"Med preventivmedel kunde de ha sluppit bli gravida."

Publicerad 2015-09-30 | Uppdaterad 2015-10-19

Kommentera | 0 kommentarer

"Det främsta hindret för att fler ska få tillgång till preventivmedel i Bangladesh är att det bara är tillåtet, och kulturellt accepterat, för gifta par. Därför finns ett stort behov av preventivmedel för ungdomar och för de som inte är gifta. Föreställningar om att man inte ska ha sex innan äktenskapet gör det svårt för kvinnor att köpa preventivmedel på apoteket. Utöver det saknas det också sexualundervisning i Bangladesh, vilket leder till att människor har svårt att fatta informerade beslut.

Många av de som besöker våra kliniker här på RHSTEP hade sluppit bli oönskat gravida, hade de bara haft tillgång till information och till preventivmedel. Som exempel kommer en gravid flicka till ett av våra ungdomscenter. Hos oss på RHSTEP kan vi erbjuda henne en tidig och säker abort om hon vill och behöver, en så kallad "mensreglering." Om hon inte hittar oss kan det istället hända att hon vänder sig till en kvacksalvare som genomför en osäker abort. Då riskerar hon att dö av en infektion, det är nämligen inte ovanligt att kvinnor dör till följd av en osäker abort här i Bangladesh. Om hon kommer i kontakt med RHSTEP och väljer att göra en mensreglering ger vi henne både rådgivning och preventivmedel, så att hon kan förhindra oönskade graviditeter i framtiden."

Berättat av Shakira Reza Nova, teamledare på RHSTEP i Bangladesh för Anna Rambe.

Reproductive Health Services Training and Education Program (RHSTEP) arbetar med rätten till säkra aborter och minskad mödradödlighet. RHSTEP arbetar bland annat med att öka kunskap, ge råd och dela ut preventivmedel till de kvinnor som arbetar inom Bangladeshs stora textilindustri.

Foto: Asian Development Bank/Flickr.com

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Gubbelax - preventivmedlet för makthavare

Dagen då 25 män ändrade inställning till kondomer

I det Sidafinansierade projektet TMEP är det centralt att involvera män i samtalen om jämställdhet och preventivmedel. Journalisten Petter Bolme har...

Läs mer
 

Hitta rätt