Flickor får ny chans till studier efter graviditet

Publicerad 2012-02-28 | Uppdaterad 2015-05-26

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på flicka i Tanzania

I år, 2012, togs ett beslut som kan påverka framtiden för många tonårsflickor i Tanzania. De har nu rätt till en andra chans om de måste lämna skolan för att föda barn. Flickorna kan vara så unga som 13 år när de blir gravida och tvingas avsluta sin utbildning för gott.

- Syftet med förändringen är att förbättra livskvaliteten och det sociala välmåendet i landet, sade Selestine Gesimba, på utbildningsdepartementet.

Beslutet är en del av ett tvåårigt projekt i distrikten Shinyanga och Kahama i samarbete med Unesco. I en av Unescos studier kom det fram att distrikten toppade statistiken när det gällde avhopp från skolan bland tonårsflickor på grund av graviditet.

De tidiga graviditeterna påverkar inte bara flickornas hälsa utan också deras möjlighet att bidra till familjens, samhällets och nationens sociala och ekonomiska utveckling. Projektet stöds ekonomiskt av Japans regering som fått öga på problemen och vill öka möjligheterna för flickorna i Tanzania.

Tanzanias 10-19åringar utgör 20 procent av landets befolkning. 62 procent av flickorna gifter sig innan de blir 20 och många blir mammor tidigt.

- Vi är tacksamma för stödet från Japanska regeringen och lovar att alla flickor som lämnar skolan får en andra chans att fortsätta sin utbildning, sade Selestine Gesimba.

RFSU har länge kämpat för flickors rätt att gå i skolan. I december 2011 besökte förbundsordförande Kristina Ljungros musikhjälpens glasbur när Sveriges radio samlade pengar för ändamålet. Kristina har varit i Tanzania och sett med egna ögon hur avgörande rätten till skolgång är.

Foto: SXC

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tanzania

Bild på pojke i Zambia

Glada nyheter!

Nu ska sexualundervisningen utvecklas i Lesotho, Malawi, Mozambique, Tanzania, Uganda och Zambia. Sida donerar pengar till UNESCO som ska stärka den sexuella och reproduktiva hälsan och förebygga hiv bland unga.

Läs mer
 

Jämställda män i Tanzania

Läs tidningen Ottars intervju med dåvarande generalsekreterare Åsa Regnér om jämställdhetsarbetet i Tanzania. 

"Vi hoppas att vi ska kunna visa upp en rad jordnära hälsoresultat: Färre oönskade graviditeter, att problemet med könsstympningar minskar och att fler testar sig.", säger Åsa Regnér till Ottar. Artikeln är från 2011.

"Vi vill visa att tjejer också kan ro"

Bild på pojkar som tittar på roddtävling

Följ med på roddtävling för kvinnor - en del av projektet TMEP.

Skolelever i Tanzania: vi vill ha sexualundervisning

"Om vi inte får den kommer vi att leva i mörker." Så sade en skolelev när ett nytt lagförslag om att införa sexualundervisning diskuterades nyligen.

Flickor får ny chans till studier efter graviditet

Flicka i tanzania

62 procent av flickorna i Tanzania gifter sig innan de blir 20 och många blir mammor tidigt. Nu förbättrar regeringen deras möjlighet till ett bra liv, genom att ge dem rätt till en andra chans i skolan.

Hitta rätt