Georgien: Kamp för ökad förståelse om hiv

Publicerad 2016-12-02 | Uppdaterad 2016-12-05

"En gravid kvinna med hiv var tvungen att åka till fyra förlossningskliniker innan någon var villig att ta emot henne." Det berättar aktivisten Madelena som kämpar för människor som lever med hiv i Georgien. RFSU:s praktikant Hedvig Berntell skriver här om mötet.

Kommentera | 0 kommentarer
Hivaktivisten Madalena vid Papa i Georgien

"Jag har fått förmånen att träffa Madelena (se bild ovan) som är medlem i Hera XXI arbetsgrupp Papa som står för Positive Attitude, Positive Action. Medlemmarna i Papa lever själva med hiv och de arbetar på olika nivåer i samhället med att förändra attityder gentemot personer som lever med hiv. I Georgien kommer många av dem från de mest utsatta grupperna i samhället. Antalet nya personer som fått hiv har stadigt ökat sedan slutet av 1980-talet, från ett nytt fall 1989 till 717 nya personer som testat positivt år 2015 ( Georgien har en befolkningsstorlek på nästan fyra miljoner).

För sju år sedan rekryterades Madelena av Hera XXI som en av de första medlemmarna i Papa-gruppen. Hon arbetade då på ett aids-center och såg hur stigma och okunskap skadade människor som lever med hiv. Madelena berättar att många som lever med hiv inte har korrekt information om vare sig hiv eller aids, vilket kan leda till själv-stigmatisering, depression och isolering. Vissa av dem tror att de inte kan ha sex med andra personer, att de inte kan bli föräldrar eller få ett arbete på grund av sin status. En av de vanligaste typerna av diskriminering som möter är att de nekas sjukvård på grund av sjukvårdspersonalens fördomar och brist på kunskap. Madelena berättar exempelvis om en gravid kvinna var tvungen att åka till fyra olika förlossningskliniker innan hon hittade en klinik som var villig att ta emot henne när hon skulle föda. Papa-gruppen arbetar därför både med att informera personer som lever med hiv om deras rättigheter och med att förändra attityder hos sjukvårdspersonal och hos allmänheten. På politisk nivå arbetar de genom påverkansorganet Country Coordination Mechanism, en plattform bestående både av politiker och aktörer från civilsamhället, där Madelena är Papa-gruppens representant.

I nuläget behöver personer som lever med hiv inte betala för sina medicinska behandlingar då georgiska sjukvården får stöd av det internationella biståndsorganet Global Fund. Global Fund kommer att dra tillbaka sitt stöd från och med 2019. Därför arbetar Papa-gruppen för att den georgiska sjukvården skall ta över kostnaden för hivmediciner så att de kan få fortsatt rätt till gratis vård.

I framtiden hoppas Madelena att kunskapsnivån om hiv och aids ska vara så hög att inga nya personer får hiv. Förhoppningsvis kommer personer som lever med hiv att kunna berätta om sin status utan att behöva vara rädda för att diskrimineras."
Beso, Hedvig och Madalena
Beso (medlem i Papa), Hedvig (praktikant för RFSU) och Madalena (medlem i Papa.) 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från World Aids Day 2016

reportage från Bangladesh: Ensamheten kommer ta kål på mig - inte hiv
 

SJU SAKER OM HIV SOM DIN KOMPIS ÖNSKAR ATT DU VISSTE

Bland världens unga vet knappt fyra av tio vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. I Sverige säger en av fem svenskar att de inte vill umgås med någon som lever med hiv. Varför? För att det fortfarande finns missförstånd kring hiv som är alldeles uppåt väggarna

Läs mer
 
 

”Det var lättare att komma ut som gay än som hiv-positiv”

Prästen Japé Mokgethi-Heath får sitt hivbesked samtidigt som sin make Paul. Virusnivåerna är så höga att han utvecklat aids. Läkaren berättar att han har 3-6 månader kvar att leva. Nu börjar en intensiv behandling som ingen testat förut.

 

Internationella hivtestningsveckan

Den här veckan är det internationella hivtestningsveckan. Vi på RFSU tycker förstås att alla veckor är testningsveckor, men visst kan det vara bra med en påminnelse. Har du aldrig testat dig förr? Vi har gjort en film som visar hur det går till.

Hivaktivisten Madalena vid Papa i Georgien
 

Georgien: Kamp för ökad förståelse om hiv

"En gravid kvinna med hiv var tvungen att åka till fyra förlossningskliniker innan någon var villig att ta emot henne," berättar hivaktivisten Madelena.

 

Sexualupplysning mot spridning av hiv och av myter

Det är nog många av oss som behöver påminna oss om att använda kondom i samband med samlag. Vi vet att det är det bästa sättet att skydda sig mot...

 

Hitta rätt