De sex viktigaste sakerna du behöver veta om zikaviruset

Publicerad 2016-03-16 | Uppdaterad 2016-05-02

Kommentera | 0 kommentarer

1. Zikavirus, vad är det?

Zikaviruset började spridas i Latinamerika och Centralamerika för över ett år sedan och det har sedan utvecklats till det största utbrottet någonsin. Zikaviruset sprids genom myggor och spridningsrisken är stor.

2. Är zikaviruset en livsfarlig sjukdom?

Egentligen är det en ganska mild infektion. De vanligaste symptomen är feber, ögoninflammation, ledvärk och utslag. Problemet är att om gravida smittas av viruset riskerar deras foster att drabbas av skador. Mer än fyra tusen bebisar misstänkts ha fötts med svåra hjärn- och huvudskador, framför allt i Brasilien, till följd av zika-infektion. Biuld på bebis som fötts med litet huvud

3. Vad händer om en gravid får zikaviruset?

Zikaviruset antas leda till en rad komplikationer vid graviditet, bland annat missfall eller att barnet föds dött. Men också fosterskador så som mikrocefali, då barn föds med för små huvuden. Detta kan ge grava funktionsnedsättningar som kan påverka förmågan att gå och prata.

4. Hur kan man skydda sig mot zikaviruset?

Genom att skydda sig mot myggor! Bära långärmat, gärna ljusa kläder, hålla sig inomhus under skymningen och sova under myggnät. Det finns inget vaccin mot zikaviruset och ingen behandling. Världshälsoorganisationen avråder gravida och kvinnor som planerar att bli gravida från att resa till utsatta områden där utbrott pågår. I till exempel Colombia, Dominikanska Republiken, Ecuador, El Salvador och Jamaica, uppmanas kvinnor att inte bli gravida så länge epidemin håller i sig.

5. Så, varför undviker inte kvinnor att bli gravida?

På många håll är det svårt att få tag i preventivmedel. Folk har inte råd och saknar ofta kunskap om hur man skyddar sig mot oönskade graviditeter. Sexuellt våld är utbrett och länderna i Latinamerika har bland de tuffaste abortlagarna i världen. Rådet om att låta bli att bli gravid funkar helt enkelt bara för de kvinnor som har möjlighet att styra över när de vill bli gravida. Det vill säga de kvinnor som har pengar och därmed kan få tag på preventivmedel och aborter.

Brist på preventivmedel och stränga abortlagar är alltid ett stort problem. Men det blir ännu mer problematiskt när kvinnor varnas för att bli gravida – och inte har makten att bestämma över sina kroppar.  

6. Vad behövs för att möta de problem som zikaviruset för med sig?

  • Beredskap att ta hand om de barn som kommer att födas med olika typer av funktionsnedsättningar.
  • Preventivmedel såklart. Det måste finnas en tydlig plan för hur preventivmedel ska köpas in och delas ut för att folk ska kunna undvika graviditeter.
  • Tillgång till säkra, lagliga aborter. Detta är alltid lika livsviktigt.
  • Kunskap om hur man kan skydda sig.

PS. Vad gör RFSU?

Vi har tät kontakt med våra olika partners internationellt och stämmer av vilka behov som finns.

Foto: Pan American Health Organization-PAHO

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Internationellt

kvinna med barn

Barnvagnsmarschen 26 maj!

Varannan minut dör en människa av en graviditet, förlossning eller osäker abort. Alldeles i onödan. Sedan 2010 arrangerar RFSU Barnvagnsmarschen mot mödradödlighet. Läs mer om frågan och hur DU kan engagera dig för förändring här!

Läs mer
 
 

Sexualupplysning

I Sverige har sexualundervisning varit obligatoriskt i skolan sedan 1955. Men i de flesta delar av världen är tillgången till sexualundervisning...

 

Aborträtt

Det borde vara en självklarhet: att alla kvinnor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Men i många länder är abort olagligt eller svårt och...

 

Sexualitet och ickediskriminering

Överallt i världen kränks sexuella rättigheter genom barn- och tvångsäktenskap, sexuellt våld, våldtäkt, social kontroll över kvinnor och unga,...

 

Länder vi samarbetar i

Preventivmedel, sexualupplysning och aborträtt är livsavgörande. Vi är engagerade i flera viktiga projekt i Afrika och Asien.

RFSU dokumentär

RFSU dokumentär är podden som inte lämnar någon oberörd. Om kamp, flykt och sexuella rättigheter. Det är personliga vittnesmål om grymma orättvisor, men också berättelser om motstånd, hopp och om att utvecklingen trots allt går framåt.

Läs mer
 

Hitta rätt