Dagen då 25 män ändrade inställning till kondomer

Publicerad 2015-09-22 | Uppdaterad 2015-09-24

I det Sidafinansierade projektet TMEP är det centralt att involvera män i samtalen om jämställdhet och preventivmedel. Journalisten Petter Bolme har besökt byn Mgori och pratat kondomer, könsroller och hur förändring är möjlig.

Kommentera | 0 kommentarer

Männen möter oss på terrassen utanför Mgoris polisstation. Här har män alltid haft makten, även över kvinnans kropp. Män har bestämt när och med vem en kvinna ska gifta sig. Och i äktenskapet är det mannen som avgjort hur många barn hans fru ska föda. Men det händer saker och männen på terrassen är stolta över förändringen.

– De som lever traditionellt anser att mannen har sista ordet och att han kan göra vad som helst utan att rådfråga sin fru eller någon annan i familjen. En del var rädda för att förlora sin manlighet om kvinnor stärktes. De sa: ”Nej det här går emot vår tro, vår tradition och vår kultur”, säger Hamisi Maira, projektsamordnare för TMEP i Mgori.

Enligt Hamisi och de andra männen håller makten på att rubbas. Detta sker genom att män utbildas och sedan i sin tur för ut kunskap och budskap till fler män.

En studie från 2010 visade att hälften av alla män i de två distrikten ansåg att det var deras rätt att bestämma hur många barn de skulle ha. Den utvärdering som genomfördes 2013, visade att det tre år senare bara var en av fem män som ansåg sig ha den rätten.

”Det svåraste var att prata om preventivmedel.”

Enligt en utvärdering som genomfördes 2013 kommer TMEP, som inleddes 2010, totalt att nå 3,6 miljoner människor varav 2,8 miljoner är män. Information och kunskap har nått dem via individuella samtal och gruppsamtal som letts av lokala volontärer.

Hosea Mhango, 44 år och fembarnspappa, bonde och affärsman valdes ut av byns kommitté för att han var bra på att uttrycka sig. Tillsammans med fyra andra volontärer utbildades han under fyra dagar.

– Jag gillade utbildningen. Vi introducerades i frågan om mäns deltagande i familjen, vilket jag tycker är bra, säger Hosea. Han tror sig ha pratat med mer än 5 000 personer:

– Vi möttes här vid byrådet och samtalade minst en gång i veckan. Sedan åkte jag också runt och pratade med människor i barer, kaféer, ja överallt där människor möts och pratar med varandra. 

Den största utmaningen var att prata om preventivmedel och speciellt om kondomer. Hosea hade en grupp med 25 män, där hälften var för och den andra hälften var väldigt negativa. Diskussionen blev så häftig att han var tvungen att avbryta mötet och bad deltagarna att tänka på vad de diskuterat. Direkt efter mötet följde några av de som var mest emot kondomer efter honom. 

”Direkt efter mötet följde några av de som var mest emot kondomer efter honom.”

– Jag var lite orolig men höll masken. De frågade om jag var allvarlig med att de borde använda kondomer. Jag låtsades vara oberörd och svarade ja. Okej, sa de och undrade sedan hur de kunde få tag på kondomer.

Aimina Juma, 30-årig trebarnsmamma är även hon volontär:

– Det svåraste var att prata om preventivmedel. Om jag nämnde kondomer så blev en del förorättade. Men majoriteten är för preventivmedel för att hålla nere antal barn som föds och minska risken för könssjukdomar.

Hon berättar också om att det finns många olika missuppfattningar om kondomer. Som att de kan fastna i kvinnans livmoder eller att de utsöndrar ett medel som gör kvinnor sterila. Men med information går det långsamt att ändra uppfattning om kondomer.

– De flesta kvinnorna här är väldigt nöjda med projektet. Tidigare var det svårt att få män att hjälpa till i hushållet men nu är allt bra. Män hjälper kvinnor med att diska, hämta ved och vatten och ta barnen till kliniken, avslutar Amina.

Hamdani två år, mäts vid Mgoris hälsoklinik. Pappa Khalidi Haji, 34, är stolt över att följa med sonen till kliniken.

Bild: Hamdani två år, mäts av läkaren Babu Isango vid Mgoris hälsoklinik. Pappa Khalidi Haji, 34, är stolt över att följa med sonen till kliniken. Nu följer fler pappor med till kliniken.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Gubbelax - preventivmedlet för makthavare

Dagen då 25 män ändrade inställning till kondomer

I det Sidafinansierade projektet TMEP är det centralt att involvera män i samtalen om jämställdhet och preventivmedel. Journalisten Petter Bolme har...

Läs mer
 

Hitta rätt

När Hosea samlade 25 män för att ändra deras inställning till kondomer blev det nästan upplopp. I Tanzania finns många missuppfattningar om kondomer, som att de kan fastna i kvinnans livmoder eller att de utsöndrar ett steriliserande medel.