Våra partners förändrar världen 2015

Publicerad 2015-04-24 | Uppdaterad 2016-06-29

Egna tv-sändningar med sexualpolitiska budskap i Georgien, minskad stigmatisering av transpersoner i Bangladesh, obligatorisk sexualundervisning i skolschemat i Ghana. Under 2015 gjorde våra partnerorganisationer livet bättre för många människor runt om i världen.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild från Hijra pride i Bangladesh

Visste du att hälften av RFSU:s arbete sker internationellt? Vi stödjer organisationer över hela världen, främst med finansiering av Sida men också med egna pengar.

Här är några exempel på vad partnerorganisationerna gjorde förra året.

I Bangladesh arbetar Bandhu Social Welfare Society regelbundet för att minska stigma gentemot transpersoner. Som en följd har landets media börjat bevaka transpersoners rättigheter. Bandhu har också använt stödet från RFSU till att starta upp ett pilotprojekt med en ungdomsmottagning. När detta gav bra resultat lyckades de senare få pengar av bland andra Unicef för att fortsätta driva och utöka verksamheten.
Två deltagare vilar benen under Hijra pride i Bangladesh

I Georgien har organisationen Hera XXI byggt en egen tv-studio och börjat spela in program som sedan sänds på nationell tv och på nätet. RFSU har stöttat i att ta fram budskapen, som bland annat handlar om att avstigmatisera och tillgängliggöra abort.

I Ghana har Youth Harvest Foundations politiska påverkansarbete gentemot lokala skolmyndigheter gjort att sexualundervisningen inkluderats i det ordinarie skolschemat i många skolor. RFSU har stöttat i utvecklingen av sexualundervisningsprogrammet/skolmaterialet.

Youth Harvest Foundation håller sexualundervisning
En lärare använder sig av Youth Harvest Foundations sexualundervisningsprogram


I Kenya har nu Q Initiative etablerats som en hbt-organisation med styrelse, anställda och kontor. Det är den första organisationen i sitt slag i staden Eldoret. De verkar för att hbt-personer ska vara med och påverka lokalsamhället och bli en del av den nationella hbt-rörelsen. RFSU har gett administrativt stöd i etableringsprocessen.

I Kambodja har CCHR tagit sig in i olika politiska arbetsgrupper på nationell nivå och på så sätt arbetat för hbt-personers rättigheter. Bland annat har de fått informationsministeriet att uppmana media att inte använda diskriminerade ordval samt bidragit till att revidera landets läroplan så att den inte är diskriminerande mot hbt-personer.

I Bolivia har Colectivo Rebeldia startat ett nätverk som verkar för en total avkriminalisering av abort. De har lyckats mobilisera organisationer som tidigare inte engagerat sig i frågan, bland annat med hjälp av en kampanj i sociala medier under hashtaggen #despenalizamidecision (betyder ungefär: avkriminalisera mitt val)

RFSU samarbetar med organisationer i flera andra länder, detta är bara ett axplock av vad som hände under förra året.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Länder vi samarbetar i

Läs mer om abortinitiativet
 
Läs mer om vårt arbete i Bangladesh
 
Läs mer om vårt arbete i Bolivia
 
Läs mer om vårt arbete i Georgien
 
Läs mer om vårt arbete i Ghana
 
Läs mer om vårt arbete i Kambodja
 
Läs mer om vårt arbete i Kenya
 
Läs mer om vårt arbete i Tanzania
 

Hitta rätt