Här lämnas två positiva hiv-besked om dagen

Publicerad 2012-11-19 | Uppdaterad 2012-11-20

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på bebisen Evelina, en dag gammal

"Kolla, hon fäster redan blicken!" utropar barnmorskan Melvin, kanske en aning för optimistiskt. Vi befinner oss på FHOK:s* klinik i Nairobi och bekantar oss med Evelina, blott en dag gammal.

Melvin förlöser flera av de i genomsnitt tre barn per dag som föds på kliniken. Undantagen är kejsarsnitten, vilka utgör 40 procent av fallen och utförs av en läkare i operationssalen.

Melvin

Direkt efter förlossningen tas bebisen in till "The Nursery" för att, som Melvin säger, "vänja sig vid klimatet utanför livmodern". Därefter får mamman och barnet stanna 48 timmar på kliniken. Under tiden lär sig mamman omvårdnad och amning.

- Och varje dag tvättar vi bebisarna och sätter på dom nya kläder, berättar Melvin.

Melvin

Det är numera ganska vanligt att papporna är med vid förlossningarna. Wilson, som visar mig runt i byggnaden, berättar att hans pågående masteruppsats handlar om ifall de män som varit närvarande vid förlossningen får en starkare anknytning till sina barn i ett längre perspektiv.

- Ser man till väst verkar männen lika fästa vid sina barn som kvinnorna. Så är det inte traditionellt i Kenya, men kanske håller något på att förändras, säger han.

Förutom mödra- och förlossningsvård kan man komma till kliniken för att testa sig för könssjukdomar eller göra graviditetstest.

- En del kvinnor är mer rädda för att vara gravida än hiv-positiva, säger Wilson.

Det är tillåtet med abort i Kenya om det är en fara för moderns liv. På FHOK:s klinik ifrågasätter man inte det. Alla som vill kan få en abort utförd innan vecka 12.

- Vi säger att det finns en risk för mammans mentala hälsa om hon genomgår en graviditet, säger Wilson.

Joram

I laboratoriet står Joram och tar fram provsvar. De vanligaste testerna rör hiv, hepatit och syfilis, men man testar också lever- och njurfunktionalitet.

- Om en person visar sig vara hiv-positiv kollar vi upp virusnivån. Är värdena fortfarande bra kan personen i fråga gå hem utan medicin, men bli ombedd att komma tillbaka. Vi för journal över patienten och kontaktar den efter en viss tid för ett återbesök.

”En del kvinnor är mer rädda för att vara gravida än hiv-positiva.”Wilson, FHOK

Redan innan hiv-testet får patienten träffa en kurator för ett förberedande samtal. En timme senare är provsvaren klara och patienten får beskedet. Wilson säger att det inledande samtalet hjälper patienten att vara redo för ett positivt svar. Av ungefär åtta samtal om dagen, rörande hiv-tester, handlar två om ett positivt besked.

Längst ner i huset finns apoteket. Här kan man hämta ut sina mediciner, direkt efter läkarbesöket. Det är prisvärda mediciner som alla har råd med, säger apotekaren bakom disken, oavsett om det är bromsmediciner eller ett dagen-efter-piller.

- Det händer att personer som inte är hiv-positiva försöker få tag på bromsmedicin för att använda dom av andra anledningar. Kombinerar du vissa av dom med alkohol blir du hög, andra sägs ge kvinnor stora bröst, avslutar Wilson.

Evelina och mormor

*FHOK står för Family Health Options Kenya och är en av RFSU:s samarbetspartners.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Kenya

Bild på bebisen Evelina, en dag gammal

Här lämnas två positiva hiv-besked om dagen

På förlossningen föds barn på löpande band, allt oftare med pappan i rummet. Abort är förbjudet men innan vecka 12 gör kliniken som kvinnan vill ändå. Följ med till vår samarbetspartner i Kenya.

Läs mer
 

Hitta rätt