Skolelever i Tanzania: vi vill ha sexualundervisning

Publicerad 2012-02-15 | Uppdaterad 2012-02-15

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på pojke i Tanzania.

Inför sexualundervisning för både sjundeklassare och äldre elever. Det föreslår två organisationer i Tanzania (Tanzania Women Lawyers Association och Care International and White Ribbon Alliance). Idag finns ingen sexualundervisning alls i landets skolor.

- Det enda stället vi kan få den här kunskapen är i skolan. Vi behöver inte praktisera kunskapen omedelbart, men den är viktig när vi i framtiden är pappor och mammor, sade en elev vid ett möte som hölls mellan lärare och elever för att diskutera ett utkast till nytt lagförslag.

- Om vi inte får undervisningen kommer vi att leva i mörker, sade en annan elev.

En engelsklärare konstaterade att studenterna ”simmar i en pool av omoral” och tror att sexualundervisning är ett steg i rätt riktning.

I utkastet står det bland annat att ungdomar ska ha rätt till preventivmedel, oavsett om föräldrarna ger sitt medgivande eller inte.

Utkastet är en del av ett mer omfattande lagförslag, Safe motherhood law, som syftar till att minska dödligheten bland mödrar, nyfödda, ungdomar och andra som blir lidande av bristen på tillgång till service inom reproduktiv hälsa.

Mödradödligheten i landet har ökat de senaste åren och organisationerna har noterat att det finns brister i lagen.

Med det nya lagförslaget vill man också öka tillgången till preventivmedel och möjligheterna till familjeplanering, skapa större sexuell hälsa bland ungdomar, minska antalet graviditeter och spridningen av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar.

RFSU jobbar aktivt med just dessa frågor i Tanzania. Vi samarbetar med två lokala organisationer i jämställdhetsprojektet TMEP. Det handlar om att involvera män för att förespråka säkrare sex, stärka kvinnor och skapa stödjande nätverk.

Foto på pojke i Tanzania: SXC

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tanzania

Bild på pojke i Zambia

Glada nyheter!

Nu ska sexualundervisningen utvecklas i Lesotho, Malawi, Mozambique, Tanzania, Uganda och Zambia. Sida donerar pengar till UNESCO som ska stärka den sexuella och reproduktiva hälsan och förebygga hiv bland unga.

Läs mer
 

Jämställda män i Tanzania

Läs tidningen Ottars intervju med dåvarande generalsekreterare Åsa Regnér om jämställdhetsarbetet i Tanzania. 

"Vi hoppas att vi ska kunna visa upp en rad jordnära hälsoresultat: Färre oönskade graviditeter, att problemet med könsstympningar minskar och att fler testar sig.", säger Åsa Regnér till Ottar. Artikeln är från 2011.

"Vi vill visa att tjejer också kan ro"

Bild på pojkar som tittar på roddtävling

Följ med på roddtävling för kvinnor - en del av projektet TMEP.

Skolelever i Tanzania: vi vill ha sexualundervisning

"Om vi inte får den kommer vi att leva i mörker." Så sade en skolelev när ett nytt lagförslag om att införa sexualundervisning diskuterades nyligen.

Flickor får ny chans till studier efter graviditet

Flicka i tanzania

62 procent av flickorna i Tanzania gifter sig innan de blir 20 och många blir mammor tidigt. Nu förbättrar regeringen deras möjlighet till ett bra liv, genom att ge dem rätt till en andra chans i skolan.

Hitta rätt