Uganda: Sexualupplysning i väntrummet

Publicerad 2015-12-03 | Uppdaterad 2015-12-08

RFSU besöker väntrummet hos en av våra partners i Ugandas huvudstad. Medan patienterna väntar får de patienterna veta både det ena och det andra om sex.

Kommentera | 0 kommentarer

I väntrummet till Nagurus ungdomsmottagning i Kampala rullar sexualupplysningsfilmer på en tv-skärm. De handlar om allt från kondomanvändning till graviditet. En gång om dagen pausar klinikpersonalen filmerna och håller i ett sexualupplysningspass för alla som befinner sig i väntrumsbänkarna just då.

– Vi vill få våra besökare att göra hälsosamma val när det kommer till sexualitet och relationer. Det gör vi genom att ge information och avliva myter, berättar Winnie Musubika, en av cheferna för mottagningen.

Och myterna är många. Winnie berättar att det gäller att upprepa fakta så att myterna inte får fäste. Att höra något en gång hjälper inte alltid, när ungdomarna kommer hem till sina familjer kan de återigen börja tvivla.

– En myt är att du inte behöver använda preventivmedel om du inte fött barn. Eller att du inte kan få barn senare i livet om du använder hormonella preventivmedel. En annan handlar om att du inte kan bli gravid om du har sex stående.

myt om sex uganda
En av myterna som krossas med hjälp av information.

Runt om på klinikens väggar sitter informationsaffischer. Det finns också faktablad och broschyrer som besökarna kan plocka på sig. Och så finns det ett "Kunskapshjul", som används under sexualupplysningspassen.
– Den som håller i passet ger någon i uppdrag att snurra på hjulet. Om det stannar på t.ex kondom får personen i fråga berätta allt hen kan om kondom för resten av åhörarna. Upplysaren fyller därefter på med fakta.
mythjulet uganda
Kunskapshjulet används i sexualupplysningen.

Nagurus ungdomsmottagning arbetar också med påverkan för att förbättra sexualupplysningen i landets skolor. Målet är att sexuell hälsa ska inkluderas i den allmänna läroplanen i Uganda.

– Idag ser skolornas policy olika ut och därför beror det på i vilken skola du går ifall du får sexualupplysning eller inte. Vi vill att det ska vara lika för alla.

Till själva mottagningen är alla mellan 10 och 24 år välkomna för alla typer av åkommor. Winnie berättar att för många är det lättare att komma och söka vård för till exempel magont eller malaria, men när de väl är här passar de på att testa sig för könssjukdomar eller frågar efter dagen efter-piller. De flesta som söker sig till mottagningen är tjejer. Men när personalen åker ut med sin buss för att besöka andra områden i Uganda når de männen i större utsträckning. Männen är också bra på att använda sig av den kostnadsfria telefonrådgivningen som erbjuds.
winnie uganda
Chefen Winnie Musubika utanför ingången till Nagurus ungdomsmottagning

Testning av hiv är en viktig del av mottagningens verksamhet. Under en månad testas runt 1000 personer och av dessa får ca 15 positiva besked. I nuläget håller rutinerna på att göras om så att det är samma person som utför själva testet som också ger besked om resultatet.

– Alla reagerar olika. Vi försöker förbereda patienterna så mycket som möjligt, men det händer förstås ändå att någon bara ramlar ihop, eller springer ut från kliniken. När de är mottagliga för information berättar vi hur de ska få sin behandling, vilket erbjuds på en annan klinik i närheten.

En annan del av mottagningen utgörs av mödra- och barnhälsovård. Den påminner mycket om hur det ser ut på bvc här hemma. Här finns också en mammagrupp för gravida och nyblivna mammor där deltagarna träffas och pratar om malaria och graviditet, föräldraskap och säkra förlossningar.

– Men nä, vi pratar inte om sex i gruppen. Det vore förstås något att ta upp!

Text och foto: Ulrika Hammar

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Sexmyter

 

Här är hela listan!

Världens sex mest seglivade sexmyter.

Läs mer
 
 

Myt 6: Sexualupplysning får unga att ligga mer

Sanningen: folk har sex oavsett vilken kunskap de har, men med rätt information kan människor fatta bättre beslut i sängen.

 

Myt 5: Man kan inte bli gravid när man har mens

Sanningen är att även om det är ovanligt, går det faktiskt att bli gravid när man har mens. Har man en kort menscykel kan ägglossningen infalla...

 

Myt 4: Klitoris är bara en liten knopp

Sanningen är att klitoris är minst 8-10 centimeter stor. Alltså nästan lika stor som en penis! Det lilla man kan se utanpå kroppen har tidigare...

 

Myt 3: Män kan inte bli våldtagna

Sanningen: alla kan bli våldtagna, oavsett kön. Fem procent av alla våldtäktsanmälningar i Sverige görs av män och pojkar. Men mörkertalet när det...

 

Myt 2: Folk blir homo och bi bara för att det är så trendigt

Att homo- och bisexualitet skulle vara en modefluga är en myt. Vår sexualitet styrs inte av trender på det sättet. Oavsett hur “otrendigt” det är...

 

Myt 1: Man kan se på könet om någon har haft samlag

Ojojoj vad den här myten ställer till det. Det GÅR inte att se på en penis att den har haft sex. Och inte heller på en slida. Vare sig en gynekolog...

Sexualupplysning minskar död och fattigdom

Hur då undrar du kanske?

Läs mer
 

Hitta rätt