”Vi vill visa att tjejer också kan ro”

Publicerad 2012-11-30 | Uppdaterad 2012-12-03

På outreach med Tanzanian Men as Equal Partners (TMEP) i byn Kipili, Tanzania.

Kommentera | 0 kommentarer
Bild på pojkar som tittar på roddtävling.

Solen steker där den står mitt på himlen. För en liten stund sedan stod alla åskådare och tryckte i skuggan under träden, men nu är det ingen som bryr sig om hettan längre. Folk samlas vid vattenbrynet och hejaropen stiger.

Tävlingen har börjat.

”Dramagruppen har rappat egenskrivna sånger om sexuell och reproduktiv hälsa.”

Det är TMEP-projektet som har en outreach-dag i den tanzanianska byn Kipili, vid Tanganyikasjön. Projektets dramagrupp har rappat egenskrivna sånger om sexuell och reproduktiv hälsa och visat på imponerande dansförmågor. Höjdpunkten idag är roddtävlingen med deltagare från projektets nystartade fotbollslag för kvinnor.

Traditionellt sett i byn är rodd och fiske männens domän, något som dagens tävling med endast kvinnliga deltagare är ett försök att bryta. Tjejerna tävlar två och två i de båtar som vanligtvis används för fiske.

Hejaropen ökar i styrka allteftersom lagen närmar sig målet vid stranden. Det är en tuff kamp fram till mållinjen. Vinnarlaget jublar och kastar sig i vattnet. Stämningen kring den lilla stranden är närmast en folkfest. På strandkanten möter jag en grupp unga män som just klarat av slutexaminationerna i byns secondary school. När jag frågar dem om TMEP, säger de att projektet har varit väldigt bra för byn och att familjer skaffar färre barn i takt med att de lär sig om familjeplanering.

På frågan om varför TMEP-projektet blivit så väl emottaget i trakten svarar Bazilio Kapunda, chefen för Mwademo - den lokala NGO som har i uppgift att implementera TMEPs ungdomsaktiviteter i distriktet - att det här är det enda projektet som engagerat sig så här djupt i området. Andra projekt stannar en vecka och åker sedan vidare, medan TMEP varit här sedan 2010. ”Det har verkligen blivit deras projekt”, säger han stolt.

Text och film: Katarina Galic, praktikant på vårt kontor i Tanzania

Om Kipili

Kipili ligger i regionen Rukwa i västra Tanzania. Byn ligger väldigt vackert vid Tanganyikasjön, men också väldigt otillgängligt. Därav har myndigheterna svårt att behålla kvalificerad arbetskraft, ett problem som även stora delar av regionen i övrigt dras med. Invånarna ägnar sig huvudsakligen åt fiske och hushållsjordbruk. Under fiskeperioden kommer många affärsmän till byn för att sälja fisk, varför byn trots sitt otillgängliga läge har en relativt hög HIV-prevalens: år 2009 innan projektet startade låg den på ca 6,4 procent. Det finns ingen elektricitet i byn, men liksom i övriga Tanzania är mobiltelefonin väl utbredd och vill man ladda sin mobil finns en mobilladdningsbutik som växlande använder sig av en motordriven generator och solpaneler.

Om TMEP

Projektet Tanzanian Men as Equal Partners, TMEP, baseras på uppfattningen att unga män är betydelsfulla när det gäller att förespråka säkrare sex och förebygga oönskade graviditeter, sexuellt överförbara infektioner, hiv och aids, och könsbaserat våld. Det är mycket viktigt att involvera män när det gäller att stärka kvinnor och skapa stödjande nätverk. Stereotypa könsroller hindrar även män att få tillgång till information och reproduktiv hälsoservice.

 

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Tanzania

Bild på pojke i Zambia

Glada nyheter!

Nu ska sexualundervisningen utvecklas i Lesotho, Malawi, Mozambique, Tanzania, Uganda och Zambia. Sida donerar pengar till UNESCO som ska stärka den sexuella och reproduktiva hälsan och förebygga hiv bland unga.

Läs mer
 

Jämställda män i Tanzania

Läs tidningen Ottars intervju med dåvarande generalsekreterare Åsa Regnér om jämställdhetsarbetet i Tanzania. 

"Vi hoppas att vi ska kunna visa upp en rad jordnära hälsoresultat: Färre oönskade graviditeter, att problemet med könsstympningar minskar och att fler testar sig.", säger Åsa Regnér till Ottar. Artikeln är från 2011.

"Vi vill visa att tjejer också kan ro"

Bild på pojkar som tittar på roddtävling

Följ med på roddtävling för kvinnor - en del av projektet TMEP.

Skolelever i Tanzania: vi vill ha sexualundervisning

"Om vi inte får den kommer vi att leva i mörker." Så sade en skolelev när ett nytt lagförslag om att införa sexualundervisning diskuterades nyligen.

Flickor får ny chans till studier efter graviditet

Flicka i tanzania

62 procent av flickorna i Tanzania gifter sig innan de blir 20 och många blir mammor tidigt. Nu förbättrar regeringen deras möjlighet till ett bra liv, genom att ge dem rätt till en andra chans i skolan.

Hitta rätt