Zinats kamp mot barnäktenskap

Publicerad 2016-06-01 | Uppdaterad 2016-06-02

Zinat Pirzadeh var bara en tonåring när hon giftes bort i Iran, efter den revolution som ägde rum i landet 1979. Hon lyckades ta sig ur äktenskapet och flydde till Sverige. Idag är hon skådespelare, författare och en av Sveriges populäraste komiker. Hon använder plattformen för att nå ut med sitt brinnande engagemang för mänskliga rättigheter.

Kommentera | 0 kommentarer
Foto: Måns Dohns

Kan du berätta för oss om dina egna erfarenheter gällande barnäktenskap?

– Även om den iranska revolutionen ställde allt på ända, inte minst för min egen familj, fanns det andra i min närhet som giftes bort redan på Shahens tid. Det finns alltså inga enkla svar på varför just jag utsattes för att bli bortgift som barn och jag var långt ifrån ensam. Det enda jag är säker på är att det för alltid kommer att kasta sin skugga över mig.

Vad tycker du måste göras?

När det gäller kampen i Sverige måste vi införa absolut nolltolerans mot samtliga förövare som ingår barnäktenskap, samt alla som är skyldiga till medhjälp. Det bör göras straffbart att INTE gå in och stoppa barnäktenskap och försök till barnäktenskap. Det måste införas anmälningsskyldighet för samtliga myndighetspersoner som kommer i kontakt med detta. Många barn i riskgrupperna saknar förtroende för våra myndigheter och deras representanter. Av egen erfarenhet vet de ofta alltför väl att välmenande, men tyvärr ofta dåligt insatta myndighetspersoner de kommer i kontakt med, kommer att gå den vanliga byråkratiska vägen - alltså boka samtal med föräldrarna. Redan detta gör det på kort sikt bättre för barnet att bara hålla tyst om saken. Den största utmaningen i Sverige är därför att komma ur vår stora aningslöshet och inse att detta är på allvar. Det är skarpt läge, inget boka-möte-nästa-vecka-uppdrag, utan något som kräver verklig kunskap, engagemang och mod från alla våra samhällsrepresentanter.

”– Det är oerhört smärtsamt att förlora makten över sitt känsloliv och sin kropp. ”

Internationellt sett är det naturligtvis ett oerhört mycket större arbete att stoppa barnäktenskap, men det betyder inte att vi ska för ett ögonblick ska se kampen som förlorad. Även om vi i dag tyvärr bara kan stoppa en bråkdel alla barnäktenskap, kan vi ändå påverka och rädda barn, även i så oroliga länder som till exempel Afghanistan och Somalia. Receptet för framgång är information, information och åter igen information - främst till flickor i riskgrupper, men även till alla människor omkring dem. Vi måste med kunskap och resurser stödja lokala nätverk och initiativ som känner de berörda områdena bättre än vi någonsin kan och som verkar nära både offren och förövarna. Vi måste nämligen inse att i de länder där barnäktenskap är utbredda har man ofta en helt annan grundsyn på flickor och kvinnor, och hela samhällsekonomin vilar på principer som på kort sikt kan få barnäktenskap att framstå som ekonomiskt gynnsamma.

Hur har det påverkat dig i ditt liv att du giftes bort som barn?

– Det är oerhört smärtsamt att förlora makten över sitt känsloliv och sin kropp. Trots att jag tillhör de få lyckliga som fått en ny chans, påverkar det fortfarande mitt liv och mina relationer. Det tar tid att återerövra sig själv själsligt och återvinna respekten för sig själv och sin kropp. Nu kämpar jag för att detta inte ska behöva hända fler, det är helt klart en av vår tids viktigaste frågor.

”– Det lönar sig att söka hjälp, du är inte ensam!”

Vad skulle du vilja ge för råd till en någon som är på väg att giftas bort?

– Du ska veta att du har rättigheter, att du har makt över ditt liv trots att det kanske inte känns så just nu. Det lönar sig att söka hjälp, du är inte ensam och om du inte har förtroende för din lärare eller skolkurator, finns det kanske någon annan i din närhet som du kan tala med. Det går också bra att ringa till någon av de organisationer som arbetar mot detta eller vända dig direkt till mig.

Foto: Måns Dohns

Zinat Pirzadeh

Född: 22 februari 1967 i Sari i Mazandaran, Iran.
Gör: Skådespelare, författare och en av Sveriges mest populära komiker.

Zinat brinner för mänskliga rättigheter, bl.a. genom stiftelsen GAPF, Glöm aldrig Pela och Fadime Riksförening, som verkar för att sätta stopp för alla hedersmord. Hon är även goodwillambassadör för svenska FN-förbundet och är djupt engagerad i arbetet att stoppa barn- och tvångsäktenskap.

Läs mer om Zinat här.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tweeniebrud

Omslaget till Tweeniebrud 2016

Stoppa barnäktenskapen!

Vill du veta varför vi har gjort denna obehagliga löpsedel? Klicka här.

Läs mer
 
 

Livshotande när barn föder barn

Barnäktenskap leder ofta till tidiga graviditeter. Mödradödlighet är en av de vanligaste dödsorsakerna för tonårstjejer.

 

Anpassa katastrofhjälpen: Kriser drabbar kvinnor och män olika!

Kvinnor och barn löper upp till fjorton gånger större risk än män att dö i en konflikt eller katastrof. Läs det igen: Fjorton gånger större risk!

Bild på ett flygplan
 

Rädd att bli bortgift i sommar?

Är du en av dem som känner oro över framtiden och känner dig begränsad av familj och släkt? Det finns hjälp att få.

 

Sverige måste sluta acceptera barnäktenskap

Alla barn i Sverige har rätt att skyddas mot tvångsäktenskap, men det svenska undantaget i lagen leder till att man i vissa fall erkänner utländska barnäktenskap.

 

Vera är modell för Tweeniebrud: "Vi måste stoppa att flickor gifts bort."

Trettonåriga Vera står på löpsedeln för årets kampanj mot barnäktenskap. Här berättar hon varför!

Bild på en ung tjej i Ghana som säljer tändstickor
 

Gifts bort för att rädda familjens ekonomi

”Mina föräldrar är fattiga. Om jag inte gifter mig får de ingen hemgift som kan hjälpa dom. Vad ska jag göra?”

Stoppa barnäktenskapen!

Ge en gåva

Tweeniebrud i Nyhetsmorgon

Maria Andersson är generalsekreterare i RFSU

Se RFSU:s Maria Andersson med flera diskutera Tweeniebrud och barnäktenskap i nyhetsmorgon.

Hitta rätt