Mens – en fråga om mänskliga rättigheter

Publicerad 2014-12-08 | Uppdaterad 2014-12-16

Just nu arbetar världens alla ledare med att forma gemensamma mål för en hållbar värld och utveckling efter 2015. Tyvärr pratar de inte särskilt mycket om mens.

Kommentera | 0 kommentarer

Menstruation har kommit att kallas “det sista tabuet.” Så är det både i Sverige och i världen, men konsekvenserna blir tydligare och allvarligare i fattiga samhällen. På grund av den skam och tystnad som omgärdar mens, har mens länge glömts bort i arbetet med mänskliga rättigheter världen över.

”Bristande sanitet får katastrofala följder”

Nära en fjärdedel av jordens befolkning har mens. Trots detta är mens ofta ett tabubelagt ämne och lite görs för att tillgodose kvinnors och flickors behov inom detta område. Enligt internationella organisationen WaterAid saknar 1 av 3 kvinnor tillgång till en toalett. Sådan bristande sanitet får katastrofala följder, inte minst för menstruerande skolflickor.

UNESCO uppskattar att 1 av 10 afrikanska flickor missar skolan under sin mens. Bara i Etiopien tvingas över hälften av alla tjejer i skolåldern att stanna hemma 1-4 skoldagar varje månad på grund av menstruation. Liknande problematik återfinns i flera länder. I Indien beräknas hela 66 procent av landets flickskolor helt sakna fungerande toaletter. Följderna blir dagar och ibland veckor av missad skoltid. I värsta fall slutar flickor skolan helt och hållet.

”Smutsiga trasor, lera och torkad djuravföring är vanliga mensskydd”

Bristen på kunskap om mens är enorm. Många kvinnor och flickor vet varken varför de får mens eller var den kommer ifrån. Hela 7 av 10 flickor i Indien uppger att de aldrig hade hört talas om mens innan de själva fick sin första.  Tillgången till hygieniska mensskydd är också begränsad. Bindor är en lyxvara få har råd med i fattiga delar av världen. Rädslan för att läcka gör därför att kvinnor och flickor tar till andra metoder - vissa direkt skadliga. Smutsiga trasor, lera och torkad djuravföring är några vanliga substitut. Dessa leder i sin tur ofta till allvarliga infektioner och ibland även infertilitet .

Utan kunskap om sanitet och den egna kroppen äventyras flickors tillgång till lärande och utbildning. Därmed hotas också deras möjligheter att ta sig ur fattigdom. Den skam som förknippas med mens diskriminerar och utesluter dessutom kvinnor och flickor från samhället. Mat-restriktioner, isolering från familj och vänner samt förbud mot att delta i dagliga aktiviteter under mensen är bara några exempel på detta.

”Skammen kring mens utesluter kvinnor och flickor från samhället”

Med ökad kunskap om mens kan skadliga traditioner och seder stoppas och fler flickor kan gå kvar i skolan. Tillgång till denna typ av lärande är avgörande för att ta död på mens-tabun. Den är också en förutsättning för att garantera flickors rätt till utbildning, arbete, och ett liv fritt från förtryck och stigma. Mens är därmed inte bara en fråga om tillgång till sanitet. Det är en fråga om kvinnors och flickors mänskliga rättigheter och utveckling överlag.

Sabina Bäckman

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Menskliga rättigheter

Testa din menskompetens!

Länk till quizet
 

Mens i andra länder

 • Ghana

  Flickor isolerar sig i upp till ett år när de får mens.

  Tanzania

  Majoriteten av flickorna missar skolan under mensen.

 • Bangladesh

  Många flickor blir generade och rädda när första mensen kommer.

  Kambodja

  Flickorna och kvinnorna vet inte varför de blöder.

 • Georgien

  Flickor och kvinnor får inte gå in i kyrkan när de menstruerar.

  Bolivia

  Flickorna tror att mensblodet kan ruttna inuti och orsaka cancer.

 

Mens

Mensvärk, PMS, ägglossning, PCOS, enometrios - här har vi samlat en massa bra info för dig som har mens. Missa inte senaste avsnittet av Tampodden av Clara Henry som gästas av vår barnmorska Åsa!

 

Mens – en fråga om mänskliga rättigheter

Just nu arbetar världens alla ledare med att forma gemensamma mål för en hållbar värld. Tyvärr pratar de inte särskilt mycket om mens.

Hitta rätt