Gifts bort för att rädda familjens ekonomi

Publicerad 2015-05-28 | Uppdaterad 2015-05-28

”Mina föräldrar är fattiga. Om jag inte gifter mig får de ingen hemgift som kan hjälpa dom. Vad ska jag göra?”

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på en ung tjej i Ghana som säljer tändstickor

I Ghana är 1 av 5 tjejer gifta innan de fyller 18 år. Med föräldrarnas godkännande tillåter lagen giftermål redan vid 16 års ålder.

RFSU:s partner Youth Harvest Foundation Ghana (YHFG) är starkt engagerade i kampen mot barn- och tvångsäktenskap. Organisationen arbetar i ett distrikt där nära hälften av alla tjejer ingår äktenskap före 18-års ålder.

John Kingsley Krugo är grundare av YHFG. Hans syster giftes bort som väldigt ung, vilket fick honom att själv börja arbeta mot barnäktenskap.

– En av de bakomliggande orsakerna till barnäktenskap är okunskap hos både föräldrar och döttrar om sex och sexualitet. Flickornas enda värde är ofta deras sexuella och reproduktiva funktion. Många flickor som blir gravida mot sin vilja tvingas gifta sig för att rädda familjens heder eftersom sex innan äktenskapet är förbjudet, säger han.

RFSU stödjer YHFG för att förbättra sexualupplysningen för unga mellan 10-19 år. De utbildar lärare, påverkar lokala beslutsfattare och föräldrar.

Med hjälp av ett helt nyutvecklat undervisningsprogram lär sig ungdomarna hur de kan undvika oplanerade graviditeter och därmed tidiga äktenskap.

”Många flickor som blir gravida mot sin vilja tvingas gifta sig”John Kingsley Krugo

I sitt arbete får John och hans kollegor många frågor från unga tjejer. "Mina föräldrar är fattiga. Om jag inte gifter mig får de ingen hemgift som kan hjälpa dom. Vad ska jag göra?" eller "Mina föräldrar kan inte ge mig ens det grundläggande som t.ex bindor. Jag följde med en pojke och han gav mig allt jag behövde. Därefter blev jag gravid. Vad skulle jag ha gjort annorlunda?" eller "Hur kan jag stå emot trycket från mina föräldrar att gifta mig?"

– Det finns aldrig något enkelt svar eftersom dessa frågor är kopplade till fattigdom som det ju inte är enkelt problem att lösa. Men vi använder ofta exempel om hur andra, som stannade kvar i skolan, fick bättre möjlighet att minska fattigdom för sina föräldrar senare i livet, säger John.

YHFG arbetar med sexualupplysning både för skolelever och för de unga som inte går i skolan. De arbetar både med gifta och ogifta flickor och pojkar. För de ogifta är målet att de ska gå kvar i skolan och slippa gifta sig som barn. För de redan gifta arbetar YFHG med att minimera de negativa konsekvenserna av barnäktenskap för flickorna själva, deras barn och familjer.

”Hittills i år har vi räddat 27 flickor från barn- äktenskap.”John Kingsley Krugo

Ett av YHFG:s andra projekt görs i samarbete med UNICEF Ghana. Ambassadörer har utbildats för att arbeta i byar med att identifiera flickor som riskerar att giftas bort.

- Vårt arbete ger resultat. Hittills i år har vi räddat 27 flickor från barnäktenskap. Vi pratar med föräldrarna och med lokala ledarna för att få dom att förstå vikten av att flickorna går klart skolan väntar med äktenskap och familjebildning. Vi visar också på alternativa inkomstkällor än hemgiften., säger han.

Foto: Gates foundation

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tweeniebrud

Omslaget till Tweeniebrud 2016

Stoppa barnäktenskapen!

Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

Läs mer
 
 

Livshotande när barn föder barn

Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 

Anpassa katastrofhjälpen: Kriser drabbar kvinnor och män olika!

Kvinnor och barn löper upp till fjorton gånger större risk än män att dö i en konflikt eller katastrof. Läs det igen: Fjorton gånger större risk!

Bild på ett flygplan
 

Rädd att bli bortgift i sommar?

Är du en av dem som känner oro över framtiden och känner dig begränsad av familj och släkt? Det finns hjälp att få.

 

Sverige måste sluta acceptera barnäktenskap

Alla barn i Sverige har rätt att skyddas mot tvångsäktenskap, men det svenska undantaget i lagen leder till att man i vissa fall erkänner utländska barnäktenskap.

 

Vera är modell för Tweeniebrud: "Vi måste stoppa att flickor gifts bort."

Trettonåriga Vera står på löpsedeln för årets kampanj mot barnäktenskap. Här berättar hon varför!

Bild på en ung tjej i Ghana som säljer tändstickor
 

Gifts bort för att rädda familjens ekonomi

”Mina föräldrar är fattiga. Om jag inte gifter mig får de ingen hemgift som kan hjälpa dom. Vad ska jag göra?”

Stoppa barnäktenskapen!

Ge en gåva

Tweeniebrud i Nyhetsmorgon

 

Se Maria Andersson (generalsekreterare RFSU)

med flera diskutera Tweeniebrud och barnäktenskap
i nyhetsmorgon.

Hitta rätt