Bolivia: "Män har givetvis ansvar för graviditeter"

Publicerad 2015-09-30 | Uppdaterad 2015-10-19

Kommentera | 0 kommentarer

"För att fler ska få tillgång till preventivmedel i Bolivia behöver man jobba med flera insatser. Ett respektfullt bemötande, bra information och ett varierat utbud av tjänster och preventivmedel är viktigt. CIES arbetar för att ha en bra och ungdomsvänlig verksamhet, en av fyra som kommer till oss är nämligen under 24 år.

CIES har ett stort utbud av preventivmedel. Alla preventivmedel passar inte alla och man behöver hitta sin egen metod. Kopparspiraler, p-stav och preventivmedelsinjektioner ligger i topp. De flesta av våra klienter gillar långtidsverkande preventivmedl eftersom de inte syns och inte kräver regelbundna besök på apoteket eller kliniken. Det finns mycket social kontroll här och föreställningar om att kvinnor som använder preventivmedel ligger runt. Bara för 10-15 år sedan behövde en boliviansk kvinna ett skriftligt godkännande från sin make för att få preventivmedel utskrivet.

På CIES arbetar vi med information och att förändra synen på mansrollen, eftersom maschismo är påtagligt och närvarande i Bolivia. Det finns också religösa aspekter som hindrar människor från att använda preventivmedel.

I år har CIES börjat erbjuda gratis manlig sterilisering som inte kräver skalpell på fem mottagningar i landet. Det har varit en framgång: 2014 genomförde de offentliga sjukhusen i Bolivia 174 steriliseringar. Med den nya varianten har CIES genomfört 245 stycken steriliseringar på bara tre månader. Vi på CIES tycker att det här är ett steg mot ökad jämställdhet, eftersom män givetvis också har ansvar för familjeplanering och för graviditeter."

Berättat av Martin Pablo Gutiérrez vid CIES (Salud Sexual y Reproductiva) i Bolivia

Foto: alexanderjwatts/Flickr.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Gubbelax - preventivmedlet för makthavare

Dagen då 25 män ändrade inställning till kondomer

I det Sidafinansierade projektet TMEP är det centralt att involvera män i samtalen om jämställdhet och preventivmedel. Journalisten Petter Bolme har...

Läs mer
 

Hitta rätt