Rätten till abort

Publicerad 2015-08-17 | Uppdaterad 2017-11-06

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och dyrt att få tag på. Även om kvinnan blivit våldtagen, om graviditeten utgör en fara för hennes liv eller om hon är självmordsbenägen.

Kommentera | 2 kommentarer

För att kvinnor ska kunna ha samma möjligheter som män till utbildning, arbete, hälsa och kunna delta i det sociala och politiska livet - måste de kunna bestämma över sin egen kropp, sexualitet och reproduktion. Aborträtten är en förutsättning för ett hållbart och jämställt samhälle.

I Europa idag ser vi en backlash gällande kvinnors rättigheter med ett växande abortmotstånd när socialkonservativa och nationalistiska vindar blåser. 

Men att förbjuda abort leder inte till att färre kvinnor gör abort. Det enda resultatet blir att fler aborter görs osäkert och illegalt. Miljontals kvinnor lider av komplikationer i samband med osäkra aborter och varje år dör runt 50 000 kvinnor efter ingreppen.

Ingreppen görs ofta sent i graviditeten, ofta används smutsiga instrument och det är vanligt förekommande att aborten genomförs av kvinnan själv eller av personer som inte är kunniga.

Enligt WHO genomförs drygt 20 miljoner osäkra aborter årligen, vilket motsvarar 48 procent av samtliga aborter.

Kommentarer

Visar alla 2.  Per sida 

Hej
tjena vad bra info

Sagt av: Elsa 2017-10-16 20:55:19

Hej
Tjena jag tycker att ni borde haft mer information om abort generellt

Sagt av: Elsa 2016-09-01 13:57:51

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Internationellt

Sittande Kvinnor

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

800 kvinnor dör varje dag för att de blivit gravida. Barnvagnsmarschen är RFSU:s kampanj mot mödradödlighet.

Läs mer
 
 

Sexualupplysning

I Sverige har sexualundervisning varit obligatoriskt i skolan sedan 1955. Men i de flesta delar av världen är tillgången till sexualundervisning...

 

Aborträtt

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

 

Sexualitet och ickediskriminering

Överallt i världen kränks sexuella rättigheter genom barn- och tvångsäktenskap, sexuellt våld, våldtäkt, social kontroll över kvinnor och unga,...

 

Länder vi samarbetar i

Preventivmedel, sexualupplysning och aborträtt är livsavgörande. Vi är engagerade i flera viktiga projekt i Afrika och Asien.

RFSU dokumentär

RFSU dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Det är personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och om att utvecklingen trots allt går framåt.

Läs mer
 

Stå upp för aborträtten!


Den 28 september demonstrerar människor över hela världen för rätten till säkra aborter. Du kan delta i RFSU:s digitala kampanj! Läs mer här.

 

Hitta rätt