Sexualupplysning mot spridning av hiv och av myter

Publicerad 2016-11-29 | Uppdaterad 2016-12-02

Det är nog många av oss som behöver påminna oss om att använda kondom i samband med samlag. Vi vet att det är det bästa sättet att skydda sig mot hiv och andra könssjukdomar. På många håll i världen är de som får hiv unga vuxna som inte har möjlighet att hiv-testa sig eller som fått någon sexualupplysning. Enligt FN är sexualundervisning i skolan den viktigaste arenan för att informera om hiv.

Kommentera | 0 kommentarer

Fler och fler människor har tillgång till hivbehandling och kan därför leva långt liv. Virusnivåerna är så låga när man medicinerar att viruset inte kan överföras. Det som däremot fortfarande sprids och som orsakar stora problem är myter och fördomar. Stigmat är något som förenar hiv-positivas vardag världen över och som ibland kan få allvarliga konsekvenser i form av att människor inte vågar testa sig, våld, rädsla för anmälan, förlorat arbete. Konsekvenserna av stigmat förenar, men skiljer sig också åt mellan länder. 

”Bland världens unga är det mindre än 35% som vet vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. ”

En orsak till att människor inte vågar testa sig för att få reda på sin hivstatus beror på det stigma som omgärdar hiv och aids. En annan orsak är att det fortfarande finns brist på medicin för alla. Varför känna till sin status om det kan riskera det man har och inte förändrar saker till det bättre? Ibland är det andra som sätter upp rent konkreta hinder för de som vill testa sig. I Zimbabwe måste personer under arton år få godkännande av sina föräldrar för att testa sig, för att det finns en uppfattning att de under arton år inte ska ha sex.

För att förändra situationen måste det till bl a ökad kunskap och bättre behandling för fler. Enligt bland annat UNESCO, WHO och UNAIDS är skolan den enskilt viktigaste arenan för att sprida information om hiv till unga. Bland världens unga är det mindre än 35% som vet vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. På vissa håll i världen är siffran så låg som 13%!(!)

Sexualundervisning är nödvändigt för att unga människor ska kunna förstå sig själva bättre och göra informerade val när det gäller sex och samlevnad, men också för att motverka myter och felaktiga föreställningar om sexualitet. Bra sexualundervisning syftar också till att förebygga sexuella trakasserier, diskriminering av hbt-personer, ökad jämställdhet och personer som lever med hiv och aids. Det syftar också till att förhindra oönskade graviditeter och att förebygga genom säkrare sex. Bra sexualundervisning tar upp frågeställningar som stöttar unga att respektera sin egen lust och sina egna gränser, men också att respektera andras.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från World Aids Day 2016

reportage från Bangladesh: Ensamheten kommer ta kål på mig - inte hiv
 

SJU SAKER OM HIV SOM DIN KOMPIS ÖNSKAR ATT DU VISSTE

Bland världens unga vet knappt fyra av tio vad hiv egentligen är och hur viruset överförs. I Sverige säger en av fem svenskar att de inte vill umgås med någon som lever med hiv. Varför? För att det fortfarande finns missförstånd kring hiv som är alldeles uppåt väggarna

Läs mer
 
 

”Det var lättare att komma ut som gay än som hiv-positiv”

Prästen Japé Mokgethi-Heath får sitt hivbesked samtidigt som sin make Paul. Virusnivåerna är så höga att han utvecklat aids. Läkaren berättar att han har 3-6 månader kvar att leva. Nu börjar en intensiv behandling som ingen testat förut.

 

Internationella hivtestningsveckan

Den här veckan är det internationella hivtestningsveckan. Vi på RFSU tycker förstås att alla veckor är testningsveckor, men visst kan det vara bra med en påminnelse. Har du aldrig testat dig förr? Vi har gjort en film som visar hur det går till.

Hivaktivisten Madalena vid Papa i Georgien
 

Georgien: Kamp för ökad förståelse om hiv

"En gravid kvinna med hiv var tvungen att åka till fyra förlossningskliniker innan någon var villig att ta emot henne," berättar hivaktivisten Madelena.

 

Sexualupplysning mot spridning av hiv och av myter

Det är nog många av oss som behöver påminna oss om att använda kondom i samband med samlag. Vi vet att det är det bästa sättet att skydda sig mot...

 

Hitta rätt