Kondomfabriken i Hennan

Publicerad 2011-10-04 | Uppdaterad 2018-01-03

Visste du att RFSU AB har en kondomfabrik i Hennan i Hälsingland? Här lagras, förpackas, distribueras och testas RFSU:s kondomer. I år fyller kondomfabriken 20 år.

Vägskylt med texten RFSU

Hennan är en skogsby några mil norr om Ljusdal i Hälsingland med ungefär 200 invånare. Sedan 1976 förpackas alla RFSU:s kondomer här och bara i år passerar ungefär 60 miljoner kondomer fabriken. I början samsades kondomerna med annan verksamhet, som produktion av handskar, mjukdelsproteser och komikern Bosse Parneviks lösnäsor men för 20 år sedan tog RFSU AB över fabriken och idag delar kondomerna endast utrymme med RFSU:s produkter det vill säga sexleksaker, glidmedel, intimvårdsprodukter och liknande.

Världens hårdaste tester

Vi följer MDD 93/42 EEC (Kravet för Medicintekniska produkter) och där är reglerna stränga för kontroll/tillverkning/paketering/lagring och distribution av kondomer. Kondomerna kontrolleras före, under och efter tillverkning. Antalet kondomer för testning är enligt speciell provuttagningsstandard, vid dessa kontroller mäts bla;kondomens bredd, längd och tjocklek.
RFSU:s tester utgår från den europeiska standarden, men vi har ökat kraven, till exempel så måste en kondom från RFSU klara av en minimigräns på 20 liter/luft vid vår luftsprängningstest. De ska kunna dras ut upp till 40 cm på bredden och de ska hålla i minst 5 år.
Alla kontroller utförs av speciell personal på vårt ackrediterade laboratorium. Inte bara kondomerna kontrolleras utan allt material som ingår för att producera ett paket kondomer, är noga kontrollerat innan det lämnas vidare till produktion.
Vi har våra certifikat utfärdade av Intertek Semko, och Swedac.
Förutom MDD 93/42 EEC har vi ackrediteringsbevis för laboratoriet samt
kvalitetssystem enligt ISO 9001:2015.


Förpackning och distribution

På varje kondom droppas en droppe silikon och kondomerna förpackas i långa plastremsor som sedan delas upp och stoppas i pappförpackningar med text och bild beroende på kondomsort. Varje dag körs de färdiga kondomförpackningarna iväg från fabriken i lastbilar och hamnar till slut i mataffärer, apotek, bensinmackar och kiosker runt om i Sverige. En del exporteras till våra nordiska grannar men även andra länder som Tyskland, Spanien, Frankrike, Belgien, Italien, Schweiz och så långt bort som i Hong Kong säljer RFSU:s kondomer. En hel del kondomer, samt andra produkter, säljs via e-handel, vilket också sköts av fabriken i Hennan.

Några årtal

  • 1976: RFSU flyttar kondomhanteringen från Stockholm till Hennan
  • 1991: RFSU tar över lokal, personal och utrustning.
  • 2000: Labbet blir ackrediterat och utför nu världens hårdaste kondomtester
  • 2002: RFSU-fabriken brinner och lagret totalförstörs, men redan efter två veckor är produktionen igång igen.
  • 2010: RFSU:s kundtjänst flyttas till Hennan.

Några bilder från fabriken

KontomtestningKondomerna måste klara att fyllas med minst 20 liter luft innan de sprängs.

 

KontomtestningKondomerna testas bland annat genom att de fylls med vatten och rullas fram och tillbaka över läskpapper. Det syns på en gång på pappret, och känns på handen, om det är ett hål i kondomen.

 

Förpackning av kondomer.När kondomerna tas ur kartongerna läggs de i en vibrerande tunna för att de ska sära på sig och kunna packas in en och en.

 

Förpackning av kondomer.Förpackningsmaskinerna har var och en ett eget namn för att personalen ska kunna hålla isär de olika maskinerna. Detta är Malin.
Text och foto: Maria Gullmark

Mer från RFSU AB

 

RFSU:s sortiment

Här finns information om hela RFSU:s sortiment.

Läs mer
 

Hitta rätt