Sexualupplysning

Publicerad 2015-08-17 | Uppdaterad 2015-08-28

Kommentera | 1 kommentar

I Sverige har sexualundervisning varit obligatoriskt i skolan sedan 1955. Men i de flesta delar av världen är tillgången till sexualundervisning ytterst begränsad. Det beror till stor del på uppfattningen att sexualundervisning skulle få unga att börja ha sex eller öka den sexuella aktiviteten. Men kunskap om kroppen, sexualitet och preventivmedel ger människor möjlighet att ta ansvar för sina liv och sin sexualitet. I de länder där sexualupplysning inte ges eller där den upplysning som ungdomar får ta del av är ensidig och eller felaktig är konsekvenserna att människor inte vet hur de ska skydda sig mot sexuellt överförda sjukdomar och oönskade graviditeter eller inte vågar be om hjälp.

Sexualupplysning hjälper unga människor att bättre förstå sina kroppar, sina känslor och sin personliga integritet. Det ger dem förutsättningar att göra informerade val om sex och relationer, att motverka myter och missuppfattningar om sex. Det kan också förebygga trakasserier, sexuellt våld och diskriminering, utmana stereotyper och maskulinitetsnormer. Sexualundervisning stödjer unga att utvecklas och bidrar också till förändrade normer i samhället.

Sexualundervisning ökar efterfrågan på preventivmedel och kvalitativ hälsovård. Att ha tillgång till preventivmedel är ett sätt för unga människor att kunna ta makten över sina egna liv, planera för utbildning och arbete men också ett sätt att nå sexuell njutning.

RFSU ska bidra till allas rätt till information om sexualitet, kroppen, genus och relationer.

Kommentarer

Visar alla 1.  Per sida 

Hälsoinformatör globalt
Jag vill jobba i Afrika med sexualupplysning! Hur gör jag? Jag är 37 (går gärna informatörskursen ändå?!), samt har en examen i biomedicin osv. Någon organisation jag kan jobba för? Samarbeta med? Tack för alla tips!

Sagt av: Katrin 2017-09-12 19:11:04

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Internationellt

Sittande Kvinnor

Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet

800 kvinnor dör varje dag för att de blivit gravida. Barnvagnsmarschen är RFSU:s kampanj mot mödradödlighet.

Läs mer
 
 

Sexualupplysning

I Sverige har sexualundervisning varit obligatoriskt i skolan sedan 1955. Men i de flesta delar av världen är tillgången till sexualundervisning...

 

Aborträtt

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

 

Sexualitet och ickediskriminering

Överallt i världen kränks sexuella rättigheter genom barn- och tvångsäktenskap, sexuellt våld, våldtäkt, social kontroll över kvinnor och unga,...

 

Länder vi samarbetar i

Preventivmedel, sexualupplysning och aborträtt är livsavgörande. Vi är engagerade i flera viktiga projekt i Afrika och Asien.

RFSU dokumentär

RFSU dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Det är personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och om att utvecklingen trots allt går framåt.

Läs mer
 

Hitta rätt