Georgien

Publicerad 2009-12-21 | Uppdaterad 2016-03-17

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på ett barn som går på en gata i den gamla delen av Tbilisi, Georgien

Georgien ligger i Södra Kaukasus och gränsar till Armenien, Azerbajdzjan, Turkiet och Ryssland. Hälften av befolkningen lever i fattigdom och tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är begränsad. Abort är lagligt och Georgien var det första landet i regionen att avkriminalisera homosexualitet, men kyrkan har stark makt och tillgången till säkra aborter är begränsad. Diskriminering av hbtq-personer är också väldigt utbredd.

RFSU arbetar med fyra organisationer i Georgien: Tanadgoma, EMC, Identoba och Hera XXI.

Centre for Counselling on Reproductive Health, Tanadgoma, arbetar bland annat för förbättrad sexualundervisning i skolan, hbt-personers rättigheter samt för att stödja människor som lever med hiv. Tanadgoma har kontor i fem regioner och finns därmed i större delen av landet.

Human rights education and monitoring center (EMC). EMC är en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter i Georgien. De dokumenterar kränkningar av de mänskliga rättigheterna, skapar uppmärksamhet och opinion om rättigheter och diskriminering samt arbetar med att påverka rättigheterna för de mest utsatta grupperna. Genom samarbetet med RFSU ska EMC arbeta för att skapa en miljö fri från våld och diskriminering för hbt-personer.

Identoba startades år 2010 under namnet DRCAA och är nu den största hbt-organisationen i Georgien. Mellan år 2010-2013 satsade Identoba på att etablera samt utveckla den egna organisationen med stöd från bland annat RFSU. Identobas mål och vision är att hbt-personers rättigheter tillgodoses samt ett mer tolerant och inkluderande samhälle.

Hera XXI är IPPF-medlem och RFSU:s systerorganisation. Hera arbetar för kvinnors och unga människors sexuella och reproduktiva rättigheter i landet, samt även för tillgång till säker abort.

Foto: Anastasia Lundqvist

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Länder vi samarbetar i

Läs mer om abortinitiativet
 
Läs mer om vårt arbete i Bangladesh
 
Läs mer om vårt arbete i Bolivia
 
Läs mer om vårt arbete i Georgien
 
Läs mer om vårt arbete i Ghana
 
Läs mer om vårt arbete i Kambodja
 
Läs mer om vårt arbete i Kenya
 
Läs mer om vårt arbete i Tanzania
 

Hitta rätt