Kenya

Publicerad 2009-12-21 | Uppdaterad 2015-08-21

Bild på en kvinna som jobbar på ett fält

Kenya ligger i Östfrika. Trots en stark ekonomisk utveckling lever stora delar av den kenyanska befolkningen i fattigdom. Abort är inte tillåtet och homosexualitet är olagligt. Mödradödligheten är hög och tillgången till sexuell och reproduktiv hälsoservice är dålig, framförallt på landsbygden och i städernas slumområden.

RFSU samarbetar sedan många år med organisationer i Kenya.

Sedan 2015 stödjer RFSU organisationen Q-initiative i Eldoret i västra Kenya. Q-initiative är en hbt-organisation som främst arbetar för att stärka hbt-personers rättigheter och organisering och med RFSU stöd arbetar Q-intiative för att bli en självständig organisation och en röst för hbt-personer i Eldoret, Kenya..

Family Health Options Kenya (FHOK) erbjuder SRHR-tjänster i de flesta delar av landet. Tillsammans med RFSU har FHOK valt att fokusera på regionerna Nakuru och Eldoret. FHOK jobbar för att förmå beslutsfattare att prioritera sexuella och reproduktiva rättigheter samt att utbilda lärare och föräldrar om hur man bättre kan samtala med unga om SRHR. Ett särskilt fokus läggs också vid hbt-personers rättigheter.

Association of Media Women in Kenya (AMWIK) är en organisation som använder media för att nå ut med sitt budskap. I samarbetet med RFSU fokuserar AMWIK på att sprida kunskap om ungas reproduktiva och sexuella hälsa i Samburu och Isiolo. Tillsammans med unga människor i områdena planerar AMWIK att genom olika medier ta upp och illustrera frågor rörande SRHR.

Centre for the Study of Adolescence (CSA). RFSU stödjer CSA’s arbete i Mount Elgon-distriktet. Fokuset ligger på att öka ungas kunskap om SRHR samt att öka tillgången till reproduktiv och sexuell vård och rådgivning. CSA arbetar även med att informera vårdgivare och lärare om hur de kan bli mer ungdomsvänliga samt hur de på bästa sätt kan prata med unga om sexualitet och reproduktiv hälsa.

African Women’s Development and Communication Network (FEMNET) är en regional organisation som arbetar för att stärka afrikanska kvinnors ledarskap för uppnå jämställdhet, fred och hållbar utveckling. Projektet med RFSU fokuserar på att starta dialog med lokala, kulturella samt religiösa kvinnliga ledare. Detta för att på så sätt diskutera hur kulturella och religiösa normer, såsom könsstympning, påverkar kvinnors SRHR.

Foto: Neil Palmer (CIAT)/Flickr creative commons

Bild på bebisen Evelina, en dag gammal

Här lämnas två positiva hiv-besked om dagen

På förlossningen föds barn på löpande band, allt oftare med pappan i rummet. Abort är förbjudet men innan vecka 12 gör kliniken som kvinnan vill ändå. Följ med till vår samarbetspartner i Kenya.

Läs mer
 

Hitta rätt