70 000 tvångsgiften i Frankrike

Publicerad 2005-12-14 | Uppdaterad 2010-05-11

Kommentera | 0 kommentarer

Det brinner i Frankrikes förorter. Arbetslöshet, rasism och undfallenhet från franska regeringen att agera ses som orsaker.

Men problemet är kanske mer komplext än så. I oktober antog Europarådet en resolution om tvångsgiftermål och barnäktenskap. Alla länder uppmanas nu att införa minimiålder på 18 år för giftermål, samt att göra det lättare att upptäcka och upphäva tvångsäktenskap, och ställa ansvariga inför rätta. Rapporten bakom beslutet skriver att man bör göra en tydlig skillnad mellan sexuell mognad, så 70 000 tvångsgiften i Frankrike kallad ”lovlig ålder”, och mognad för att ingå äktenskap. Man är oroad över att vissa regioner låtit respekten för olika kulturer sanktionera barn- och tvångsäktenskap.

I dag uppskattas 70 000 personer i Frankrike riskera att utsättas för tvångsgiftermål. I huvudsak gäller det unga flickor av icke fransk härkomst, en del av dem mycket unga.

Att utsatta flickor och pojkar fråntas rätten att välja själva, att ingen ser deras dubbla utsatthet utan låter det passera, kan bara föda ytterligare främlingskap i en redan pressad situation.

Ottar red.

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från Ottar

Läs mer och beställa gamla nummer av ottar på ottar.se
 

Hitta rätt