RFSU och Svenska Kyrkan gör årets Tweeniebrud

Publicerad 2016-05-30 | Uppdaterad 2016-05-31

Vad nu? Hur kommer det sig att RFSU och Svenska Kyrkan gör en kampanj ihop? Av en enkel anledning: Barnäktenskapen måste stoppas! Tillsammans kan vi nå fler med budskapet!

Kommentera | 0 kommentarer

I Sverige närmar sig nu högsäsongen för bröllop, vilket är en glädjens högtid för de involverade. Samtidigt gifts ett barn bort varannan sekund i världen. RFSU och Svenska Kyrkan står upp för rätten att själv välja om och med vem man vill dela sitt liv med. Inget barn ska behöva sluta skolan, gifta sig mot sin vilja och riskera livet i en för tidig graviditet. Inget barn ska behöva föda barn.

Svenska kyrkans internationella arbete (SvK internationella arbete) och RFSU arbetar båda politiskt i flera världsdelar. Vi samarbetar med organisationer som kämpar för flickor och kvinnors rättigheter, mot fattigdom och förtryck. Vi har respekt för varandras arbete och kompletterar varandra i våra perspektiv.

Svenska kyrkans internationella arbete är en progressiv aktör i världen som arbetar för kvinnors och flickors rätt till sin sexuella och reproduktiva hälsa och deras rätt till utbildning och självförsörjning. Arbetet sker både med katastrofhjälpsinsatser och med långsiktigt utvecklingssamarbete med religiösa aktörer. SvK internationella arbete för också dialog med religiösa och kulturella ledare för att stoppa barnäktenskap. Barnäktenskap har ofta religiösa motiv men i grunden finns alltid samma orsak: ojämlikhet. Att stoppa barnäktenskapen är ett avgörande steg mot en värld där flickor och kvinnor har rätt att bestämma över sina egna liv och kroppar.

RFSU arbetar mot barnäktenskap genom politiskt arbete i Sverige och inom EU och FN för att unga människors hälsa och rättigheter ska prioriteras. RFSU samarbetar med organisationer i Asien, Afrika, Latinamerika och Europa för att fler ska få rätt till sexualupplysning, preventivmedel och säkra aborter. Barn och ungdomar behöver få kunskap om hur kroppen fungerar, om säker sex och preventivmedel liksom sina mänskliga rättigheter. Att till exempel känna till hur man gör för att planera sina graviditeter är ett viktigt verktyg för att kunna bestämma över sin tillvaro. Ökad kunskap hos barn och vuxna kan också förändra attityder runt ungas rättigheter och till barnäktenskap. Det kan bidra till förändrade normer som stärker flickors möjlighet till inflytande och medbestämmande över sitt liv - och sin kropp.
Genom att samarbeta kring kampanjen Tweeniebrud når vi fler människor med information. 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Omslaget till Tweeniebrud 2016
 

Stoppa barnäktenskapen!

Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

 

Kampanjen som väcker känslor

Det är obehagligt att se ett barn i ett klassiskt bröllopssammanhang. Ännu obehagligare är det att ett barn som flickan på löpsedeln står brud varannan sekund.

Stoppa barnäktenskapen!

Ge en gåva

Tweeniebrud i Nyhetsmorgon

 

Se Maria Andersson (generalsekreterare RFSU)

med flera diskutera Tweeniebrud och barnäktenskap
i nyhetsmorgon.

Hitta rätt