Advokater som försvarar kvinnor dödas i Afghanistan

Publicerad 2006-09-04 | Uppdaterad 2010-04-27

Kommentera | 0 kommentarer

AFGHANISTAN. Sedan oktober 2005 har 38 advokater dödats. Många av dem arbetade med att försvara kvinnors rättigheter, enligt IRIN News, en nyhetsbyrå i FN:s regi. Sedan januari förra året har 120 jurister flytt till närliggande länder för att de fruktat sin egen säkerhet. Advokater särskilt utsatta för hot är de som tar sig an fall som inbegriper brott mot den islamiska lagen sharia, som otrohet och hedersrelaterade mord eller fall där kvinnor begär vårdnad om sina barn.

– Vi är rädda och skräckslagna efter detta dödande, många av mina kollegor har slutat ta sig an dessa fall, även om de kunde ge bra pengar, säger Qusay Ahmed, irakisk advokat.

Ylva Bergman

Kommentarer

Ingen har kommenterat sidan ännu.

Skriv en kommentar

Jag har läst och godkänner användarvillkoren
Verifiering, upprepa koden till höger:  captcha

Mer från 4/9 2006

Menskopp.

Har du mens eller?

Är det ok att sjukskriva sig för mensvärk eller PMS-besvär, eller är det inte att vara sjuk ”på riktigt”? Och varför kan det vara svårt att säga att...

Läs mer
 
 

Inte självklart att hivsmittad får doppa i dippsåsen

– Did you double dip? fräser servitören och spänner ögonen i mig på minglet i Toronto. MTV visar kortfilmer om hiv-positivas liv och de fördomar de...

 

När världen ska räddas glöms kvinnorna bort

”En nära nog total brist på genustänkande”. Så lyder omdömet om Räddningsverkets hjälpinsatser i en rapport från försvarshögskolan.

Hitta rätt