Aborträtt under attack!

Publicerad 2017-09-27 | Uppdaterad 2017-10-09

Att äta krossat glas, dricka blekmedel eller att föra upp vassa föremål i underlivet är några av de desperata metoder som kvinnor världen över tar till när lagen hindrar dem från att göra abort. Vi pratade med Lupe Pérez, aborträttsaktivist vid RFSU:s samarbetsorganisation Colectivo Rebeldía i Bolivia, om abortfrågan, kampen och dubbelmoralen.

Kommentera | 2 kommentarer

Foto: Colectivo Rebeldia. Lupe Pérez på demonstration den 28 september

Det görs inte färre aborter i länder där abort är olagligt - de sker ändå, men på livsfarliga sätt som dessutom gör kvinnor till förbrytare. Varje år genomför runt 20 miljoner kvinnor osäkra aborter. Runt sju miljoner av dem söker en tid efteråt sjukhusvård till följd av de skador de fått under aborten. Och mörkertalet är stort.

Lupe Pérez, aborträttsaktivist vid RFSU:s samarbetsorganisation Colectivo Rebeldía i Bolivia, förklarar:
– Kvinnor får ofta infektioner eller blödningar efter de gjort en osäker abort, och av rädsla för att bli anmälda så väntar de flesta till sista sekunden med att uppsöka vård. Andra väntar för länge – eller söker inte vård alls – och därför är det också många som dör.

Utveckling åt fel håll
Varje år sätter tiotusentals kvinnor livet till i sviterna av osäkra aborter. Ändå går utvecklingen åt fel håll i många länder. I flera centralamerikanska länder har totalförbud införts under de senaste 20 åren, vilket innebär fängelse för kvinnor som gör abort, till och med i fall av våldtäkt, incest eller fara för kvinnans liv. Donald Trump har genom sin "Global Gag Rule" strypt allt internationellt stöd till organisationer som genomför eller ens talar om abortfrågan. Men också närmare Sverige växer hotet. På Irland kan abort ge upp till 14 års fängelse. Försök att inskränka aborträtten har gjorts i till exempel Polen och Spanien.

LÄS OM VÅR DIGITALA ABORTRÄTTSKAMPANJ HÄR.

Global kampanj
Den 28 september är den Internationella dagen för rätten till säkra aborter. Dagen inrättades första gången den 28 september 1990 i Argentina under ett stort möte där feminister från hela Latinamerika träffades. Sedan dess har "28e september" vuxit och blivit en global kampanj. Varje år demonstrerar kvinnor och män över hela världen för rätten till fri abort.

– I Bolivia har den här kampanjen fört samman kvinnor från alla håll att kämpa för en gemensam rättighet; ursprungskvinnor, arbetarkvinnor, unga, gamla, aktivister, hemmafruar.

Och det har lett till framsteg – abortfrågan är inte längre en smal feministfråga, utan en fråga som står på agendan hos allt från bondeorganisationer till akademiker. Lagstiftarna har faktiskt börjat lyssna på oss! berättar Lupe, vars organisation deltagit i kampanjen varje år sedan 1990-talet.

28 september i Bolivia
Foto: Colectivo Rebeldia. Demonstration i Bolivia den 28 september

Varför behövs den 28e september?
– Så länge kvinnor förföljs och skuldbeläggs för att de fattar ett alldeles privat beslut, så behöver vi ett symboliskt datum för att stå upp för den här rättigheten.

Lupe berättar att förutom att det är olagligt att göra abort i stora delar av Latinamerika så utsätts kvinnor också för en "social och kulturell kriminalisering":
– Kvinnor som bestämmer sig för att avbryta en graviditet är vuxna och intelligenta människor som fattar ett beslut som rör deras egna livsprojekt. Ändå gör samhället allt för att kontrollera kvinnor genom att skuld- och skambelägga dem.

För att få ner antalet osäkra aborter efterlyser Lupe, förutom en friare abortlagstiftning, också bättre kunskap om och tillgång till preventivmedel, och sexualundervisning långt ner i åldrarna.
– För att vi ska göra ytterligare framsteg i den här kampen behövs också politisk vilja, och vi måste alla förstå att vi lever i ett patriarkalt system som är fullt av fördomar och dubbelmoral. Vi behöver en kulturell revolution i huvudet på folk, som gör att de också vågar prata om de här frågorna på ett mindre fördomsfullt sätt!

Film: Lupe om aborträtten

RFSU:s samarbete med modiga aktivister

Colectivo Rebeldía är en aktivistorganisation i Bolivia som arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, däribland frågan om fri abort. Colectiva Rebeldía är en av fem organisationer i Bolivia som får stöd av RFSU. Mer om RFSU:s samarbeten i Bolivia.

 

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Olika syn...
Ni abortförespråkare har gjort det aborterade barnet till en ickemänniska.
Ett önskat barn däremot är däremot just ett barn tidigt.
Dubbelmoral?

(Ateist, ej politiskt aktiv, representerar bara mig själv)

Sagt av: Krister 2017-10-06 11:13:05

Man måste kunna diskutera abort.
I Sverige utförs årligen mellan 35 000 och 38 000 aborter.
Det gillar inte jag.
Utan att vara politiskt engagerad ELLER heller i nåt kristet sammanhang.

Sagt av: Krister 2017-09-29 16:53:54

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Var med du också: #ståuppföraborträtten


Varje år den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj! Läs mer här.

 

Hitta rätt