Rädd att bli bortgift i sommar?

Publicerad 2015-05-28 | Uppdaterad 2016-05-23

Kommentera | 1 kommentar
Bild på ett flygplan

Barnäktenskap i Sverige

Normer kring heder och att man ska vara oskuld när man gifter sig är ett problem både i Sverige och i världen. Regeringen bedömer att fler än 100 000 unga (från högstadieåldern upp till 25 år), lever under hedersrelaterat våld och förtryck. Familjen sätter villkoren för vem de ska gifta sig med. 

Vart kan jag vända mig?

Är du en av dem som känner oro över framtiden och känner dig begränsad av familj och släkt? Det finns hjälp att få. Vänd dig till någon vuxen du litar du eller kontakta en jourverksamhet som kan hjälpa dig vidare. Dit kan både tjejer, killar och transpersoner vända sig. Du kan förstås också vända dig till socialtjänsten eller till polisen. Det finns flera jourer som går att kontakta även under sommaren.

För dig som vill prata

Är du tjej eller kille och utsatt för  kontroll, begränsningar, hot eller våld av familj eller släkt? Linnamottagningen erbjuder rådgivning, stöd och skydd till ungdomar, både akut och mer långsiktigt. Jourtelefon för ungdomar: 020-40 70 40 (kostnadsfritt och anonymt).

Rädda Barnen har en chatt som kommer att vara öppen kvällstid hela sommaren 2015 mellan kl 19 -22. Det finns även särskilda extratider som vänder sig till killar. På deras hemsida finns mycket bra information och länkar till olika ställen där man kan få råd och hjälp. Länk till chatten.

För dig som är yrkesverksam och vill prata

Arbetar du med barn och unga och behöver någon att prata med i ett ärende kan du kontakta TRIS, Tjejers rätt i samhället. De har öppet helgfria vardagar 09-17 även i sommar. Telefon: 0774-40 66 00

Länsstyrelsen Östergötland har regeringens nationella uppdrag att förebygga hedersrelaterat våld. Länsstyrelsen arbetar för att förebygga såväl hedersrelaterat förtryck och våld som att motverka att unga blir gifta mot sin vilja. På Länsstyrelsens särskilda webbplats, www.hedersfortryck.se, kan du läsa mer om frågan, om vilka insatser som pågår i landet och i länet. Du kan även beställa material och få förslag på litteratur i ämnet. Där finns också konkreta tips för dig som arbetar inom bl.a. skola och socialtjänst.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Origo finns!
Hej För alla ungdomar mellan 13-26 i Stockholms län så finns ett myndighetsgemensamt resurscentrum mot hedersrelaterat förtryck och våld. Vi heter Origo och jobbar både med ungdomar och yrkesverksamma som möter ungdomar som lever med hedersnormer.
Ungdomstelefon:020-253000
Telefon för yrkesverksamma 08-50825120
/Anna-Lena Ahlsdotter Näsström, barnmorska på Origo

Sagt av: Anna-Lena Ahlsdotter Näsström 2015-06-02 14:57:05

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tweeniebrud

Omslaget till Tweeniebrud 2016

Stoppa barnäktenskapen!

Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

Läs mer
 
 

Livshotande när barn föder barn

Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 

Anpassa katastrofhjälpen: Kriser drabbar kvinnor och män olika!

Kvinnor och barn löper upp till fjorton gånger större risk än män att dö i en konflikt eller katastrof. Läs det igen: Fjorton gånger större risk!

Bild på ett flygplan
 

Rädd att bli bortgift i sommar?

Är du en av dem som känner oro över framtiden och känner dig begränsad av familj och släkt? Det finns hjälp att få.

 

Sverige måste sluta acceptera barnäktenskap

Alla barn i Sverige har rätt att skyddas mot tvångsäktenskap, men det svenska undantaget i lagen leder till att man i vissa fall erkänner utländska barnäktenskap.

 

Vera är modell för Tweeniebrud: "Vi måste stoppa att flickor gifts bort."

Trettonåriga Vera står på löpsedeln för årets kampanj mot barnäktenskap. Här berättar hon varför!

Bild på en ung tjej i Ghana som säljer tändstickor
 

Gifts bort för att rädda familjens ekonomi

”Mina föräldrar är fattiga. Om jag inte gifter mig får de ingen hemgift som kan hjälpa dom. Vad ska jag göra?”

Stoppa barnäktenskapen!

Ge en gåva

Tweeniebrud i Nyhetsmorgon

Maria Andersson är generalsekreterare i RFSU

Se RFSU:s Maria Andersson med flera diskutera Tweeniebrud och barnäktenskap i nyhetsmorgon.

Hitta rätt