt den dokumentära kortfilmen.

Bild på filmteamet och en stor flock människor som samlats

Go straight home har stötts av Svenska Filminstitutet, Utbildningsradion samt organisationerna ActionAid, RFSU (med stöd av SIDA) och Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR), som alla arbetar på olika sätt med flickors rättigheter.

Foto: Iga Mikler

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

I Rebas klass är fyra flickor redan gifta

En infografik om Rebas och många andra flickors situation i Bangladesh.

 

Följ med på världspremiären

Go straight home

Producenten Oskar Hedin tycker att kortdokumentären Go straight home stod ut under Göteborgs internationella filmfestival. En av besökarna tyckte att den var för kort och en annan fascinerades av att trakasserierna i Bangladesh ser likadana ut som i resten av världen.

Filmvisningar

 

Information om kommande filmvisningar finner du på filmens webbplats:

Hitta rätt