SJU SAKER OM HIV SOM DIN KOMPIS ÖNSKAR ATT DU VISSTE

Publicerad 2016-11-30 | Uppdaterad 2016-12-02

Kommentera | 0 kommentarer

1. VI ÄR MÅNGA SOM MISSUPPFATTAT GALOPPEN

Bland världens unga vet knappt fyra av tio vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. I Sverige säger en av fem svenskar att de inte vill umgås med någon som lever med hiv. Varför? För att det fortfarande finns missförstånd kring hiv som är alldeles uppåt väggarna. Det gör att människor som lever med hiv utsätts för diskriminering, hot och ibland våld. Hög tid att rätt fakta sätter sig!

2. SMITTFRI HIV ÄR EN VERKLIGHET

Ja, du läste rätt. En person som lever med hiv och har en välfungerande behandling har så låga virusnivåer att det inte ens går att upptäcka i blodprov! Alltså är det nästan omöjligt att överföra viruset till en annan person. Dessutom kan hen leva ett långt liv med hjälp av mediciner. I Sverige vet den absoluta majoriteten om sin hivstatus och så gott som alla har också behandling.

3. ALLT FÄRRE BARN FÖDS MED HIV

Med god behandling är risken att överföra hiv från mamma till barn minimal. Sedan 2010 har antalet barn i världen som föds med hiv eller som smittas via amning minskat med hälften, tack vare att många fler mammor får förebyggande behandling.

4. ALLT FÄRRE FÖRLORAR SITT LIV I AIDS

Det beror bl a på de fantastiska framsteg som gjorts runt hivmediciner. Priserna har sjunkit radikalt, patent har släppt och stater har satsat mer resurser. Den viktigaste faktorn för att den förväntade livslängden i södra Afrika har ökat under 2000-talet är införandet av effektiv behandling av hiv. Way to go!

5. STÖRRE MÖJLIGHETER ATT RESA I VÄRLDEN

Egentligen är det så att man vill gråta. Det är fortfarande 38 länder i världen som har någon form av inreseförbud för människor som lever med hiv. Varför? På grund av okunskap. Men 2008 var det 59 länder som satte upp sådana förbud. Det går alltså helt klart i rätt riktning.

6. DE VIKTIGASTE FRAMSTEGEN HÄNDER I VÄRLDENS MEST DRABBADE LÄNDER!

I södra och östra Afrika bor flest människor som lever med hiv. Det är också där flest har förlorat nära och kära i sjukdomar relaterade till aids. Men framstegen i regionen är anmärkningsvärda! De senaste fem åren har fler än dubbelt så många människor fått tillgång till behandling, vilket också gör att de inte utvecklar aids. Dödsfallen har minskat med nästan 40 procent.

7. MAKTHAVARNA HAR BÖRJAT FATTA!

För att få till förändring behövs politisk vilja. Från att presidenter förnekade att det ens finns en koppling mellan hiv och aids, har nu hälso- och utbildningsministrar i Södra Afrika (i hela 22 länder) lovat att alla unga ska få rätt till sexualupplysning och till sexuell och reproduktiv vård. Det är viktigt på massor av sätt, inte minst för att fler ska ha kunskap om hiv!

Pssst. För dig som vill läsa mer gå gärna in på Folkhälsomyndighetens www.hividag.se/

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från World Aids Day 2016

reportage från Bangladesh: Ensamheten kommer ta kål på mig - inte hiv
 

SJU SAKER OM HIV SOM DIN KOMPIS ÖNSKAR ATT DU VISSTE

Bland världens unga vet knappt fyra av tio vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. I Sverige säger en av fem svenskar att de inte vill umgås med någon som lever med hiv. Varför? För att det fortfarande finns missförstånd kring hiv som är alldeles uppåt väggarna

Läs mer
 
 

”Det var lättare att komma ut som gay än som hiv-positiv”

Prästen Japé Mokgethi-Heath får sitt hivbesked samtidigt som sin make Paul. Virusnivåerna är så höga att han utvecklat aids. Läkaren berättar att han har 3-6 månader kvar att leva. Nu börjar en intensiv behandling som ingen testat förut.

 

Internationella hivtestningsveckan

Den här veckan är det internationella hivtestningsveckan. Vi på RFSU tycker förstås att alla veckor är testningsveckor, men visst kan det vara bra med en påminnelse. Har du aldrig testat dig förr? Vi har gjort en film som visar hur det går till.

Hivaktivisten Madalena vid Papa i Georgien
 

Georgien: Kamp för ökad förståelse om hiv

"En gravid kvinna med hiv var tvungen att åka till fyra förlossningskliniker innan någon var villig att ta emot henne," berättar hivaktivisten Madelena.

 

Sexualupplysning mot spridning av hiv och av myter

Det är nog många av oss som behöver påminna oss om att använda kondom i samband med samlag. Vi vet att det är det bästa sättet att skydda sig mot...

 

Hitta rätt