RFSU:s 1-årsgåva till Trump!

Read Press Release in English and Swedish here!


Tisdagen den 23 januari är det ett år sedan Donald Trump återinförde “Global Gag Rule”, en regel som stryper amerikanskt bistånd till organisationer i världen som arbetar med abort. Beslutet innebär att organisationer måste stänga abortkliniker och att fler kvinnor kommer att dö av osäkra aborter.
För att uppmärksamma de förödande konsekvenserna har RFSU skrivit ett öppet brev till Trump och skapat en jubileumsgåva till presidenten i form av en ELISE-t-shirt med budskapet ”Make Abortions Safe Again”.
Läs brevet i sin helhet här!

Trump må tycka att RFSU är en liten organisation, men abortfrågan är för stor och för viktig för att inte samla alla goda krafter som kan stå upp för rätten att bestämma över sin egen kropp. Nu vill vi gärna ha din hjälp! Var med oss du också från och med den 23 januari och sprid budskapet om vikten av säkra aborter och att Trump behöver skrota Gag Rule.

 T-shirts aborträtt

 

Tävling 23-28 januari!

Om du hjälper oss att sprida budskapet i någon av dina sociala mediekanaler med hashtaggen #makeabortionssafeagain eller #ståuppföraborträtten är du med i utlottningen av en fin t-shirt. (Kanske har du en stängd profil? Du kan vara med ändå. Ta bara en skärmdump på din uppdatering och skicka till tavling@rfsu.se senast den 28 januari.)

Stå upp för aborträtten!

I stora delar av världen är tillgången till abort begränsad. De som främst riskerar sina liv och sin hälsa är de som redan lever i fattigdom och bor i länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Det är väl känt att osäkra aborter stjäl många människoliv varje år, men inom det internationella biståndet och politiken är det få som vågar eller vill arbeta med abortfrågan på grund av dess politiska känslighet.
Bland kvinnor som inte får göra abort på en klinik förekommer rent desperata metoder. Att använda innanmätet i en bläckpenna, äta krossat glas eller äta stora mängder klorokinin (malariamedicin) är några av sätten. Varje år förlorar tiotusentals kvinnor livet i sviterna av osäkra aborter. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus varje år på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter. Det finns en tydlig koppling mellan skam, stigma och begränsad tillgång på aborter. De som drabbas hårdast av abortförbud är unga ogifta kvinnor som lever i fattigdom. Det är den gruppen som har svårast att få tag på preventivmedel, och när de vill avbryta en graviditetet har de oftast inget annat val än att göra en osäker abort. De har också svårare att få hjälp med vård efter ingreppet.
Aborträtten är helt enkelt livsviktig. Och för att undvika ofrivilliga graviditeter från början behövs sexualupplysning och preventivmedel. När människor själva kan bestämma om och när de ska ha barn, stannar de i skolan längre, får bättre ekonomi och föder friskare barn senare i livet. Så alla vinner! Se gärna vår film som förklarar detta!
Den 28 september deltog över tusen personer i vår kampanj Stå upp för aborträtten. Läs mer här!

RFSU:s förbundsordförande Hans Linde och forskaren Amanda Cleeve berättar om aborträtten och Global Gag Rule i TV 4 Nyhetsmorgon.

RFSU:s förbundsordförande och Women March

Hitta rätt