"Filmen stod ut"

Publicerad 2013-01-31 | Uppdaterad 2013-10-10

Sexuella trakasserier på väg hem från skolan är vardag för tonårsflickor i Bangladesh. I fredags hade kortfilmsdokumentären Go Straight Home om 14-åriga Reba premiär.

Kommentera | 0 kommentarer
Oskar HedinOskar Hedin

När filmteamet plockade fram kameran i Bangladesh huvudstad Dhaka omringades de av 100 personer som ville se vad som var på gång.

– Det var en fantastiskt spännande inspelning, berättar producenten Oskar Hedin från Film and Tell.

Handlingen däremot, är nedslående. Att inte kunna gå på gatan som en vanlig tjej och tankarna på att kanske bli bortgift hör till vardagen för 14-åriga Reba.

Go Straight Home kom till med stöd av RFSU, Action Aid och Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund. En fredagskväll i sjutet av januari hade kortdokumentären äntligen världspremiär på internationella filmfestivalen i Göteborg.

Hur stod sig filmen i sammanhanget?

Den stod sig väl och den stod ut. Det var olika sorters filmer men den här skiljde sig för att den tar upp ett allvarligt ämne. Jag hoppas att den öppnar upp, väcker tankar och initierar vidare diskussioner om hur unga flickor har det. Både i utvecklingsländer och i resten av världen.

Hur tror du att det kommer gå för Reba?

Statistiken talar tyvärr emot henne. Men jag hoppas verkligen att hon skulle kunna bli ett undantag och få forma sitt eget liv, säger Oskar Hedin.

AgnetaAgneta

Agneta är besökare Göteborgs internationella filmfestival. Hon var förväntansfull inför Go Straight Home eftersom Maud Nycander gjort den.

- Med bakgrund i problemen i Indien med flickor som våldtagits och att jag själv vistats i Indien en del så har jag en bild av problematiken. Men jag tyckte inte att filmen återgav det jag skulle vilja, den var lite kort.

Kommer du ihåg någon situation lite extra?

– Ja, killarna som ropar sexy och sweetie precis som man gör i hela världen. Att det skulle vara ett pojkstreck, något oskyldigt. Men som i förlängningen kan bli mycket allvarligt om det inte markeras eller stoppas.

Linda Vingård FrankLinda Vingård Frank

Linda Vingård Frank är aktiv i RFSU Göteborg. Hon tycker att filmen belyser problem som finns på olika platser i världen.

- Det kan ge en förståelse för hur det är att växa upp någonstans där klimatet inte är detsamma som i Sverige.

Berörde någon scen dig extra mycket?

– Första scenen där man får se pojkar som ser ut att bara skoja och ha kul, men sen hur det påverkar tjejen som drabbas.

Ser du det här som en viktig fråga för RFSU att jobba med?

Absolut, jag tycker att det är viktigt att vi jobbar för allas rättigheter. Oavsett land.

Premiären markerar starten för RFSU: s alla lokalföreningar att visa filmen på sin ort. RFSU:s lokalföreningar i Linköping, Växjö, Katrineholm och Göteborg kommer att visa filmen under 2013. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

I Rebas klass är fyra flickor redan gifta

En infografik om Rebas och många andra flickors situation i Bangladesh.

 

Följ med på världspremiären

Go straight home

Producenten Oskar Hedin tycker att kortdokumentären Go straight home stod ut under Göteborgs internationella filmfestival. En av besökarna tyckte att den var för kort och en annan fascinerades av att trakasserierna i Bangladesh ser likadana ut som i resten av världen.

Filmvisningar

 

Information om kommande filmvisningar finner du på filmens webbplats:

Hitta rätt