Stå upp för aborträtten!

Världen över tar folk strid för aborträtten. Var med du också!

När abort förbjuds förlorar kvinnor och flickor kontrollen över sina egna liv och kroppar. Varje år dör tiotusentals och miljontals behandlas på sjukhus på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter. De som drabbast hårdast är unga och ogifta som lever i fattigdom. Genom att ge flickor och kvinnor rätt att bestämma om de vill avbryta en oönskad graviditet ger man dem livet tillbaka. Både dödsfallen, skadorna och fattigdomen minskar. Alla vinner!

Varje röst behövs nu. Över tusen inlägg finns upplagda på Instagram till stöd för aborträtten (se bilder här.) Stå upp för den du med! Ta en bild på dig själv stående, gärna på en lite oväntad och udda plats. Lägg upp bilden på Instagram och använd #ståuppföraborträtten.Aborträtten i världen idag.

     I stora delar av världen är tillgång till abort begränsad. De som främst riskerar sina liv och sin hälsa är de som redan lever i fattigdom och bor i länder i Asien, Afrika och Sydamerika. Det är väl känt att osäkra aborter stjäl många människoliv varje år, men inom det internationella biståndet eller politiken är det få som vågar eller vill arbeta med abortfrågan på grund av dess politiska känslighet.
     Bland kvinnor som inte får göra abort på en klinik förekommer rent desperata metoder. Att använda innanmätet i en bläckpenna, äta krossat glas eller äta stora mängder klorokinin (malariamedicin) är några av sätten. Varje år förlorar tiotusentals kvinnor livet i sviterna av en osäker abort. Miljontals kvinnor behandlas på sjukhus varje år på grund av de skador som uppstått vid osäkra aborter. Det finns en tydlig koppling mellan skam, stigma och begränsad tillgång på aborter. De som drabbas hårdast av abortförbud och främst riskerar liv och hälsa är unga ogifta kvinnor som lever i fattigdom. Det är den gruppen som har svårast att få tag på preventivmedel, och när de vill avbryta en graviditetet har de oftast inte ett annat val än att göra en osäker abort. De har också svårare att få hjälp med vård efter ingreppet.
     Aborträtten är helt enkelt livsviktig. Och för att undvika ofrivilliga graviditeter från början behövs sexualupplysning och prevnetivmedel. När människor själva kan bestämma om och när de ska ha barn, stannar de i skolan längre, får bättre ekonomi och föder friskare barn senare i livet. 

Aborträtten under attack

     Vi ser just nu en politisk utveckling som slår hårt mot kvinnors rättigheter globalt, med ytterligare åtstramningar. Det finns även hot mot aborträtten närmare Sverige. Här är några av de saker som skett nyligen:
-> USA har dragit in allt bistånd till organisationer som utför aborter. Beslutet, som kallas Global Gag-rule innebär att en organisation som tar emot amerikanskt bistånd inte får arbeta med abortfrågan ens med egna medel, eller med stöd från andra länder som till exempel Sverige. Detta kommer få förödande konsekvenser för framförallt fattiga kvinnor och flickor globalt.
-> I Spanien 2014 försökte makthavarna att minska tillgången till abort.Polen var ett totalförbud på gång 2016.
-> I bland annat Italien är vårdvägran vanligt vilket gör att de som behöver göra abort har svårt att få hjälp då vårdpersonal kan vägra att utföra aborter.
-> I USA försöker nu Kentuckys guvernör försöker stänga ned delstatens sista abortklinik. Redan idag omringas kvinnorna som kommer dit av abortmotståndare som försöker övertala dem att låta bli.I ett uppmärksammat rättsfall i Sverige försöker en barnmorska få rätt att vägra utföra aborter.
     Samtidigt finns det starka och positiva motkrafter. I Polen demonstrerade fler än 100 000 mot förslaget om ett totalt abortförbud och det lades på is. Och flera länder har lovat att försöka att täcka igen delar av det budgethål som försvunnit i och med Trumps införande av Gag Rule. I Chile lyftes nyligen totalförbudet mot abort tack vare envisa aktivisters arbete. Tillsammans står vi upp för aborträtten!

Hitta rätt