Ghana

Publicerad 2014-09-15 | Uppdaterad 2015-08-28

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på ett barn som bär sin docka på ryggen

Ghana ligger i Västafrika mellan Elfenbenskusten, Burkina Faso och Togo. Abort är tillåtet i Ghana vid fara för kvinnans hälsa och liv, men tillgången, framförallt för fattiga kvinnor på landsbygden är ytterst begränsad.  Kränkningar av de sexuella rättigheterna är utbrett och tillgång till sexualundervisning ytterst begränsad.

I Ghana finns stora skillnader mellan tillgång till hälsa och service i stad och på landsbygd. Framförallt är skillnaden stor mellan södra Ghana där huvudstaden Accra ligger och de norra delarna. Den sexualundervisning som finns i skolorna är inte uppdaterad och lärarna är oftast inte utbildade. Kliniker dit unga kan gå och testa sig eller få rådgivning är mycket få. Sexualitet är tabu och homosexualitet är olagligt.

RFSU stödjer fem organisationer i Ghana som alla arbetar med upplysning och information till framförallt unga människor om sexualitet och rättigheter.

Från 2015 samarbetar vi med Human Rights Advocacy Centre, HRAC. HRAC är en organisation som arbetar med mänskliga rättigheter och som bland annat arbetar för att förbättra kvinnors och hbtq-personers rättigheter i Ghana. Samarbetet med RFSU handlar om att bygga nätverk med andra civilsamhällesorganisationer i Ghana och stärka deras kapacitet vad gäller att påverka den ghananska regeringen.

Youth Harvest Foundation Ghana är en organisation i norra Ghana i Bolgatanga, på gränsen till Burkina Faso. De jobbar med att stärka förutsättningarna för unga människor att ta sig ur fattigdom genom upplysning och utbildning och entreprenörsskapsutbildning. RFSU stödjer YFHG i att förbättra tillgången till information och upplysning om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för unga mellan 10-19 år. De utbildar lärare, påverkar lokala beslutsfattare, föräldrar och genomför sexualundervisning för unga i skolor och även för de unga som inte går i skolan.

Northern Sector Action on Awareness, NORSAAC, arbetar också i norra Ghana, i Tamale. RFSU stödjer NORSAAC i att bidra till förbättrad sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter i norra Ghana genom utbildning, upplysning och påverkansarbete. NORSAAC jobbar med unga så att de ska känna till sina rättigheter och skapar kanaler för unga för att själva kunna påverka sin situation.

Savana Signatures är en organisation i Tamale i norra Ghana som jobbar med kommunikation och internetbaserade lösningar för att stärka unga människors möjligheter att ta sig ur fattigdom. Det projekt som RFSU stödjer är ett datorbaserat sexualundervisningsprogram för skolor. Eleverna får interaktiva lektioner via dator som de sen får diskutera i klassrummet. Savana arbetar även med lokala hälsokliniker så att unga människor får tillgång till dessa.

CEPEHRG är en hbt-organisation som jobbar för upplysning och bättre sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för hbt-personer och sexarbetare i tre regioner i Ghana.  CEPEHRG bedriver informations- och upplysningsverksamhet för hbt-personer, jobbar med upplysning gentemot allmänheten samt påverkar beslutsfattare.

Foto: Free images

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Länder vi samarbetar i

Läs mer om abortinitiativet
 
Läs mer om vårt arbete i Bangladesh
 
Läs mer om vårt arbete i Bolivia
 
Läs mer om vårt arbete i Georgien
 
Läs mer om vårt arbete i Ghana
 
Läs mer om vårt arbete i Kambodja
 
Läs mer om vårt arbete i Kenya
 
Läs mer om vårt arbete i Tanzania
 

Hitta rätt