Ghana: När strömmen går börjar läraren prata om samlag

Publicerad 2015-12-06 | Uppdaterad 2015-12-11

Kommentera | 0 kommentarer

I Ghana går nästan nio av tio barn i skolan och många av flickorna går ut grundskolan. Det nationella programmet för skolhälsa Shep (School Health Education Program), som introducerades för ca 20 år sedan, tar upp allt från hygien till trafiksäkerhet och könssjukdomar. En särskild modell har använts för att undervisa om hiv och aids, men den förespråkar i första hand avhållsamhet.

”Jag tog fram en vattenflaska och vände den upp och ner”Erika

-På många sätt är det mycket konservativt. Man får till exempel inte ha kondom i väskan eller fickan i skolan. Samtidigt förespråkar Ghana Health Service fri tillgång till preventivmedel, berättar Erika, RFSU:s tidigare medarbetare.

RFSU har samarbete med fem partnerorganisationer i Ghana. En av dom är Savana Signatures som utbildar unga personer och kvinnor i att använda datorer. Där används ett särskilt datorprogram som tar upp frågor om sex och samlevnad.

– Det är designat så att studenterna ska lära sig både datorkunskap och om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Det innehåller 14 olika lektioner med olika teman och upplägg, berättar Erika.

När hon och kollegan Agneta kom på besök satt fyra- fem personer runt varje dator. Det fanns en lärare på plats under lektionen som kunde hålla i diskussionerna, men det var figurerna på datorn som eleverna agerade med i första hand. Fram tills det att strömmen gick det vill säga.

- Det händer ganska ofta. Då ska läraren kunna ta över så att eleverna kan göra övningarna utan datorns hjälp. Just i det här fallet blev det mycket prat om när man är oskuld och när man inte är det. Samlag och mödomshinna verkade vara utgångspunkten, säger Erika, som hoppas att RFSU kan bidra med att utveckla programmet i pappersformat, kanske med ett interaktivt spel.

Erika och Agneta besökte också Youth Harvest Association Ghana, en organisation som arbetar för att få ungdomar att bli självförsörjande. Med RFSU:s hjälp vill de stötta lärarna att bedriva sexualundervisning på ett bra sätt. Agneta och Erika visade vår film Sex på kartan, vilken uppskattades av publiken, men också ledde till en lång diskussion om mödomshinnan.

-Jag tog fram en vattenflaska och vände den upp och ner och sa att om det finns en hinna skulle ju mensen, liksom vattnet i flaskan, inte kunna komma ut. Jag tror att jag nådde fram till viss del, säger Erika.

RFSU arbetar både i Sverige och med partnerorganisationer i världen med att avliva myten om att det skulle finnas en mödomshinna. 

Text: Ulrika Hammar Foto: Erika Sjöström och Agneta Falck

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexmyter

 

Här är hela listan!

Världens sex mest seglivade sexmyter.

Läs mer
 
 

Myt 6: Sexualupplysning får unga att ligga mer

Sanningen: folk har sex oavsett vilken kunskap de har, men med rätt information kan människor fatta bättre beslut i sängen.

 

Myt 5: Man kan inte bli gravid när man har mens

Sanningen är att även om det är ovanligt, går det faktiskt att bli gravid när man har mens. Har man en kort menscykel kan ägglossningen infalla...

 

Myt 4: Klitoris är bara en liten knopp

Sanningen är att klitoris är minst 8-10 centimeter stor. Alltså nästan lika stor som en penis! Det lilla man kan se utanpå kroppen har tidigare...

 

Myt 3: Män kan inte bli våldtagna

Sanningen: alla kan bli våldtagna, oavsett kön. Fem procent av alla våldtäktsanmälningar i Sverige görs av män och pojkar. Men mörkertalet när det...

 

Myt 2: Folk blir homo och bi bara för att det är så trendigt

Att homo- och bisexualitet skulle vara en modefluga är en myt. Vår sexualitet styrs inte av trender på det sättet. Oavsett hur “otrendigt” det är...

 

Myt 1: Man kan se på könet om någon har haft samlag

Ojojoj vad den här myten ställer till det. Det GÅR inte att se på en penis att den har haft sex. Och inte heller på en slida. Vare sig en gynekolog...

Sexualupplysning minskar död och fattigdom

Hur då undrar du kanske?

Läs mer
 

Stöd vårt sexualupplysningsarbete i Sverige och i världen!

 

Människor har rätt till information om sex och om kroppen. Läs mer om hur sexualupplysning minskar död och fattigdom!

Hitta rätt