Ottar 2002

Publicerad 2010-05-04 | Uppdaterad 2010-08-31

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 1, 2, 3 och 4 innehåller.

Kommentera | 0 kommentarer

Ottar 1/2002

Amsterdam – på spaning efter den lyckliga horan

Drygt ett år har gått sedan bordeller blev legala i Nederländerna. I januari i år slog Tyskland in på samma väg och Italien kan bli nästa land. Syftet är att få kontroll över människohandeln och samtidigt förbättra villkoren för de prostituerade. Men för det stora fleratalet har legaliseringen inneburit en katastrof. Kvinnorna utan tillstånd att arbeta i Europa har slängts ut från de lagliga bordellerna och hamnat i hallickarnas våld.

En smäll på käften

Det finns olika sätt att förstå mäns våld mot kvinnor. Men det är sällan de olika synsätten möts. Ulrika Lorentzi har analyserat ett par aktuella rapporter och frågar sig om vi inte alla bär en tyrann inom oss.

Njut loss tjejer!

Ta för dig, experimentera och våga göra fel. Det säger sexualupplysaren Sandra Dahlén. Hon uppmanar samtidigt unga tjejer att genomskåda de normer i samhället som styr vår sexualitet.

Kim Anderzon

"När tittade du på din vagina senast?" Kim Anderzon vill göra kvinnor stolta över sitt kön och ge dem en injektion självförtroende. Behovet tycks aldrig sina. i fem år har Kim Anderzon spelar pjäsen Vivagina för fulla hus på Mosebacke i Stockholm. Ottar var med på ett vaginaseminarium.

Vad säger partiledarna?

Ottar ställde fem frågor till våra partiledare, läs vad de svarar på frågor om homoföräldrar, hiv och sex i skolan.

Raka spåret till hörnsoffan

De tar ansvar som dubbelarbetande morsor, lägger tid på killen, kläder och kompisar. Samtidigt sjunker de egna ambitionerna. Beteendevetaren Inget Berggren har studerat hur klass- och könsroller styr arbetartjejernas underordning.

Onani – är ju något som man bara måste göra

Onani. För inte länge sedan det skamligaste av allt. Onanisten måste botas - annars kunde det leda till döden, hävdade 1800-talets vetenskapliga auktoriteter. Nu då? Är onani något man pratar om med vem som helst? Inte riktigt, menar tre ungdomar som Ottar träffat. Men skamstämpelm verkar iallafall vara borta. "Man runkar när man känner för det", säger Oskar.

Liten onanihistoria

Onanisten kan drabbas av hypokondri, matsmältningsbesvär, epilepsi, blindhet och dövhet - i värsta fall döden. Ansiktsfärgen är gul, gulblek eller gröngul...

Dessutom...

... boktips, nyheter, notiser, krönika och mycket mer!


Ottar 2/2002

Det tredje könet

Förut betraktades hermafroditer som freaks och visades upp på kringresande shower. Nu kämpar de intersexuella för att göra sina röster hörda. Trötta på att förvisas till skamvrån. Upprörda över att läkare fortsätter att operera intersexuella barn till ett av könen, ofta en flicka. Istället vill de kalla sig det tredje könet.

Maj-Lis Lööw om framtidens bistånd: Kvinnan måste själv vilja lägga ner kniven

Rikta biståndet till 20 länder som arbetar för demokrati och en gemensam värdegrund av mänskliga rättigheter. Det föreslår den parlamentariska kommittén Globkom. Maj-Lis Lööw, tidigare minister (s) och ordförande för kommittén svarar på Ottars frågor.

Pappa kom hem – revolutionen ingen vill ha?

Det har gått 26 år sedan föräldraförsäkningen infördes och fortfarande är det kvinnorna som är hemma med barnen. År 2001 tog pappor ut knappa 14 procent av föräldrapenningen - och ett försvinnande fåtal är hemma med barn som är under ett och ett halvt år. Går det över huvud taget att tala om jämställdhet och lika möjligheter om inte ansvaret för barnen delas lika?

Direktör Frejhagen – med frun vid sin sida

Birgitta Frejhagen är van att bryta mark. Hon har suttit på toppositioner i en mansdominerad affärsvärld - och hoppat rätt ut i arbetslöshet. Nu minglar hon åter bland makthavare - med frun Louise vid sin sida.

Läppar!

Blöta, söta, långa, tjocka... Om kvinnans könsorgan.

Vem älskar en singel?

Det föds för få barn i Sverige. Anledningarna är en allt tuffare arbetsmarknad och svårigheter att kombinera barn med arbete. Men det finns andra orsaker, subtilare och svårare att ändra med politiska åtgärdsprogram. Åtta av tio 35-åringar som ännu inte fått barn säger att de beror på att de inte träffat någon att bilda famij med.

Alla gör det ingen talar om

De vet ingenting m mens eller preventivmedel. De fattigaste ungdomarna är de som drabbas värst. På läkarstationen i slumområdet Rajendra Nagan utanför Bangalore i södra Indien utförs ett par aborter i veckan. Ottar har varit där och lärt sig hur man får ta omvägar till sexualupplysning.

Ung och slak – därför står den inte

Unga män har problem med erektionen. Stefan Arver, överläkare på Andrologiskt Centrum vid Karolinska sjukhuset. förklarar.

Dessutom...

... boktips, nyheter, notiser, krönika och mycket mer!


Ottar 3/2002

Efterlyst – kunskapen som kom bort

Kvinnor som utsätts för mäns våld har svårt att få stöd. Några av dem som ska skipa rättvisa, skydda och hjälpa kvinnorna vidare är jurister, psykologer och socionomer. Men vad lär de sig egentligen? Sara Stridberg minns åren på juristutbildningen – och hur de kvinnliga studenterna tystnade. På andra utbildningar är bilden densamma…

Stormakten och tystnaden

Först satte Bush munkavel på utländska aktivister som kämpar för fri abort. Sedan stoppades utbetalningarna till FN:s befolkningsfond. På internationella konferenser allierar man sig med extrema abortmptståndare och religiösa fundamentalister. Nu lanseras ett lagförslag som kan punktera den fria aborträtten i USA. Den kristna högern har fått rätt man i vita huset.

Fy för lukt och kladd

Tjejer vill ha fräscha och modemedvetna könsorgan - men många får klåda, sprickor och svamp istället.

Salo – inget är viktigare än att njuta

Han har aldrig mått så dåligt som när han var latent homosexuell. I dag vill han få oss att säga ja till kärleken. Ottar fick ett sprakande möte med Ola Salo i The Ark.

Hans penis är en sorglig historia

I århundraden har vita män odlat en skräckblandad fascination över vad hans svarte ”broder” har mellan benen. Faktum är att svarta mäns könsorgan genom historien haft en avgörande roll i de viats rasistiska förtryck av svarta. I det av seendet har storleken haft betydelse – och har så fortfarande.

När man gifter sig

Christinan Jonasson skulle gifta sig. Fotografen Emil Malmborg följade Christian inför bröllopet.

På spaning efter manligheten

Är det synd om mannen? Etnologen Marie Nordberg hoppas att forskningen kan tillfära nya perspektiv på mannen, människan och demokratin. Men finner att diskussionen ofta handlar om hur mannen blir offer och begränsas av patriarket.

Dessutom...

... boktips, nyheter, notiser, krönika och mycket mer!


Ottar 4/2002


Ur innehållet:

Porrpanik? Nej… vi tröttnade redan på mellanstadiet

Panik! Vad gör ungdomarna egentligen på Internet? Och är det verkligen så farligt? Ottar har träffat några gymnasister som redan tröttnat på porr. De började surfa och sexchatta redan på mellanstadiet. Nu handlar diskussionerna mer om senaste festen eller skolan. Och att träffa kompisar på omdebatterade Lunarstorm.

Klick – och porren kommer till dig

Grövre porr eller mindre tabun i samhället? På Internet är den grova pornografin och prostitutionen bara ett par klick bort och något som dagens unga växer upp med. Det kommer knappast att försvinna eller filtreras bort. Hur ska du förhålla dig till detta?

Sex i klassen – så får du igång snacket i skolan

Sexualundervisning har varit obligatoriskt sedan 1955. Men fortfarande finns ingen gemensam uppfattning om vad som är en bra sex- och samlevnadsundervisning. På en del skolor är nivån hög, på andra katastrofalt låg. I oktober hölls Sveriges första nationella konferens om sex och samlevnadsundervisning. Hans Olsson jobbar med skolfrågor på RFSU och svarar på några av de vanligaste frågorna.

Bye bye baby – för gammal efter 35?

Kan man bli gravid efter 35? Är det männen eller kvinnorna som det är fel på? Många känner inte till när fruktsamheten minskar. ”Jag har mött åtskilliga ledsna kvinnor som inte förstått att tidsaspekten är så obönhörlig”, säger Barbro Fridén, verksamhetschef på Kvinnokliniken i Varberg.

På spaning efter oläkta sår

Inom honom fanns det dolda begäret, längtan efter närhet och den mörka barndomen. Utåt spelade han länge heterosexuell. Till slut fanns ingen återvändo. Konstnären Claes Bäckström var tvungen att göra upp med självföraktet.

I ett utfryst land – Kuba ser hiv i vitögat

Jorge Luis Corrales var 17 år när han fick beskedet hivpositiv. Om USA:s regering fick bestämma skulle han inte få några mediciner. Den amerikanska handelsblockaden gör det svårt för Kuba att importera läkemedel. Men nu tillverkar landet sina egna bromsmediciner. Efter tre månader på sanatorium har Jorge Luis lärt sig att leva med infektionen.

Familjens överhuvud

Sverige har fått sin första barn- och familjeminister. Berit Andnor är särbo, har en dotter i en tidigare relation och är för homosexuella adoptioner. Ottar vill veta mer.

Nostalgisex

I oktober öppnade utställningen ”Hur New York förändrade sex i Amerika” på The museum of Sex in New York. Ottar besökte det nyöppnade museet tillägnad sexualitetens historia – men fann en oreflekterad bild av den lyckliga horan.

Snippa – snart i var mans mun

Om allt går enligt planerna säger vi snart snippa med samma självklarhet som vi sagt snopp i fyrtio år. ”RFSU i Malmö har bestämt sig för att säga snippa. Ska flickornas kön till slut få ett namn måste vi ju någon gång sluta diskutera om det ena eller andra namnet är bra nog”, säger Anna Kosztovics, ordförande för RFSU i Malmö.

Vestibulit på allvar

”Det sitter mellan öronen.” Så har många kvinnor blivit bemötta som sökt hjälp för smarta vid samlag. På RFSU-kliniken finns nu kurser för hur vårdpersonal kan behandla vestibulit.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Ottar

Läs mer och beställa gamla nummer av ottar på ottar.se
 
Ottars logotype
 

Om redaktionen

Chefredaktörer: Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist.

 

Ansvarig utgivare: Carolina Hemlin.

 

Layout: Zoopeople Design (Anders Birgersson och Daniel Fagerström)

Hitta rätt