Ottar 2003

Publicerad 2010-05-04 | Uppdaterad 2010-08-31

Artiklar från denna årgång av Ottar ligger inte på vår webbplats. Nedan kan du läsa kort information om vad Ottar nummer 1, 2, 3 och 4 innehåller.

Kommentera | 0 kommentarer

Ottar 4/2003

Ur innehållet:

Aborterna och EU – Rapport från landet bakom

En våldtagen irländsk flicka nekades abort 1992 och världen rasade. Inte mycket har hänt sedan dess. Varje år tar tusentals irländskor båten till England för en abort i största hemlighet. Ottar bad den irländska journalisten Judith Crosbie förklara hur kvinnors mest grundläggande rättigheter fortfarande kan vägras dem i ett EU-land. Hon fann inte en enda kvinna som vågade berätta offentligt om vad hon varit med om - men rädda politiker och en stark antiabortrörelse.

Dubbelt kränkta – Sexuella övergrepp som militär strategi

Balkan, Georgien och Kongo - i blodiga konflikter är våldtäkt ofta en del av en militär strategi. Det sexuella våldet har blivit allt synligare och grövre. Att förnedra en människa sexuellt är ett effektivt tortyrvapen eftersom skadorna inte syns. Men för många blir skadorna livslånga. Och inte ens krigstribunalerna kan ge alla upprättelse.

Ingen vågar vittna

Krigsförbrytare som våldtagit i krig kan sedan år 2002 ställas inför en internationell brottmålsdomstol. Men många kvinnor vågar inte vittna eftersom riskerna är för stora. Nu höjs röster från flera håll om att omhändertagandet av vittnen måste förbättras. Risken är annars att ingen vågar träda fram och ställa de skyldiga till svars.

Tusen och en natt i Istambul

Sex före äktenskapet kan leda till att du tappar kontakten med din familj. I alla fall om du är tjej. Men för unga i Turkiet håller livet sakta på att förändras. Nu blandas influenser från väst med det mer traditionella livet och många ser det som en möjlighet att förbättra kvinnornas villkor.

Män som slår får dra

Nu ska män som misshandlar flytta, i stället för att kvinnor och barn ska behöva packa sina väskor. Sedan den 15 september i år har Botkyrka kommun en lägenhet dit misshandlande män kan flytta.

Slaget om familjen

Familjen ser ut lite hur som helst i dag. Trots det diskrimineras människor som inte väljer att leva i en traditionell familjeform. Kärnfamiljen som norm är stark, det är ingen tvekan om det. Men vi måste prata mer om hur familjen kan se ut. Och ta oss en rejäl funderare på hur normerna skulle kunna förändras. Ulrika Lorentzi vill syna familjenormen i sömmarna.

Mona: Visst ska utländska kvinnor få komma hit för abort

”Djupt olyckligt att Polen fått undantag.” Nya jämställdhetsministern Mona Sahlin skräder inte orden. Och vill ge utländska kvinnor möjlighet till abort i Sverige.

Säg hej till din bäckenbotten

Intimiteten och sinnligheten är överordnad den fysiska kontakten i ett givande sexliv. Det menar sexologen Ulf Wideström. Han låter sina klienter träna upp förmågan till närhet och den som vill krydda kärlekslivet får tips om hur bäckenbotten kan tränas.

... notiser, nyheter, boktips, krönikor och mycket mer!


Ottar 3/2003

Ur innehållet:

Allt har ett pris

Fredrik var 13. En gubbe ville titta på när han onanerade. För det fick Fredrik pengar. Och så har det fortsatt. Hans beslut att sälja sex är enligt honom själv väl övervägt. Men det är ändå inget han går ut öppet med.

Manlig prostitution väcker tankar. Om maktrelationer och gränsdragningar. ”Bland heterosexuella finns prostitution inbakat i relationen. Det är ju alltid en som har mer pengar. Ofta mannen”, säger Fredrik.

Vem bryr sig om barnen

Närhet och kärlek – grunden för föräldraskapet. Men gäller det enbart heterosexuella par? Många barn i världen behöver nya föräldrar. Trots det är svenska adoptionsorganisationer inte särskilt intresserade av att hjälpa homosexuella par att adoptera.

HBT på schemat

Nu börjar landets högskolor och universitet ta sex- och samlevnadsundervisningen på allvar. Umeå universitet är först ut med ett obligatoriskt HBT-moment för blivande lärare.

Stridbar – omstridd

Ett jämlikt samhälle bygger på allas rätt att ta plats, menar Hjallipedagogikens grundare Margrét Pála Olafsdóttir. Hon har väckt starka känslor med sin modell för att uppnå balans mellan könen; separera pojkar och flickor från varandra under förskoleåren.

Min familj

Ett bildreportage om familjen.

Nu kommer nätverksfamiljen

Kärnfamiljen har fått konkurrent – av nätverksfamiljen. Förfärligt, enligt en del. Bara av godo, menar andra. Men trots att det numera ges plats för olika typer av konstellationer har kärnfamiljen en stark position i set svenska samhället.

Kompakt tystnad

Hur kan fyrtio barn vara tysta i flera år? Ottar försöker förstå varför barn inte berättar om sexuella övergrepp.


... notiser, nyheter, boktips, krönikor och mycket mer!


Ottar 2/2003

Ur innehållet:

I mammas och pappas fotspår

Trots åratal av jämställdhetsdiskussioner blir barnkläderna bara mer och mer könsstereotypa. Rosa gullegull eller tajt discoglitter för flickor. Mörkblått eller militärgrönt med motor-, eld- och tigertryck för pojkar. Varför köper föräldrarna detta? Och hur påverkas barnen och deras självbild? Ottar har pratat med föräldrar, klädinköpare och psykologer.

Inte lätt att bryta mönster

Prinsessklänning med glitter till dottern går väl bra. Men vad händer när den tvåårige sonen också vill ha klänning? Ottar har talat med några föräldrar om barnens klädval.

Mörkermakt

De senaste åren har Bushadministrationen systematiskt gjort inskränkningar som påverkar amerikanska kvinnors rätt till abort och sexualupplysning. Vid ett besök i Sverige varnade Valerie de Filippo på den amerikanske organisationen Planned Parenthood för att motståndet till fri abort och sexualupplysning också växer i Europa och Sverige.

Unga startar eget

RFSL Ungdom har ombildats till ett eget förbund. Förbundsordförande är Annica Ryng från Malmö.

Ung och kåt – inget för Kina?

Sex är tabu. Inget att prata om. Den inställningen har länge varit förhärskande i Kina. Nu är en öppnade attityd på väg, i alla fall bland de unga i Kinas snabbväxande storstäder. Men det är ändå inte helt lätt. Andrew, 25, har inte talat om för sin mamma att han är homosexuell. ”Hon har svagt hjärta”, säger han.

Från tystnad till teve-sex

Sjuttio års sexualpolitiskt arbete har satt sina spår. Att tala om en sexualpolitisk revolution är inte helt fel, menar Ulf B Andersson. Ett genomsexualiserat samhälle kan visserligen ha sina avigsidor. Men onanikojor i Big Brother är bättre än en total tystnad.

Är du pervers lille vän?

Tolv författade om perversioner i ny svensk bok.

Kom igen fröken – vi vill att du berättar om dig själv

Inse din betydelse och stig fram ur skuggorna. Vare sig du vill det eller inte är du en förebild för dina elever. Det budskapet riktar forskaren Tina Kindeberg till alla lärare, och speciell till dem som undervisar i sex- och samlevnad.

... notiser, nyheter, boktips, krönikor och mycket mer!


Ottar 1/2003

Ur innehållet:

Blindbockarnas sammanslagning

Nu formas det nya EU. Turkiet kritiseras för att inte leva upp till EU:s krav på mänskliga rättigheter. Men kvinnors rätt till sin egen kropp finns inte på agendan. Att kvinnor fängslas för aborter, eller tvingas föda oönskade barn, mitt i Europa, är inget man vill tala om. Samtidigt blir EU:s abortmotståndare allt mer organiserade.

Partnerjakt – för oss som vet vad vi vill

Allt fler ensamma hjärtan. Allt fler tillfällen att mötas. Ändå är det svårt att hitta den man söker. Speciellt om man är äldre. Men det går. Läs om hur det kan gå till.

Högt pris för stånd

Har man inte rätt till ett sexliv om man bryter ryggen? Idag tvingas skadade att lägga ut tusentals kronor. "Det är klart att den här lilla gruppen måste få Viagra subventionerat", säger Claes Hultling, som fick RFSU-priset 2002 för sitt arbete kring sex och funktionshinder. Läs mer om RFSU-priset här.

Besatt av makt

Erotik, makt och underkastelse. Annika Larssons konst väcker stor uppmärksamhet internationellt och i Sverige. "Jag använder förföriska bilder som folk tycker om, samtidigt som de skäms för det."

Flickorna ingen vill ha

Fistulaflickorna. Så kallas de ibland, de unga stinkande kvinnorna med söndriga underliv. Där urin och avföring rinner ur vaginan. De flesta har fått sina problem i samband med långa, utdragna förlossningar som trasat sönder vävnaden mellan blåsa, tarm och vagina. En operation skulle bota de allra flesta.

Oskuldens död

Orörd, vit och obefläckad, oskyldig och ren. Det vilar något magiskt över oskuldsberget, även i modern tid. Efter att oskulden tagits blir inget längre som förut. Flickan öppnas, hon blir vuxen och hon blir en kvinna. Aldrig kan hon bli oskyldig som ett barn igen.

Var god stör ej...

Fy för porr på hotell. För några år sedan var debatten upprörd om att hotellen okritiskt erbjöd sina gäster porrfilm på rummet. Vad hände sedan? Ottar har sonderat terrängen.

Läs en notis om ROKS:s katalog över porrfria hotell.

... notiser, nyheter, boktips, krönikor och mycket mer!

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Ottar

Läs mer och beställa gamla nummer av ottar på ottar.se
 
Ottars logotype
 

Om redaktionen

Chefredaktörer: Carolina Hemlin och Anna Dahlqvist.

 

Ansvarig utgivare: Carolina Hemlin.

 

Layout: Zoopeople Design (Anders Birgersson och Daniel Fagerström)

Hitta rätt