Jag fick lära mig att folk som har hiv är precis som oss andra

När Linus Lundby, sexualupplysare från RFSU Stockholm, Pernilla Albinsson, sjuksköterska på infektionsmottagning 2 på Huddinge sjukhus och Ola Ståhle, informatör för Posithiva Gruppen, äntrar scenen i aulan känns de alla tre varma i kläderna. Det här har de gjort tillsammans förr. Två gånger innan närmare bestämt. Trion utgör en del av Lafas och RFSU:s gemensamma informationssatsning om hiv för ungdomar i språkintroduktionsklasserna runt om i Stockholm. Idag befinner de sig i Rudbecksskolan i Sollentuna för att prata inför ca 75 elever från bland annat Grekland, Afghanistan, Pakistan, Eritrea och Syrien.   

Passet är uppdelat i tre delar: Linus pratar säkrare sex och ömsesidighet, Pernilla berättar fakta om hiv, hur det går till att testa sig och vilken behandling som finns och Ola berättar sin personliga historia från aids till hivpositiv. Under hela passet får ungdomarna ställa frågor genom att sms:a anonymt eller räcka upp handen. När Linus inleder med att fråga hela aulan “Vet vi vad hiv är?” ropar många “Ja!” Men frågorna som kommer in ger indikationer på att kunskapsnivån är låg. “Får man aids när man har sex med sig själv?” “Har tjejer sperma?” eller “Kan man få hiv av att kyssas?” Just den här gruppen ungdomar har fått väldigt lite eller ingen sexualundervisning alls i skolan tidigare. Och det är faktiskt inte säkert att undervisningen om just hiv blir bättre bara för att de nu befinner sig i Sverige. Enligt en undersökning av Metro har nästan var femte grundskola ingen undervisning om hiv.
_______________________________________________________________________________
Läs mer om sexualundervisning i Metro:
"Vanligast är att det berörs någon gång under naturkunskap- och biologilektionen, framförallt när man pratar om sexuellt överförbara infektioner. Man borde prata mer i skolan om de sociala frågorna kring hiv, kring diskriminering, stigma, mänskliga rättigheter och folkhälsa"
säger Lina Afvander, projektledare på RFSU till Metro.

_______________________________________________________________________________

Efter en- och halvtimmes föredrag är åtminstone ungdomarna på språkintroduktionsklasserna på Rudbecksskolan fullproppade med både kunskap och nya insikter. Linus har visat bilder från RFSU:s Lättare svenska-material för att visa på säkra och mindre säkra sexpraktiker. “Du får inte en könssjukdom genom fingrar, och inte genom att kyssas eller få oralsex.” och Pernilla har berättat att i Sverige lever ca 7000 personer med hiv medan det i hela världen är 37 miljoner. Det har pratats om att det är viktigt att testa sig för att veta om man bär på hiv så att man kan få behandling och inte bli sjuk. Allra mest berörde dock Olas berättelse. Det var knäpptyst i aulan när han pratade om hur han upptäckte att han utvecklats aids 2002, men att han nu har så låga virusnivåer att de inte är mätbara. Men också om hur svårt det kan vara för honom att berätta att han har hiv eftersom många fördomar lever kvar.

– Jag fick lära mig att folk som har hiv är precis som oss andra. Jag behöver inte vara på något särskilt sätt om jag träffar någon med hiv, dom är som vem som helst, säger Elaha, från Afghanistan.

– Jag trodde att det var mycket lättare att få hiv, att det smittades via kyssar till exempel. Nu vet jag att det inte är så lätt, särskilt om man tar medicin, säger Christos från Grekland.

– Det är viktigt att berätta för andra om man har en sjukdom. Om man håller inne med det kan man bli deprimerad, säger Rabab från Pakistan.

Utanför aulan har Ebbe och Sumbu från RFSU Stockholm stått med ett informationsbord under tiden. De har delat ut kondomer och praktikor till ungdomarna som är ute på rast. Nu packar de ihop sina grejer för idag. Den ambulerande hiv-upplysningsinsatsen är färdig för den här gången.

Hitta rätt