Ottar 2001

Publicerad 2010-05-04 | Uppdaterad 2010-08-31

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 2, 3 och 4 innehåller.

Kommentera | 0 kommentarer

Ottar 2/2001

Ur detta nummer:

Diskriminerad

Många homosexuella trakaseras. Den nya lagen om förbud mot diskriminering i arbetslivet på grund av sexuell läggning ska råda bot. Men långt ifrån alltid följs lagen.

Öppen lesbisk präst

I många kyrkor har homosexuella svårt att bli accepterade. Britt Grandin, präst i Annedals församling i Göteborg, är ett undantag. Hon kan vara helt öppen, iallafall på sin nuvarande arbetsplats. Hon har ett barn och lever i registrerat partnerskap med en kvinna.

Feminister är vi (snart) allihopa

Göran Persson är det och Lars Leijonborg har tagit initiativ till en hel bok i ämnet. För att inte tala om Kristdemokraterna, Timbro-falangen och den ekologiska varianten hos Centern och miljöfolket. Det är feminism, det handlar om. En etikett som allt fler sätter på sig själva. Men vad sker när en radikal rörelse flyttar in i salongerna?

Sören Andersson leder RFSL

I mars fick Riksförbundet för homo-, bisexuellas och transpersoners rättigheter ny ordförande. Ottar träffar Sören Andersson för att tala om sexualpolitik.

Världens bästa förlossningsvård?

Sverige har världens säkraste förlossningsvård, sägs det. Men frågan är hur länge. Debatten har rasat en tid, särskilt i Stockholm, och bilden är tydlig: det satsas för lite på förlossningsvården och det finns för få platser för att kunna ta emot alla födande. Men hur vill barnmorskorna ha det? Handlar det bara om fler platser eller också om högre lön, och bättre arbetstider?

Svensk asylpolitik: Inte hit!

Kvinnor och homosexuella som förtrycks har små chanser att få asyl i Sverige. Lösningen? Stanna, tiga och lida.

Hotet lever – trots bromsmediciner

Sedan den uppmärksammade aidsmedicinprocessen i Sydafrika lagts ned i mitten av april, har det varit förhållandevis tyst om hiv/aids i den allmänna debatten. Ändå är det just nu som politikerna borde gripa in och läsa problemet med tillgängligheten i Afrika och inte minst det omfattande arbetet med att förebygga sjukdomen, menar några läkare Ottar talat med.

Dessutom...

... krönikor, nyheter, boktips, notiser... och mycket mer!


Ottar 3/2001

Skönhetsfabriken

Bildreportage från en skyltdockefabrik, av Britt Marie Trensmar

Barnlöshet – att drabbas av "det onda ögat"

Att få barn är för många höjdpunnkten i livet. Ofrivillig barnlöshet medför ofta svårigheter - problemen skiftar från en kultur till en annan. För att få bort diskrimineringen av infertila krävs en omvärdering av synen på den biologiska kärnfamiljen, menar Lena Ingvarsdotter Persson.

Marika Griehsel om Sydafrikas vägval

"Det handlar om sex och det är tabu." Så sa Nelson Mandela i en intervju till journalisten Marika Griehsel appropå hivepidemien. Efter tretton intensiva år i Sydafrika har hon återvänt till Sverige. Ottar har träffat Marika som ger sin syn på sydafrikanernas inställning till sex, liv och död.

Natturister

Läs om naturisterna som har tröttnat på att smygbada i ensliga vikar.

Våld mot kvinnor i Mongoliet

I mongoliet är det inget brott att misshandla sin fru. Men det finns de som jobbar för förändring. Inom ett år presenteras ett nytt lagförslag för det mongoliska parlamentet.

Olika bud om Sydafrika

Verkligheten kan beskrivas på olika sätt...

Dessutom...

... webbtips, nyheter, krönikor, boktips, notiser och mycket mer!


Ottar 4/2001

Mest nej – katolska kyrkan och sexualiteten

Nej till sexuell utlevnad för homosexuella, nej till abort, nej till preventivmedel, nej till onani och nej till skillsmässa. Nej till all sexualitet som inte sker inom det oupplösliga äktenskapet mellan en man och en kvinna. Fredrik Emanuelsson och Furio Cesare, katolska präster som lever i celibat och verkar i Rom, Italien, motiverar kyrkans sexualpolitik.

Tills döden skiljer oss åt

Lisa och Magnus Wetterberg är katoliker och försöker leva som de lär. Preventivmedel har de valt bort och i äktenskapet är de för evigt förenade.

Infor döden är vi alla lika – vill vi det?

De flesta människor hoppas att de ska bli ihågkomna för den de var när de inte längre finns i jordelivet. Men för en del sätts hela identiteten i gungning i det ögonblick de dör. Ingeborg Svensson, forskare vid Stockholms universitets etnologiska institution, har tittat närmare på homosexuella mäns begravningsriter.

Queer Kids

Sage, Kalle, Björn och Mimmi har format sina identiteter med tidningen Zon, chatten Sylvester och QX-glam. Med Eva Dahlgren i finrummet och Magnus Carlsson på löpen, med Fucking Åmål på repertoaren och queertester i Aftonbladets söndagsbilaga. De är storstadens medelklassbarn med tillgång till allt. De bestämmer hur vi kommer att se på kön och sexualitet i framtiden. Har man råd att ifrågasätta sig själv mer, om man är sjutton år?

Förövare utan hjälp

Redan 1998 bildades STOP-gruppen för att arbeta fram en möjlighet till omhändertagande av vuxna som riskerar att begå sexuella övergrepp mot barn. Men fortfarande är det svårt att möta det behov som finns. Ottar har talar med Suzanna Boman, psykoterapeut på RFSU-kliniken, som sitter med i STOP-gruppen.

Den onde och den gode

Anledningarna till att köpa sex varierar. "Köper inte jag så gör någon annan det" och "mannens naturliga begär", är några. Och ofta är det män som köper och kvinnor som säljer sex. Ålder på den prostituerade spelar mindre roll för den sexköpande, vilket innebär att många av dem också blir barnmisshandlare. Men att kalla dessa sexköpare pedofiler är inte korrekt, menar sociologen Jolia O'Connell Davidson.

Äldre och sex – opassande?

Äldre njuter av sex och är lika nöjda som yngre. Men de är inte synliga i vårt samhälle - varken i konsten, kulturen eller medvetenheten. Bara unge, vackra kroppar ägnar sig åt sex.

Dessutom...

... krönikor, boktips, notiser, nyhet och mycket mer!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Ottar

Läs mer och beställa gamla nummer av ottar på ottar.se
 
Ottars logotype
 

Om redaktionen

Chefredaktörer: Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist.

 

Ansvarig utgivare: Carolina Hemlin.

 

Layout: Zoopeople Design (Anders Birgersson och Daniel Fagerström)

Hitta rätt